Ταυτόχρονα έκανε το χατίρι των γονιών της και διάβαζε με… γκρίνια στις εξεταστικές, ενώ δούλευε όπου μπορούσε μ’ ένα και μοναδικό σκοπό. Να μαζέψει χρήματα, να τελειώσει τη σχολή και να πάει στην Αγγλία να τελειοποιήσει τις σπουδές της στην κιθάρα. Ήταν ταγμένη σ΄ αυτό τον σκοπό και ξεχείλιζε από ταλέντο.
Τελικά τα κατάφερε και με το παραπάνω. Ο λόγος για την Ειρήνη Κετικίδη που σήμερα είναι μία εντυπωσιακή κιθαρίστρια και ταλαντούχα συνθέτρια με προσωπική δισκογραφία και παραστάσεις ταυτόχρονα σε Αγγλία, Ελλάδα και λοιπή Ευρώπη είτε με το δικό της σχήμα είτε ως session μουσικός σε μεγάλες περιοδείες.
Εμείς μιλήσαμε μαζί της με αφορμή το Guitar Experience Fest 2016 που θα λάβει χώρα στις 26 Μαίου στο Kookoo στο Γκάζι. Εκεί, η Ειρήνη, μαζί με τους Anthimos Manti και Sakis Dovolis θα τιμήσουν το rock & blues ιδίωμα παρουσιάζοντας τις αυθεντικές τους συνθέσεις, και φέρνοντας κοντά όλους τους οπαδούς και φίλους της ηλεκτρικής κιθάρας.
Τι είναι αυτό που σε γοήτευσε τόσο στην ηλεκτρική κιθάρα ώστε να ασχοληθείς μαζί της επαγγελματικά;
Στην αρχή ήταν σίγουρα ο ενθουσιασμός και η τρέλα με τον ήχο και τις τόσες δυνατότητες έκφρασης στο όργανο! Πάντοτε έγραφα κομμάτια και ήθελα να παίζω τη μουσική μου για να νιώσουν και αυτοί που την ακούνε κάτι από αυτό που είμαι, να με γνωρίσουν μέσω αυτής. Μετά από 15 χρόνια, ξέρω ότι αυτό που με γοητεύει ακόμα και σήμερα είναι ο τρόπος με τον οποίο η κιθάρα με κάνει να μαθαίνω τον εαυτό μου και να εξελίσσομαι. Με έκανε και με κάνει να νιώθω ζωντανή και ενεργή πνευματικά, αντίθετα με πολλά άλλα πράγματα που με ικανοποιούν εγκεφαλικά και τα ξεχνάω εύκολα.
Όταν ακούμε ηλεκτρική κιθάρα το μυαλό μας αμέσως πηγαίνει σε άνδρες. Το γεγονός λοιπόν πως μία γυναίκα είναι τόσο καλή στην ηλεκτρική κιθάρα σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Αλήθεια γιατί δεν συναντάμε γυναίκες δεξιοτέχνες του είδους;
Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, όντως ασχολούνται πολύ λιγότερες γυναίκες από ότι άντρες με την ηλεκτρική κιθάρα, επομένως και πολύ λιγότερες θα καταλήξουν να γίνουν δεξιοτέχνες. Δεύτερον, η ιστορία δεν ήταν το ίδιο ευνοϊκή με τις γυναίκες στο συγκεκριμένο χώρο, και αν διαβάσει κανείς θα δει πάρα πολλές μεγάλες blues και folk κιθαρίστριες που παρότι περιόδευαν και κυκλοφορούσαν δίσκους, πολύ αργότερα ήρθε στο φως των media η δουλειά τους. Αυτό είχε συνέπεια την έλλειψη ενεργών προτύπων για πολλά χρόνια, οπότε ήταν δύσκολο να εμπνευστεί το ίδιο μια νέα κοπέλα με ένα νέο αγόρι να πιάσει την κιθάρα.
Πλέον όμως υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες στο χώρο των οργανιστών κι όχι μόνο των τραγουδιστών όπως ήταν πιο συνηθισμένο παλιά, οπότε θα έλεγα ότι η τάση αλλάζει. Ενδεικτικά να αναφέρω τις Orianthi, Nita Strauss, Ana Popovic, Jess Lewis, Larissa Basilio, Laura Klinkert, Anouck Andre και βέβαια Bibi McGill που είναι και ίσως η πιο γνωστή καθώς παίζει με στη μπάντα της Beyonce.
Πώς προέκυψε η κιθαριστική αυτή συνεύρεση στο Κookoo;
Ένα κιθαριστικό φεστιβάλ είναι όνειρό μου από χρόνια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που άκουσα το album από την περιοδεία G3 με Joe Satriani, Steve Vai & Eric Johnson, και βέβαια μετά και το Live DVD - από τότε φανταζόμουν πως θα ήταν να οργάνωνα ένα αντίστοιχο event και έκανα σχέδια στο μυαλό μου. Όπως καταλαβαίνεις, ο ενθουσιασμός μου είναι μεγάλος γιατί ήρθε επιτέλους αυτή η στιγμή! Ο Anthimos και ο Sakis είναι δύο εκπληκτικοί μουσικοί και ταυτόχρονα φίλοι, οπότε δε θα μπορούσα να φανταστώ πιο ιδανικό line up για το φεστιβάλ. Και οι 3 μας αγαπάμε πολύ το blues Και rock και θέλουμε πραγματικά να ενώσουμε τις ενέργειες μας πάνω στη σκηνή για να τιμήσουμε τους εμπνευστές μας και φυσικά όλους τους φίλους της ηλεκτρικής κιθάρας.
Μίλησε μας για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Τι περιμένουμε να δούμε στο φεστιβάλ?
Ο Anthimos με τη μπάντα του Manti είναι ένας από τους πιο εργατικούς και ταλαντούχους κιθαρίστες που έχω γνωρίσει. Μετράει ήδη 4 προσωπικές κυκλοφορίες και ταυτόχρονα δουλεύει ως full time μουσικός. Η συνεργασία μας πάει πίσω σε μια guest συμμετοχή που έιχα κάνει σε ενα κομμάτι του στο album του "Time to Turn". Από τους Manti περιμένουμε παρουσίαση του τελευταίου δίσκου "Dark Obsession" και βέβαια κομμάτια από προηγούμενα albums. Ο Sakis Dovolis είναι ένας επίσης εξαιρετικά χαρισματικός κιθαρίστας - αρκεί να δει κανείς ένα live του για να καταλάβει ότι πρόκειται για γνήσιο παιδί του αμερικάνικου blues. Με τοn Sakis Dovolis trio, θα μας παίξουν κομμάτια από το πρώτο δίσκο που ετοιμάζουν και κάποια blues specials.
Και φυσικά εγώ με τη μπάντα μου, με την οποία θα παρουσιάσουμε νέα κομμάτια από το επερχόμενο μου EP release "Seasons", αλλά και υλικό από τον πρώτο μου δίσκο "Martial Arts & Magic Tricks". Θα υπάρξει κάποια συμμετοχή έκπληξη για το φινάλε, αλλά τα υπόλοιπα κατευθείαν στο Kookoo!
Υπάρχει ενεργό κοινό στην Ελλάδα που ακολουθεί την κιθαριστική σκηνή;
Ναι, και μάλιστα αρκετά σεβαστού μεγέθους. Το κοινό αυτό γίνεται ολοένα και πιο ενεργό, καθώς κυκλοφορούν πολλές δισκογραφικές δουλειές και όλο και πιο πολύ Έλληνες κιθαρίστες διαπρέπουν στη διεθνή σκηνή, είτε ως solo artists είτε ως session παίκτες με σημαντικά ονόματα. Να αναφέρω ενδεικτικά τους Gus Drax, Yiannis Papadopoulos, Jim Politis, George Marios, Chris Mike και η λίστα συνεχίζει. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι κάθε καλή κιθαριστική δουλειά είναι ακόμη μια μπάντα με την κιθάρα να παίρνει το ρόλο της μελωδίας της φωνής. Με μεγάλη μου χαρά από όταν γύρισα από το Λονδίνο το 2013, βλέπω το κοινό που παρακολουθεί και στηρίζει τις ελληνικές μπάντες να μεγαλώνει σταθερά και αυτό ισχύει είτε η μπάντα έχει φωνή είτε ορχηστρικές συνθέσεις.
Ποιος είναι ο σκοπός του φεστιβάλ;
Η ηλεκτρική κιθάρα είχε την τάση πολλές φορές να εξελίσσεται σε ενα μοναχικό σπορ τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι που θέλω εγώ να αλλάξω ριζικά! Στοχεύω να κάνω αυτό το φεστιβάλ μια μεγάλη συνάντηση για όλους τους κιθαρίστες και φίλους της κιθάρας, και να έχω κάθε χρόνο και νέους Έλληνες κιθαρίστες που θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Ήδη έχω επικοινωνήσει για τα ονόματα του επόμενου φεστιβάλ. Είναι σημαντικό ότι έχω δίπλα μου τη στήριξη του Guitarspot.gr και των Kagmakis Music Accessories, οι οποίοι ειλικρινά σέβονται και προάγουν τη μουσική και τους μουσικούς με τη δουλειά τους. Απώτερος στόχος επίσης είναι να εμφανίζεται σε κάθε φεστιβάλ και ένας τιμώμενος καλλιτέχνης από εξωτερικό και αργότερα σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στα πλαίσια της οργάνωσης.
Εχεις τελειώσει Μηχανικός Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο. Υπήρξαν αντιδράσεις από την οικογένειά σου όταν τους ανακοίνωσες πως δεν θα ασχοληθείς με τους υπολογιστές αλλά θα ασχοληθείς με τη μουσική;
Έντονες είναι η ευγενική λέξη για τις αντιδράσεις της οικογένειάς μου... αλλά είχε και αυτό το κέφι του όσο το θυμάμαι τώρα, γιατί με είχε πεισμώσει ακόμα πιο πολύ. Είμαι γενικά αντιδραστικός άνθρωπος και δε μου αρέσει να μου λένε τι να κάνω, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό μου τι ήθελα και απλά έπρεπε να το κάνω. Είναι από τις στιγμές που δεν ξέρεις ακριβώς γιατί αλλά κάτι μέσα σου σου λέει ότι κάνεις το σωστό.
Ποια ήταν η πιο ωραία σου προσωπική μουσική εμπειρία μέχρι σήμερα;
Αυτή που θυμάμαι χαρακτηριστικά ήταν η πρώτη φορά που έπαιξα ποτέ δικό μου κομμάτι μπροστά σε κοινό – και αυτό ήταν μάλιστα δίπλα στο Steve Vai! Ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο κομμάτι που θα κυκλοφορούσα και όπως καταλαβαίνεις είχα τρελό ενθουσιασμό και νευρικότητα ταυτόχρονα που θα το έπαιζα δίπλα σε ένα από τα είδωλα των νεανικών μου χρόνων. Ήταν εκπληκτικά και θυμάμαι ότι όταν κατέβηκα από τη σκηνή, έτρεμα ολόκληρη από χαρά και συγκίνηση.
Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές και πρότυπα;
Οι επιρροές μου έχουν εμπλουτιστεί πολύ με τον καιρό. Αρχικά ήταν όλη η κιθαριστική αφρόκρεμα των 80s όπως Greg Howe, Eddie Van Halen, Paul Gilbert αλλά και των 70s όπως Jimi Hendrix, Eric Clapton, Mark Knopfler και Stevie Ray Vaughan. Έπειτα είναι αρκετά διαφορετικές μπάντες όπως οι Tool, Porcupine Tree, Prodigy, Jamiroquai και πιο πρόσφατα NIN και Queens of the Stone Age. Πρότυπά μου σε solo κιθαρίστες είναι πάντα οι Joe Satriani, Jeff Beck, Joe Bonamassa.
Ποιο είναι το cd που ακούς συνέχεια;
Αυτό που έχει σχεδόν καεί απο το 2001 ως τώρα είναι το Strange Beautiful Music του Joe Satriani. Το παίζω στο στερεοφωνικό (ναι έχω ακόμα CD player!), στο αυτοκίνητο, σε όλες τις smart συσκευές, παντού.
Μπορεί ένας νέος άνθρωπος να ζήσει από τη μουσική σήμερα στην Ελλάδα;
Ναι, με πάρα πολλή δουλειά και συνδυαστικά προσόντα, όπως και στις περισσότερες χώρες πια. Μιλώ από εμπειρία σε αυτό γιατί έχω ζήσει και εργαστεί 6 χρόνια στο Λονδίνο και έχω δουλέψει και για ένα μικρό διάστημα στην Αμερική επαγγελματικά. Η μουσική είναι ένα επάγγελμα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά, ιδίως ψυχολογικά γιατί ο εργαζόμενος μουσικός καλείται να διατηρεί την ευαισθησία στη μουσική του και ταυτόχρονα τη σκληρή αντοχή του στον επαγγελματικό χώρο που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και πολλές φορές αποκαρδιωτικός. Αν συνδυάσεις δισκογραφία, προιόντα merchandise, live, συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και διδασκαλία μπορείς να τα καταφέρεις με κάποιο μέτριο προς κανονικό εισόδημα.
Μελλοντικά σχέδια
Υπάρχουν κομμάτια έτοιμα για το επόμενο EP με τίτλο “Seasons" που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016, αλλά και κάποια για το δεύτερο album. Είμαστε σε διαδικασία προπαραγωγής τους με τη μπάντα και το καλοκαίρι θα μπούμε στο studio για ηχογραφήσεις. Το album θα έχει συμμετοχές έκπληξη, όπως άλλωστε είχα και στο “Martial Arts & Magic Tricks” – λατρεύω να έχω αυτό το έξτρα ηχόχρωμα από άλλους καλλιτέχνες μέσα σε ένα δίσκο. Επίσης, ετοιμάζω ήδη το line up για το δεύτερο Guitar Experience Fest, το οποίο καλώς εχόντων θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου. Εκτός του solo project μου, έχω την τιμή να δουλεύω και να ηχογραφώ για το νέο δίσκο της αγαπημένης φίλης και κορυφαίας songwriter Lia Hide, με τη μπάντα της οποίας ήδη κλείνουμε δύο χρόνια απίστευτης συνεργασίας.
Γεωργία Οικονόμου