Χριστόφορος Αντωνιάδης- Σκοτεινός και αμφιλεγόμενος επί σκηνής... Καλιγούλας [συνέντευξη]

24.05.2016
Μετά τις sold out παραστάσεις του έργου ‘Alexandros Iolas’ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Χριστόφορος Αντωνιάδης καταπιάνεται με μια ακόμα βιογραφία. Αυτή τη φορά κεντρικός ήρωας, ο σκοτεινός και αμφιλεγόμενος Ρωμαίος αυτοκράτορας, Καλιγούλας.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του και μάθαμε όσα περισσότερα μπορούμε για την παράσταση!

Σας γνωρίσαμε με τον Αλέξανδρο Ιόλα και φέτος επανέρχεστε με ακόμη μια βιογραφία, τη ζωή του Καλιγούλα. Δυο προσωπικότητες εκ διαμέτρου αντίθετες, αλλά πολύ έντονες για την εποχή τους. Τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τον Καλιγούλα;

Είναι ένας αμφιλεγόμενος ήρωας, που τα τελευταία χρόνια τριγυρνάει έντονα στο μυαλό μου. Τώρα ήρθε απλά το πλήρωμα του χρόνου να αναμετρηθώ μαζί του. Η πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του, η έντονη ζωή που έκανε, οι ακραίες επιλογές του αλλά και η πεποίθηση μου, ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας αιμοδιψής, διεστραμμένος αυτοκράτορας, αποτέλεσαν κίνητρο. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψω οτι και η διαχρονικότητα του ήταν βασική αιτία της επιλογής, μιας και θεωρώ ότι τώρα η ζωή του είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού καυτηριάζει έντονα τη σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου.


Δώστε μας ένα δείγμα από το κείμενο, απομονώνοντας ένα κομμάτι που πιστεύετε ότι ταιριάζει με την πραγματικότητα του σήμερα.

Ο Καλιγούλας έγινε αυτοκράτορας διαδεχόμενος το θείο του Τιβέριο, τον μεγαλύτερο τύραννο που είχε γνωρίσει η Ρώμη. Ο λαός ήταν δυστυχής, βίωνε την αδικία, πλήρωνε φόρους, υπήρχε ανισότητα και προσευχόταν να αλλάξει η εξουσία χέρια οπότε υποδέχτηκε τον Καλιγούλα γεμάτος προσδοκίες, με χαρά, ελπίδα και όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Στο έργο λοιπόν υπάρχει η ατάκα ‘Είμαι το καινούργιο, το άφθαρτο, η αλλαγή, το ξημέρωμα της νέας εποχής. Είμαι ο Καλιγούλας. Ο νέος σας Αυτοκράτορας. Ενώπιον ολόκληρης της Ρώμης υπόσχομαι να μάχομαι για το καλό όλων σας.’ Στην πορεία τους διέψευσε. Κάτι μου θυμίζει αυτό...

Πόσο δύσκολο είναι να συμπεριλάβετε μια ολόκληρη βιογραφία σε ένα θεατρικό κείμενο μικρής διάρκειας, μέσα στο οποίο πρέπει να ειπωθούν όλα τα ανείπωτα;

Είναι πολύ δύσκολο αλλά και συνάμα πολύ γοητευτικό. Το να αποφασίσεις πoια γεγονότα θες να φωτίσεις, τι θες να πεις μέσα από αυτά, ποια θα παραβλέψεις, ποιους ανθρώπους της ζωή του θα αναφέρεις και ποιους όχι, όλα αυτά τα διλήμματα που καλείσαι να τα απαντήσεις κάνουν τη διαδικασία μελέτης και συγγραφής πολύ απαιτητική.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να υποδύεται την πραγματική ζωή ενός άλλου ανθρώπου; Υπήρχαν στιγμές που σας έκαναν να ταυτιστείτε;

Το να υποδύεσαι έναν άνθρωπο που έχει ζήσει, δε θα έλεγα οτι είναι απλά δύσκολο αλλά και αρκετά επικίνδυνο, ειδικά όταν μιλάμε και για μια σύγχρονη προσωπικότητα όπως ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας, καθώς στους θεατές υπήρχαν άνθρωποι που τον είχαν γνωρίσει. Αν ταυτίστηκα; Διάλεξα τους δυο αυτούς ανθρώπους γιατί ένιωσα ότι με τον καθένα για διαφορετικούς λόγους οι δρόμοι μας έπρεπε να συναντηθούν, έστω και μέσα από μια θεατρική παράσταση, έστω και πάνω στη σκηνή. Ίσως τελικά τα κοινά μου μαζί τους να είναι πολλά περισσότερα από όσα και εγώ ο ίδιος μπορώ να φανταστώ.


Αν o Kαλιγούλας επέστρεφε στο σήμερα, τι θα μπορούσε να είναι;

Αν επέστρεφε, πιστεύω θα ήταν ακριβώς αυτό που υπήρξε και στο παρελθόν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, ο Καλιγούλας. Ο ηγέτης του 2016, που θα άλλαζε τον κόσμο, ή θα τον αποτελείωνε ή θα τον ξαναδημιουργούσε.