Κατερίνα Βρανά: Παίρνει πορνογραφικό υλικό, «βρώμικα» sms και μας εκπαιδεύει στο... Σεξ! [συνέντευξη]

24.05.2016
Το "About Sex" είναι εδώ. Και η Κατερίνα Βρανά επίσης. Και ασχολείται με το σεξ. Γιατί φαίνεται πως όλοι ασχολούνται με το σεξ. Όχι με το σεξ όπως το ξέραμε τόσα χρόνια τώρα αλλά με έναν νέο, διαφορετικό τρόπο. Τρανταχτά παραδείγματα: οι διαφημίσεις, τα περιοδικά, το Tinder, τα "βρώμικα" sms, οι τσόντες,οι σχέσεις μας και η ενόργανη γυμναστική.

Η παράσταση είναι σέξι, εκπαιδευτική -ασχολείται ακόμη και με τις πάπιες - και πάρα πολύ αστεία. Αυστηρά πάνω από 18 - Το "About Sex" δεν είναι χυδαιο. Είναι, απλά, πολύ επεξηγηματικό. Εμείς μιλήσαμε με την Κατερίνα Βρανά και ναι...πραγματικά έχει πολύ γέλιο!

Πες μας δυο λόγια για το τι θα δούμε στο About Sex

Είναι μια παράσταση στην οποία εκφράζω όλες μου τις ανησυχίες για το πώς αντιμετωπίζουμε το σεξ στην εποχή μας. Πιάνω την τεχνολογία, το ίντερνετ, το πορνογραφικό υλικό, τα περιοδικά, τα «βρώμικα» sms, ακόμα και τις πάπιες. Είναι εκπαιδευτικότατη παράσταση!

Ντρέπεσαι καθόλου όταν μιλάς για το sex μπροστά στο κοινό;

Χααα, όχι. Είναι από τα θέματα που δεν ντρέπομαι καθόλου να συζητήσω.

Πώς αντιδρούν οι Έλληνες στα όσα λες περί.. σεξ; Κοκκινίζουν;

Ε, δεν μπορώ να δω αν κοκκινίζουν γιατί τα φώτα της σκηνής δεν μου επιτρέπουν να βλέπω τόση λεπτομέρεια. Αλλά γελάνε, και στην περίπτωση μου αυτό είναι και το ζητούμενο.

Η οικογένειά σου πώς αντιδρά στις παραστάσεις σου και στο περί σεξ χιούμορ σας;

Χαχα η καημένη η οικογένειά μου... είναι τόσο καλοί και φουλ υποστηρικτικοί, όλοι τους. Να ‘ναι καλά! Μ’ έχουν συνηθίσει γιατί όπως καταλαβαίνεις, δεν ξύπνησα μια μέρα πέρσι και είπα τώρα αρχίσω να μιλάω για το σεξ,. Από εφηβική ηλικία είχα πολλές απορίες και ρωτούσα για τα πάντα σε σημείο που οι γονείς μου με παρακαλούσαν να μην τους λέω άλλα, δεν θέλανε. Οι γονείς μου μου φέρνανε βιβλία να διαβάσω για να μην τους πρήζω και ο μεγάλος αδερφός μου με απέφευγε. Ο μικρός αδερφός μοιράζεται την περιέργειά μου οπότε εκεί έχουν γίνει επικές συζητήσεις.

Έχεις απάντηση στο γιατί τελικά όλοι ασχολούμαστε με το σεξ;

Νομίζω γιατί είναι κάτι που το κάνουμε όλοι. (Εντάξει, σχεδόν όλοι) Είναι από τα πράγματα που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων το έχει κάνει και είναι κάτι που είναι συγχρόνως φοβερά προσωπικό και τελείως δημόσιο και στην ουσία του ξεπερνάει σύνορα και πολιτιστικές διαφορές.

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει τόσο στον κωμικό αυτοσχεδιασμό;

Να πω εδώ ότι άλλο ο κωμικός αυτοσχεδιασμός και άλλο το stand-up comedy. Ο κωμικός αυτοσχεδιασμός γίνεται με γκρουπ, όπου το κοινό σου δίνει μια-δύο λέξεις γύρω απ΄τις οποίες καλείται το γκρουπ να φτιάξει μια ιστορία, μια σκηνή, η οποία θα είναι αστεία.

Το stand-up comedy είναι κείμενα τα οποία έχουν γραφτεί από πριν, με ιδρώτα, αίμα και κόπο ψυχής, προετοιμασμένα, δοκιμασμένα, φτιαγμένα έτσι ώστε να βγάλουν το περισσότερο δυνατό γέλιο. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές αυτοσχεδιασμού με το κοινό, όταν πιάνεις συζήτηση, ή τους ρωτάς κάτι ή σου πετάνε κάτι, αλλά στην ουσία του το stand-up δεν είναι καθόλου αυτοσχεδιαστικό.

Στις παραστάσεις «αγγίζεις» καθόλου την πολιτική σάτιρα ή δεν σε αφορά καθόλου;

Εγώ προσωπικά όχι, δεν έχω σχεδόν καθόλου πολιτική σάτιρα στα κείμενά μου. Ιδίως στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό είναι πολύ δύσκολο να γράψεις κάτι πιο αστείο απ ’αυτά που γίνονται και λέγονται.

Το πιο αστείο περιστατικό που θυμάσαι σε παράστασή σας;

Από τα πιο αστεία: Σε μια παράστασή μου στην Μελβούρνη για Έλληνες εμφανίστηκε ένα ελαφρώς μεθυσμένο ζευγάρι Αυστραλών που νόμιζε ότι έκανε πλάκα η ταμίας όταν τους είπε ότι είναι στα Ελληνικά η παράσταση. Μετά νόμιζαν ότι εγώ το έκανα για πλάκα, το να μιλάω Ελληνικά. Εν τέλει συνειδητοποιήσαν ότι ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ θα είναι στα Ελληνικά κι αυτοί δεν μιλούσαν γρι. Τους πρόσφερα αλλαγή εισιτηρίων για μια από τις Αγγλικές μου παραστάσεις αλλά κοιτάχτηκαν και γυρνάνε και μου λένε «μπα, θα κάτσουμε, ποτέ δεν ξέρεις!» .Και μείνανε και είδανε ολόκληρη την παράσταση σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαιναν, μα καθόλου! Στο τέλος μου είπανε ότι το διασκεδάσανε πάρα πολύ αλλά αυτό νομίζω είχε να κάνει περισσότερο με το μπουκάλι κρασί που ήπιανε παρά με τις κωμικές μου ικανότητες!

Πού θέλεις να βρεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Να έχω τελειώσει τα γυρίσματα της δεύτερής μου ταινίας, να έχω βγάλει καλά χρήματα από την πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική μου σειρά και όλες μου τις παγκόσμιες τουρνέ και να ετοιμάζομαι για διακοπές πριν τελειοποιήσω τα σχέδια μου για παγκόσμια κυριαρχία. Ταπεινά όνειρα, δεν θέλω πολλά.

Γιατί έχεις επιλέξει ως βάση το Λονδίνο; Τι σε φοβίζει στην Ελλάδα;

Για μένα αυτή την στιγμή το Λονδίνο είναι το καλύτερο μέρος στoν κόσμο για να κάνεις stand-up comedy κι επίσης από κει έχεις πολύ πιο εύκολη, συχνή και οικονομική πρόσβαση σε πτήσεις για συχνά ταξίδια σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα με φοβίζει αυτό που φοβίζει τους πάντες νομίζω: η συνεχόμενη αβεβαιότητα και το χάος.

Πες μου λίγα λόγια για το Gazi Comedy Summer Fiesta που διοργανώνετε και συμμετέχετε το καλοκαίρι

Ο φετινός χειμώνας είναι από τους καλύτερους που έχει ζήσει ποτέ το Ελληνικό stand-up. Το έβρισκες παντού, βγήκαν νέες σόλο παραστάσεις, νέα γενιά κωμικών και οι παραστάσεις παντού πήγανε εκπληκτικά.

Συγκεκριμένα στο Θεάτρο 104 στο Γκάζι, παίζανε τρεις παραστάσεις stand-up:

- το Gazi Comedy Club κάθε Παρασκευή, το «Στα Βούτυρα» του Δημήτρη Χριστοφορίδη κάθε Σάββατο και το δικό μου "About Sex" κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Και οι τρεις παραστάσεις ήταν sold out σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Οπότε είπαμε να το γιορτάσουμε κλείνοντας την πολύ επιτυχημένη σεζόν που πέρασε με μία φιέστα κωμωδίας, από 12 μέχρι 16 Ιουνίου.

Θα έχουμε παραστάσεις και κωμικούς που το κοινό έχει δει κι αγαπήσει και μια γεύση από μελλοντικές παραστάσεις και ξένους καλεσμένους. Επίσης θα διαμορφώσουμε το θέατρο σ’ έναν ιδιαίτερα εορταστικό χώρο και θα έχουμε και διάφορες εκπλήξεις που θα πραγματοποιούνται και εκτός των παραστάσεων, πολύ ατμόσφαιρα φιέστας!

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]