Ο Παναγιώτης Κούδας απαντά: Πόσος μόνος είναι αυτός ο Μάκης; [συνεντεύξη]

12.09.2016
Πόσο μόνος είναι αυτός ο Μάκης; Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας… Ο καθημερινός ήρωας που όλοι κρύβουμε μέσα μας… Είναι ο Μάκης που όλοι γνωρίζουμε και συναντάμε σχεδόν σε κάθε βήμα μας.

Ο Παναγιώτης Κούδας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό stand up comedy στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άβατον.

Εμείς μιλήσαμε μαζί του στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατό περισσότερα για την παράσταση αυτή.

Πόσο μόνος είναι πραγματικά αυτός ο Μάκης; Και είναι μόνο ο Μάκης σήμερα μόνος;

Με βάση αυτά που ξέρω μάλλον είναι πολύ μόνος. Δεν τον ξέρω προσωπικά. Δυστυχώς δεν είναι ο μοναδικός που είναι μόνος. Νομίζω πως ένα τεράστιο μέρος του κόσμου γύρω μας αισθάνεται ότι είναι μόνοι του ακόμα και είναι μέσα σε σχέσεις ή ακόμα με τους φίλους τους και στην οικογένεια τους. Είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να μιλήσουν και να εκφραστούν ειλικρινά με τους συνανθρώπους τους και για αυτό νιώθουν μόνοι. Όχι επειδή δεν υπάρχουν άνθρωποι να μας ακούσουν αλλά επειδή εμείς δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε εκ βαθέως για το τι πραγματικά αισθανόμαστε ή σκεφτόμαστε. Αυτή είναι και μια πολύ ενδιαφέρουσα συνιστώσα του Stand up. Ότι μπορείς να ανέβεις και να μιλήσεις σε αγνώστους για θέματα που πραγματικά όλοι σκέφτονται αλλά φοβούνται να τα συζητήσουν. Μιλάς στο μικρόφωνο για πραγματικές καταστάσεις και συναισθήματα και λες ορίστε να τώρα θα σας μιλήσω για αυτό που όλοι το σκέφτεστε αλλά δεν το λέτε. Δείτε το συζητάω και δεν έγινε τίποτα. Ξαφνικά έγινε ακίνδυνο και τετριμμένο. Γιατί δεν το κάνεις και εσύ για όλα αυτά που φοβάσαι να μιλήσεις; Πολύ βαθύ θέμα πιάσαμε για αρχή.

Ο καλλιτέχνης που κάνει stand up comedy είναι λίγο πολύ σαν ένας μοναχικός καβαλάρης. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Όπως όλες οι δουλειές έχει και αυτό τις δυσκολίες και τις ευκολίες του. Είναι δύσκολο να είσαι μόνος κάποιες στιγμές και όλα να περνάνε από τα χέρια σου. Είσαι υπεύθυνος για το κείμενο, την σκηνοθεσία, τις πρόβες. Αν κάτι δεν λειτουργεί φταις εσύ. Από την άλλη όμως όταν λειτουργεί λες ότι εγώ το έκανα αυτό. Οπότε το stand up είναι μάλλον για ανθρώπους σαν εμένα που για κάποιο κόμπλεξ θέλουν όλη την δόξα για τον εαυτό τους. Άρα υποθέτω οτι το stand up είναι εύκολο αν είσαι νάρκισσος. Αλλά και αστείος. Και καταλαβαίνεις πόσο χαζό είναι όλο αυτό.

Συστηθείτε μας λίγο και μιλήστε μας για το πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το stand up comedy.

Πρώτη φορά είδα Stand up σε video όταν ήμουν φοιτητής. Ήξερα τι είναι αλλά δεν είχα κάτσει να δω ποτέ, καθώς δεν είχα και την ευκαιρία. Που να δω στην Ελληνική τηλεόραση;. Τότε άρχιζε το file sharing και είχα την δυνατότητα να κατεβάσω για πρώτη φορά παραστάσεις από ξένους κωμικούς. Μόλις το είδα είπα αυτό θέλω να κάνω. Έγραφα κωμικά κείμενα από μικρός αλλά δεν είχα βρει μια φόρμα που να μου αρέσει, μέχρι που είδα stand up. Από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια αλλά όσο πάει μου αρέσει όλο και περισσότερο. Νομίζω πως τώρα αρχίζω να πλησιάζω σε αυτό που ακριβώς θέλω να κάνω. Βρίσκω το Stand up που με εκφράζει. Οπότε τα καλύτερα έρχονται.

H επικαιρότητα τρέχει... Προσαρμόζετε ανάλογα μια παράσταση που ήδη έχει ξεκινήσει;

Μεγάλη παγίδα. Όχι δεν έχω θέματα επικαιρότητας στο κείμενο μου. Ξέρετε, ένα κείμενο για να φτάσει σε καλό επίπεδο θέλει πολύ εξάσκηση και χρόνο. Το παρουσιάζεις 10αδες φορές για μήνες και όλο προσπαθείς να το βελτιώσεις. Η επικαιρότητα τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, και τα θέματα χάνονται. Αν προσπαθείς να την ακολουθήσεις θα καταλήξεις να γράφεις και να πετάς θέματα κάθε μήνα που σημαίνει ότι δεν θα τα φτάσεις ποτέ σε καλό επίπεδο. Οπότε γιατί να ασχοληθείς; Άσε που το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού που ονομάζουμε επικαιρότητα, είναι τελείως ανόητα θέματα. Δεν υπάρχει ούτε ουσία ούτε περιεχόμενο, Μόνο γεγονότα. Οπότε γιατί να μην πιάσεις θέματα που μας απασχολούν όλους και είναι πάντα επίκαιρα;

Ποια είναι τα θέματα που σατιρίζετε στην παράσταση "Πόσο Μόνος είναι αυτός ο Μάκης";

Δεν θα έλεγα σατιρίζω. Δεν κάνω σάτιρα. Η σάτιρα είναι πολύ συγκεκριμένο είδος κωμωδίας, πολύ δύσκολο. Εντάξει σίγουρα όλοι έχουμε στιγμές που σε κάποιο θέμα θα πλησιάσουμε προς μια τέτοια προσέγγιση αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Εγώ προσωπικά επιλέγω να μην την κάνω. Στην παράσταση μου έχω θέματα όπως οι σχέσεις με το παιδί σου και τους γονείς σου, οι αλλαγές στην ζωή σου που έρχονται με την ηλικία, οι σχέσεις και η απουσία τους. Διάφορα. Δεν τα θυμάμαι όλα τώρα, αύριο ξεκινάω πρόβες.

Ποια είναι η συνήθης ηλικία των θεατών που παρακολουθούν stand up comedy; Συνήθως είναι ζευγάρια, παρέες φίλων ή μοναχικοί θεατές;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο. Από 17 μέχρι 60, ζευγάρια, παρέες, μόνοι. Εντάξει η πλειοψηφία είναι νεαρότερες ηλικίες που έχουν αναφορές και γνώρισαν το stand up μέσω του διαδικτύου και των παραστάσεων που ευτυχώς πλέον είναι πολλές. Αλλά το κοινό γενικά πλέον είναι αρκετά ετερόκλητο. Εξαρτάται και που παίζεις βέβαια. Σε ένα bar περιμένεις περισσότερο νεολαία, σε ένα θέατρο θα δεις μεγαλύτερους ανθρώπους.