Κουρτίδης: Πιστεύει στους νέους χορευτές και τους δίνει... βήμα [συνέντευξη]

16.09.2016
Μετά το τελευταίο του έργο, «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ», που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Παλλάς, ο Παύλος Κουρτίδης ετοιμάζει τη νέα του δουλειά. Με αφορμή αυτό θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από εργαστήρια με στόχο την εκμάθηση της κινησιολογίας και των χορογραφικών μοτίβων που αντιπροσωπεύουν τον ίδιο και την ομάδα του τα τελευταία χρόνια.

Απευθύνεται σε χορευτές με εμπειρία που νιώθουν ότι μπορούν να γίνουν μέλη στη νέα παράσταση, που τους διακρίνει ο επαγγελματισμός και επιθυμούν την ουσιαστική ένταξή τους σε μια παραγωγή με απαιτήσεις. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και η ακρόαση για το νέο έργο που θα ανέβει το 2017.

Εμείς μιλήσαμε με τον Παύλο Κουρτίδη και είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα χορογράφο να δημιουργεί στην Ελλάδα της κρίσης; Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Θα απαντήσω ανάποδα... Στο τελευταίο έργο, που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2016 στο θέατρο Παλλάς και έφερε τον τίτλο «Λαβύρινθος», η ανταπόκριση ήταν μια τεράστια αγκαλιά από όλες τις απόψεις. Πιστεύω ότι το κοινό ξέρει να εκτιμά την προσπάθεια και να γίνεται ο καλύτερος σου φίλος ή και όχι. Τώρα για την Ελλάδα και την κρίση τι να πω; Δεν είναι κινητήριος δύναμη η κρίση αλλά προσωπικά μιλώντας δεν με πάει πίσω. Δεν το επιτρέπω εγώ στον εαυτό μου αυτό.

Η ανάγκη μου να δημιουργώ καινούργια έργα είναι όλη μου η ζωή. Αν για κάποιο λόγο αυτό χαθεί, είμαι πεπεισμένος ότι ένα μεγάλο κομμάτι μέσα μου θα πεθάνει. Αυτό δεν θα το επιτρέψω να γίνει. Όσο κι αν υπάρχουν δύσκολες μέρες πρέπει όλοι μας να βρίσκουμε τρόπο και λόγο να κάνουμε και να γίνονται αυτά που θέλουμε και όχι αυτά που επιβάλλει η κρίση. Η κρίση μπορεί να είναι εδώ, το θέμα είναι να κάνουμε την επανάσταση μας με ορμή και θέλω.

Μιλήστε μας για την νέα παραγωγή που ετοιμάζετε…

Το νέο έργο που θα ανέβει την άνοιξη του 2017 είναι ένα εγχείρημα άνευ προηγουμένου. Με το έργο αυτό μπαίνω σε «βαθιά» νερά και είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πρόκληση για μένα αλλά και για όσους θα έχω τη χαρά να συνεργαστώ. Στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με διάφορες θεματικές. Με την ψυχική τρέλα, τη μοναξιά, την κοινωνία, την καθημερινότητα. Τώρα ήρθε η στιγμή, η εσωτερική μου ανάγκη αν θέλετε, να ασχοληθώ με κάτι αμιγώς ελληνικό. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να καταπιαστώ με κάτι που θα αναδείξει πτυχές και σημεία της ελληνικότητάς μας, της ιστορίας μας, του παρελθόντος μας, του πολιτισμού μας. Το νέο έργο θα ξυπνήσει μνήμες, θα ζωντανέψει εικόνες, θα πειραματιστεί Σίγουρα όμως θα έχει άρωμα Ελλάδας…

Ποιες είναι οι προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια;

Τα εργαστήρια αυτά απευθύνονται σε επαγγελματίες καλλιτέχνες που έχουν όρεξη και την ανάγκη να προσαρμοστούν σε αυτό που ζητάμε. Ένας χορευτής /τρια δεν είναι καλός/καλή γιατί έχει τεχνική, ευκολίες και όμορφο σώμα. Ένας χορευτής είναι ιδιαίτερος όταν μπορεί μέσα από την χορευτική του παιδεία να γίνει δικό μου όργανο, να κινείται, να ανασαίνει, να περπατά όχι όπως εκείνος ξέρει, αλλά όπως θέλουμε εμείς. Αυτός είναι ικανός!

Μιλήστε μας για τα εργαστήρια που θα παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι χορευτές…

Το εργαστήρι είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους εμάς που εμπλεκόμαστε σε αυτό. Στο εργαστήρι θα μπορέσω να δω τις δυνατότητες των χορευτών, μα πάνω από όλα θα μπορέσω να αντιληφθώ το πόσο διατεθειμένοι είναι να έρθουνε κοντά μου μέσα από τον τρόπο που έχω την ανάγκη να κινηθούμε. Μετά το πέρας των εργαστηρίων θα ακολουθήσει η ακρόαση όπου θα γίνει η επιλογή του καστ για την παράσταση. Μέσα από αυτό το δίμηνο όλοι θα βγουν κερδισμένοι καθώς όλοι θα μπορέσουν να εξελιχθούν. Θέλω να δώσω την ευκαιρία τόσο σε εμένα όσο και στα παιδιά να πιάσουμε ταβάνι , να το τερματίσουμε... Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι η μέρα μιας ακρόασης ίσως για κάποιους να έχει άγχος και ιδιαίτερη πίεση με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς να δει τις πραγματικές ικανότητες των καλλιτεχνών. Και αυτό το λέω εμπειρικά . Πιστεύω πως τα εργαστήρια αυτά θα είναι μοναδική εμπειρία για όλους.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως μέσα σε λίγες ημέρες από την πρώτη ανακοίνωση για τα εργαστήρια η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που προχωρήσαμε στη δημιουργία και δεύτερου γκρουπ. Αυτό με κάνει να νιώθω ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση απέναντι σε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και μεγαλύτερο δημιουργικό, θέλω να ελπίζω, άγχος για την τελική επιλογή στην ακρόαση.

Υπάρχει φυτώριο ταλαντούχων χορευτών στην Ελλάδα;

Φυσικά και υπάρχουν ταλαντούχοι χορευτές, αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι να υπάρχουν ομάδες και χορογράφοι που θα ανοίξουν τους ορίζοντές τους και θα πάρουν την απόφαση αλλά και το ρίσκο ίσως να επανδρώσουν τις ομάδες τους με νέους καλλιτέχνες. Είναι σημαντικό να δίνουμε βήμα στους νέους, να τους δείχνουμε εμπιστοσύνη γιατί μόνο έτσι θα έρθει η εξέλιξη.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων:

Η δραστηριότητα θα πραγματοποιείται σε πρώτο στάδιο κάθε Δευτέρα 12:30 – 14:30 μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016.

Παρακαλούμε αποστείλατε το ενδιαφέρον σας μαζί με το βιογραφικό και δύο πρόσφατες φωτογραφίες σας έως και 30 Σεπτεμβρίου 2016 στα παρακάτω e-mail:

Θέατρο ΠΚ: [email protected] & Σοφία Καραγιάννη: [email protected]