Μαρία Λογοθέτη: «Ας ανακαλύψουμε τους δικούς μας δράκους αδιαφορίας και έπειτα να τους εξαφανίσουμε» [συνέντευξη]

17.10.2016
Η παιδική παράσταση «Το τραγούδι της γης» σε κείμενα και στίχους Άννας Παπαμάρκου και Λεωνίδα Ψέλτουρα και σκηνοθεσία Άννας Παπαμάρκου παρουσιάζεται στο Θέατρο Ανεσις. Το πρώτο ανέβασμα του έργου πριν από 6 χρόνια έτυχε μεγάλης αποδοχής και επιτυχίας.

Πλήρως ανανεωμένη λοιπόν και συνδυάζοντας αρμονικά τη θεατρική τέχνη με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (projecting-animation) για τη δημιουργία μιας θεατρικής εμπειρίας, η παράσταση «Το τραγούδι της γης» επιθυμεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να αφυπνίσει την οικολογική τους συνείδηση με βιωματικό τρόπο. Τα βοηθάει να καταλάβουν ότι κάθε τους δράση έχει άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον και τα εμπνέει ώστε να γίνουν υπεύθυνα και συνειδητά άτομα στη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Εμείς μιλήσαμε με την Μαρία Λογοθέτη, την πρωταγωνίστρια της παράστασης, στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την παράσταση αυτή....

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση

Μία παράσταση καρδιάς, με πολύ χιούμορ τραγούδι και χορό... Γρήγορες εναλλαγές σκηνικών (video art) αλλά και συναισθημάτων... Ένα σύγχρονο οικολογικό παραμύθι για παιδιά από τριών έως εκατόν τριών χρονών! Τα πλάσματα της φύσης θέλουν να δικάσουν την Μυρτώ, την οποία υποδύομαι, ως εκπρόσωπο των ανθρώπων και μελλοντικό καταστροφέα.. Εκεί ξεκινά και το ταξίδι της. Την Μυρτώ καθοδηγεί η γη με την φωνή της Αριέττας Μουτούση, την μπερδεύει ο δράκος της αδιαφορίας με την φωνή του Θανάση Τσαλταμπάση και την υποστηρίζουν ως το τέλος οι ανακυκλωτές τους οποίους ενσαρκώνουν ο Στέφανος Αλεξόπουλος και ο Ρωμανός Κατανάς.

Πρόκειται για το 2ο ανέβασμα του έργου καθώς η πρώτη παρουσίασή του ήταν το 2009. Πόσο σημαντικό εξακολουθεί να είναι κατά τη γνώμη σας το θέμα του περιβάλλοντος και της ευαισθητοποίησης των παιδιών έξι χρόνια μετά;

Η οικολογία είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στην νηπιακή ηλικία... όμως, όπως τα περισσότερα, ξεχνιέται με το πέρασμα του χρόνου. Κάθε λεπτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη φύση, τη γη, το ίδιο μας το σπίτι και να το προστατεύουμε.. Ειδικά στις μέρες μας που η τεχνολογία δεν λειτουργεί πάντα υπέρ της!


Τι θέματα πραγματεύεται και που αγγίζει το σήμερα;

Σήμερα ο άνθρωπος συχνά κατακλύζεται αρνητικά από ΜΜΕ, ταινίες εκφοβισμού, οικονομία κ.α. Η πραγματική ευτυχία όμως που βρίσκεται; Πως γίνεται να αδιαφορούμε για ότι μας έχει δοθεί απλόχερα; Μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η παράσταση, είναι το κατά πόσο μπορούμε να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Να ανακαλύψουμε τους δικούς μας δράκους αδιαφορίας και έπειτα να τους εξαφανίσουμε. Είναι η ευαισθητοποίηση του ανθρώπου απέναντι στη φύση! ...

Τι θέλετε να αποκομίσουν από αυτήν τα παιδιά;

Θα με χαροποιούσε πρωτίστως να περάσουν καλά. Να πλημμυρίσουν με όμορφα συναισθήματα και να είναι ίσως αυτό μία αφορμή σε κάθε αύριο να ανατέλλει και ένας πιο λαμπρός ήλιος για τη γη!


Πόσο διαδραστική είναι η παράσταση;

Η παράσταση είναι αρκετά διαδραστική, μιας και ζητάμε από τα παιδιά τη βοήθεια τους. Μας προτρέπουν, μας απαγορεύουν, συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια και παρασύρονται στους ρυθμούς των τραγουδιών μαζί μας!


Ποια η γνώμη σας για τις δεκάδες παιδικές παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια της έντονη οικονομικής κρίσης;

Τι κι αν το έκανε η κρίση... Θεωρώ πως είναι καλό, όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από το θέατρο για παιδιά. Είναι όμορφο να υπάρχει ανάπτυξη στις τέχνες. Έχεις να δεις, να επιλέξεις, να διακρίνεις πολλά και τόσο διαφορετικά πράγματα. Έπειτα υπάρχει και ο συναγωνισμός που μας κάνει ολοένα και καλύτερους.

Μελλοντικά σχέδια..

Ελπίζω σε μια σεζόν γεμάτη παραστάσεις με το τραγούδι της γης, στο θέατρο Άνεσις μα και σε όλη την Ελλάδα. Συνεχίζουμε να ομορφαίνουμε τις Δευτέρες και τις Τρίτες μας, με την Νοσταλγό στο θέατρο Αλκμήνη, ανυπομονώντας για το που και πόσο ακόμα θα μας ταξιδέψει... και είμαι ανοιχτή σε ό,τι καινούριο είναι να ‘ρθει!

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]