Σταμάτης Πατρώνης: Στήνει μηχανικούς καταρράχτες απέναντι στον καθωσπρεπισμό και στα κοινωνικά στερεότυπα [συνέντευξη]

19.10.2016
Η παράσταση "Μηχανικοί Καταρράκτες" της Σώτης Τριανταφύλλου παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνη. Ο Σαλ, ένας νεαρός άντρας από το Μεκάνικ Φόλς, αποφασίζει να γίνει απρόβλεπτος απέναντι στην "κανονικότητα" διασχίζοντας τη χώρα με προορισμό τη Τιχουάνα στο Μεξικό, όπου σκοπεύει να υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου και να μεταμορφωθεί στον αληθινό του εαυτό, τη Σάλλυ.

Οδηγεί, συναντά και συναντιέται με ανθρώπους, με το παρελθόν του, με τους φόβους του, με τις καταπιεσμένες επιθυμίες και την προσωπική αλήθεια. Βάζει ταχύτητα, πατάει το γκάζι, η πινακίδα της Σέβυ γράφει Sally80 κι έχει ζωγραφισμένο ένα κουκουνάρι, σύμβολο του Μέιν κι ο Σαλ μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι...

Εμείς μιλήσαμε με τον Σταμάτη Πατρώνη και μάθαμε όσο το δυνατό περισσότερα για την παράσταση αυτή.

Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρετε στη σκηνή ένα βιβλίο; Σκηνοθετικά πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη δυσκολία;

Ήταν πολύ ξεκάθαρα τα όσα ήθελε να πει η Σώτη Τριανταφυλλου με τη συγκεκριμένη νουβέλα κι οπότε η μεταφορά της στη θεατρική σκηνή δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες.

Το θέμα που διαπραγματεύεται το έργο είναι αρκετά τολμηρό. Πώς αντιδρούσε το κοινό στις περσινές παραστάσεις που δώσατε;

Το θέμα που πραγματεύεται το έργο δεν θα έλεγα ότι είναι τολμηρό. Τολμηρή είναι η αντιμετώπιση του πρωταγωνιστή απέναντι στον καθωσπρεπισμό και στα κοινωνικά στερεότυπα που τα αψηφά για χάρη μιας ειλικρινούς και αληθινής ζωής. Τόσο το αξιόλογο κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου όσο και η σκηνοθετική προσέγγιση έγιναν με σεβασμό και αγάπη στους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν την αλήθεια τους. Τους ανθρώπους που τολμούν, προσπαθούν και νικάνε. Σε αυτή την προσπάθεια οι αντιδράσεις του κοινού είναι πολύ θετικές. Τελειώνοντας η παράσταση φεύγουν με μια αισιόδοξη διάθεση και ένα γλυκό χαμόγελο. Αυτό για όλους εμάς που δουλέψαμε σε αυτό το έργο, είναι το πιο σημαντικό.


Κάνατε συζητήσεις με την κυρία Σώτη Τριανταφύλλου για το πώς σκοπεύετε να ανεβάσετε την παράσταση. Είναι πολύ σημαντικό που μια καταξιωμένη συγγραφέας σας εμπιστεύτηκε το βιβλίο της. Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας μαζί της.

Στην αρχή της συνεργασίας μας κάναμε κάποιες συζητήσεις. Ήταν πάρα πολύ γενναιόδωρη στο πόσο μας εμπιστεύτηκε. Ευτυχώς για εμάς το αποτέλεσμα την ικανοποίησε. Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι ένα άνθρωπος με τόσο σημαντική σκέψη και γραφή που η συνεργασία μαζί της είναι για εμένα τιμή αλλά και πηγή έμπνευσης. Την εκτιμώ βαθύτατα και την ευχαριστώ που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία να δώσω σάρκα και οστά στην υπέροχη αυτή ιστορίας της.


"…όλοι οι άνθρωποι είναι προβλέψιμοι - εκτός από τις περιπτώσεις όπου είναι εντελώς απρόβλεπτοι…". Τι ακριβώς εννοείτε;

Κάποιες έννοιες ίσως είναι καλύτερα να τις αφήνουμε ελεύθερες ώστε να βγάζει ο καθένας το δικό του συμπέρασμα. Αν και νομίζω ότι η φράση αυτή από τη νουβέλα της Σώτης Τριανταφύλλου είναι ξεκάθαρη από μόνη της.


Η παράσταση τιμήθηκε με το βραβείο «Καλύτερο Θεατρικό Έργο» στα Queer Theater Awards 2016. Τι ήταν αυτό που πιστεύετε ότι έκανε να ξεχωρίσει η παράστασή σας;

Η αλήθεια της, χωρίς καμία προσπάθεια πρόκλησης κι ότι αφορά όλο τον κόσμο κι όχι μια μερίδα του κοινού.