Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου λέει «Καληνύχτα Μέρα» και φέρνει τα μωρά στο θέατρο [συνέντευξη]

21.10.2016
Η ομάδα Αrtika που ασχολείται με το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα, μετά την συμμετοχή της σε διεθνή φεστιβάλ και την επιτυχία των παραστάσεων «Η δική μου ομπρέλα» και «Θαυμαστός καινούριος κόσμος», συνεχίζει τις παραστάσεις αποκλειστικά για βρεφική-νηπιακή ηλικία πιστεύοντας πως δεν είναι ποτέ νωρίς για να γίνεις θεατής και παρουσιάζει για 4η χρονιά την παράσταση: «Καληνύχτα μέρα» για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών, διάρκειας 40 λεπτών.

Εμείς μιλήσαμε την Μαριλένα Τριανταφυλλίδου που συσκηνοθετεί την παράσταση στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Μία παράσταση για βρέφη, λοιπόν, πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα προέκυψε από την εμπειρία που είχα παρακολουθώντας για πρώτη φορά, στο εξωτερικό όπου εργαζόμουν ως ηθοποιός, μία παράσταση για πολύ μικρές ηλικίες. Ήταν το 2005. Γυρίζοντας, λοιπόν, στην Ελλάδα ο σπόρος είχε ριζώσει βαθειά μέσα μου και λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2007 παρουσιάσαμε με την ομάδα μου, την Artika, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την πρώτη μας παράσταση με τίτλο «Η δική μου ομπρέλα» για παιδιά ηλικίας 1,5 έως 5 ετών.


Τι θα δουν τα παιδιά να διαδραματίζεται;

Η ιστορία είναι απλή. Παρακολουθούμε δύο κορίτσια που ετοιμάζονται να κοιμηθούν... αλλά δεν θέλουν να κοιμηθούν ακόμα, θέλουν να μείνουν για λίγο ακόμα ξύπνιες και να ξαναθυμηθούν όσα θαυμαστά συνάντησαν μέσα στη μέρα τους. Τελικά, κουρασμένες και γεμάτες από παιχνίδι και εντυπώσεις, θα πουν Καληνύχτα στη μέρα και θα αποκοιμηθούν πάνω στο μεγάλο πάπλωμα που σκεπάζει τη σκηνή.


Ποιος ο σκοπός σας, τι θέλετε να περάσετε σε αυτές τις ηλικίες;

Οι στόχοι μας είναι πολύ και διάφοροι και σε μία ζωντανή και εξελισσόμενη κατάσταση. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε παραστάσεις απλές, ξεκάθαρες και αληθινές. Να μιλήσουμε για θέματα πολύπλοκα, απλά. Να πάμε σε μία απλούστευση του χώρου και του χρόνου τέτοια όπου θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε με τον χώρο και τον χρόνο των παιδιών αυτής της ηλικίας. Λέω και ξαναλέω την ίδια λέξη με διαφορετικούς τρόπους απλές, απλά, απλούστευση. Αλλά πρόκειται για κάτι που δεν είναι απλό και σίγουρα καθόλου απλοϊκό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία απλή πολυπλοκότητα. Μέσα από αυτή την απλότητα καταφέρνουμε να κερδίσουμε την προσοχή τους. Καταφέρνουμε να φέρουμε το παιδί από τόσο νωρίς στη ζωή του, σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου και τους κώδικές του. Καταφέρνουμε να του προσφέρουμε μία καλλιτεχνική εμπειρία και όλοι ξέρουμε πόσο βαθειές είναι αυτές οι εμπειρίες και πόσο βαθειά αφήνουν τα αποτυπώματά τους. Στόχος μας, επίσης, είναι να προσφέρουμε έναν εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας που δεν συμβιβάζεται με την επικρατούσα αισθητική, αυτή που επιβάλουν η τηλεόραση και η αγορά. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε παραστάσεις ρομαντικές και ποιητικές όπως ποιητικός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται το κόσμο τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες.

Πώς αντιλαμβάνονται τα βρέφη την παράσταση και πόσο ωφέλιμη είναι για αυτά;

Θα απαντήσω έτσι όπως πιστεύω ή φαντάζομαι ότι μπορεί να συμβαίνει. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, πώς άλλα πράγματα αντιλαμβάνονται τα παιδιά που είναι 1 έτους, άλλα τα δίχρονα, αλλιώς τα τρίχρονα και τα τετράχρονα. Παρακολουθώντας τα ενός έτους παιδιά, που κάθονται συνήθως βουβά και ακίνητα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, η αίσθηση είναι σαν να βουτάνε σε μία θάλασσα αισθήσεων! Αυτό ισχύει βέβαια και για τις υπόλοιπες ηλικίες, αλλάζει ίσως ο τρόπος και το επίπεδο συνειδητότητας. Τα παιδιά που είναι δύο χρονών αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτό που βλέπουν και να μπορούν να ταυτιστούν με πράγματα. Ίσως για την ακρίβεια να είναι όλα Εγώ για αυτά! Από τα 3 χρόνια και πάνω το παιδί πια αναπτύσσει την αντιληπτική του ικανότητα για τα πράγματα γύρω του και αυξάνει και η αντιληπτική του ικανότητα σε σχέση με την παράσταση. Θεωρώ ότι το πιο ωφέλιμο πράγμα για αυτά, είναι ότι η παράσταση, το θέατρο, η τέχνη εν γένει, καλλιεργούν την οξύτητα των αισθήσεών τους.


Πόσων μηνών είναι ο πιο μικρός σας θεατής;

Ο πιο μικρός θεατής που έχει έρθει στο θέατρο, αν θυμάμαι καλά είναι 6 μηνών. Πάντως εμείς συστήνουμε για τη συγκεκριμένη παράσταση να παιδιά να είναι 1 έτους έως 4.


Η ομάδα σας συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ. Στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένο το θέατρο για βρέφη;

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρώπη, είναι σίγουρα πιο διαδεδομένο το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες. Στην Ιταλία η πρώτη παράσταση παρουσιάστηκε το 1987, είκοσι χρόνια δηλαδή πριν την Ελλάδα! Από το 2005, λειτουργεί το small size, ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο για την προώθηση και τη διάδοση των παραστατικών τεχνών στις πολύ μικρές ηλικίες, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνται συνέδρια, εργαστήρια, φεστιβάλ, έρευνες και παραστάσεις αποκλειστικά για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας (0-6 ετών).


Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα Artika.

Η ομάδα Artika (www.artika.co) ιδρύθηκε το 2006 και την αποτελούν η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου και η Κατερίνα Αλεξάκη. Από την αρχή της λειτουργίας της ασχολήθηκε με τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων εξειδικευμένες για παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικούς χώρους, σε παιδικούς σταθμούς, και στο εξωτερικό, σε διεθνή φεστιβάλ. Στο παρελθόν είχε χρηματοδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ και το Γ’ ΚΠΣ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΥΠΑΠΚ. Επίσης, έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο πλαίσιο δημιουργίας προγραμμάτων-δραστηριοτήτων για παιδιά με αντικείμενο το θεατρικό παιχνίδι. Φέτος παρουσιάζουμ για 4η χρονιά την ανανεωμένη εκδοχή της παράστασης «Καληνύχτα μέρα» για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών. Το Δεκέμβριο του 2016, η ομάδα αναμένεται να παρουσιάσει την καινούργια της παραγωγή με τίτλο: Κάτι σαν κήπος για παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών.

ΙΝFO παράστασης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αλεξάκη/Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάρια Μπαχά
Μουσική: Βασίλης Καζής
Ερμηνεία: Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα.
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης.
Διάρκεια παράστασης: 40΄ περίπου + 10΄δραστηριότητα με τα παιδιά.
Τόπος: θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6453330.
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 5.30μμ, για όλη τη θεατρική περίοδο, και τα πρωινά στο θέατρο για παιδικούς σταθμούς.

Γ.Οικονόμου