Η ομάδα Art Vouveau μάς μιλάει για τα... Δεκανίκια της [συνέντευξη]

07.11.2016
Μετά από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού και τις θετικές κριτικές, η ομάδα “Art Vouveau” παρουσιάζει ξανά, για τρίτη χρονιά, την απολαυστική θεατρική παράσταση «ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ή πώς ξέμαθα να περπατώ».

Πρόκειται για μια εμπνευσμένη θεατρική διασκευή που βασίζεται στο ομώνυμο ινδικό λαϊκό παραμύθι. Η ιστορία ξετυλίγεται με άξονα τις τεχνικές αφήγησης του βωβού κινηματογράφου καθώς και της slapstick κωμωδίας, χαρακτηριστικά της ομάδας “Art Vouveau” που δημιουργούν απίστευτα κωμικές καταστάσεις, για πολλαπλές αναγνώσεις!

Η Δανάη Τίκου σκηνοθετεί με πολλή φαντασία, σε συνεργασία με τον έμπειρο Camilo Bentancor στην επιμέλεια κίνησης, και οι πέντε ταλαντούχοι ηθοποιοί της ομάδας “Art Vouveau” ζωντανεύουν την συναρπαστική ιστορία με αστείρευτη ενέργεια, ρυθμό και εκφραστική κίνηση - χωρίς τη χρήση λόγου - ερμηνεύοντας πολλούς εναλλασσόμενους ρόλους με καταπληκτική τεχνική και εντυπωσιακές ερμηνείες!

Όλη η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική πιάνου που ενώνεται με τη δράση των ηθοποιών, σε μουσική σύνθεση και εκτέλεση του Γιάννη Σελέκου.

Εμείς μιλήσαμε με την ομάδα «Art Vouveau» και μάθαμε όσο το δυνατόν περισσότερα!

Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση που συμμετέχετε αυτήν την περίοδο.

ΔΑΝΑΗ ΤΙΚΟΥ: H παράστασή μας λέγεται "ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ,ή πώς ξέμαθα περπατώ" και αποτελεί το πρώτο εγχείρημα της ομάδας Art Vouveau η οποία ιδρύθηκε το 2013. Είναι καρπός μιας ομαδικής προσπάθειας 7 ηθοποιών να μπορέσουν να αφηγηθούν ιστορίες χρησιμοποιώντας τον κώδικα του βωβού κινηματογράφου. Στα Δεκανίκια αφηγούμαστε ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο ινδικό λαϊκό παραμύθι χωρίς να χρησιμοποιούμε καθόλου τον λόγο, μόνο με τη συνοδεία του πιάνου που παίζει ο μουσικός μας Γιάννης Σελέκος.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί ιδιαίτερα σε αυτή την παράσταση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ότι μπαίνοντας σ' αυτόν τον κώδικα του βωβού θεάτρου(και πιο συγκεκριμένα σε μια παράσταση που έχει τη δομή της slapstick κωμωδίας ) αφήνεις πίσω τη σιγουριά που σου δίνουν ο λόγος και ο ρεαλιστικός ρυθμός δράσης. Το να μιλάς επί σκηνής σου δίνει μια ευκολία : Ο θεατής μέσω του ήχου θα καταλάβει κατ' αρχάς το ΤΊ θέλεις να του πεις. Στον ηθοποιό αυτό δημιουργεί ασφάλεια. Με την αφαίρεση του λόγου όμως, καταλαβαίνεις πόσο περισσότερη μπορεί να είναι η προσπάθεια κοινωνίας των όσων συμβαίνουν στο έργο. Το να καταφέρεις να πειθαρχήσεις αυτήν την προσπάθεια μαζί με άλλος τέσσερις ηθοποιούς μέσα σε ένα συγκεκριμένο εξωπραγματικό ρυθμό , όπως είναι της slapstick κωμωδίας, δημιουργεί ένα νόημα που εγώ δεν το φανταζόμουν εφικτό. Φτιάχνεται ένας ισχυρός τρόπος αφήγησης που στη θεωρία δεν μπορείς να καταλάβεις την απήχηση που έχει στο θεατή

Πού κρύβεται για εσάς το μυστικό της ευτυχίας;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΙΜΗΚΥΡΗΣ : Το μυστικό της ευτυχίας για εμένα κρύβεται στην ιδιαίτερη ικανότητά του να κρύβεται τόσο καλά. Είναι η διαδικασία ή το παιχνίδι της αναζήτησης της ευτυχίας αυτό που για εμένα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ας το απολαύσουμε!

Πως μπορεί ένα νέος ηθοποιός να επιβιώσει στην Ελλάδα της κρίσης;

ΔΑΝΑΗ ΤΙΚΟΥ: Ένας ή μία ηθοποιός σπάνια μπορεί να επιβιώσει δουλεύοντας μόνο στον τομέα του επαγγέλματός του. Οι περισσότεροι από εμάς αναγκαζόμαστε να κάνουμε κι άλλες δουλειές για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Αυτά σε πραγματικό επίπεδο. Σε ένα ιδεατό ένας ή μία ηθοποιός μπορεί να επιβιώσει αντιτάσσοντας μπροστά στα εμπόδια που συναντά την αισιοδοξία του, την ψυχραιμία του, την φαντασία του, την ενσυναίσθηση και το χιούμορ. Οι δυσκολίες πάντως είναι οι ίδιες σε όλα τα επαγγέλματα.

Η φυγή στο εξωτερικό θα αποτελούσε λύση;
ΔΑΝΑΗ ΤΙΚΟΥ: Δε νομίζω ότι θα βοηθούσε αν όλοι σηκωνόμασταν μια μέρα και φεύγαμε από αυτή τη χώρα. Από την άλλη πιστεύω ότι θέλει κουράγιο και στην περίπτωση του να μείνεις παλεύοντας στην χώρα σου και στην περίπτωση του να φύγεις και να παλέψεις σε ένα άγνωστο τόπο. Η λύση είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να κρατάς ζωντανή την ελπίδα σε όποιο μέρος και αν βρίσκεσαι.

Μελλοντικά σχέδια.

ΔΑΝΑΗ ΤΙΚΟΥ: Μετά τις παραστάσεις μας στο Olvio, τα δεκανίκια μας θα ταξιδέψουν στη Σύρο. Σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε και στο εξωτερικό, καθώς λόγω του ότι η παράσταση είναι βωβή , μπορούν οι πάντες να την παρακολουθήσουν. Εκτός από τα παραπάνω, η ομάδα θα ξεκινήσει πρόβες για την δεύτερη της δουλειά.