H ομάδα Hippο μιλά για την Ωραία Κοιμωμένη και τη... σωματικότητα [συνέντευξη]

08.11.2016
Η διεθνής ομάδα Ηippo παρουσιάζει το κλασικό παραμύθι Ωραία Κοιμωμένη, σε διασκευή Καλλιόπης Φύκαρη με τίτλο Ωραία Κοιμωμένη, στο Θέατρο 104 κάθε Κυριακή στις 12.00μ.μ.

Με τη χρήση τεχνικών σωματικού θεάτρου, χορού και τραγουδιού στήνεται μια πληθωρική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών. Η ομάδα Hippo προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού με έντονα κωμικά στοιχεία, γρήγορο ρυθμό, συγκίνηση και ανατροπές. H Ωραία Κοιμωμένη είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, που μιλάει στην καρδιά και στο μυαλό των παιδιών. Θέμα της παράστασης είναι η προσωπική ελευθερία και τα όρια της.

Εμείς μιλήσαμε με τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο από την ομάδα Hippο για την παράσταση αυτη...

Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο παραμύθι;

Θέλαμε να πειραματιστούμε με κάτι που δεν είχαμε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Να δουλέψουμε πάνω σε μια κλασική και ευρέως γνωστή ιστορία και να εξετάσουμε ποια από τα κομμάτια της είναι πρόσφορα σε ανατροπές, καινούργια διαπραγμάτευση και περαιτέρω ανάπτυξη. Στην Ωραία Κοιμωμένη υπάρχουν ευτυχώς πολλά τέτοια σημεία!

Η παράσταση γίνεται με την χρήση τεχνικών σωματικού θεάτρου, χορού και τραγουδιού. Πείτε μας λίγα λόγια για την μέθοδό σας.

Στις παραστάσεις μας ευδοκιμεί ένας συγκερασμός εκφραστικών μέσων και ερεθισμάτων. Είναι πολυσυλλεκτικές με όλη την σημασία της λέξης. Ο συνεκτικός κρίκος που ενώνει τα επιμέρους στοιχεία είναι η σημασία και η βαρύτητα που δίνουμε στην σωματικότητα. Το είδος του σωματικού θεάτρου στο οποίο ασκούμαστε, λέγεται kinemo. Το ονομάζουμε έτσι χαριτολογώντας (βγαίνει από τις λέξεις kinesthetic και emotional) αλλά η αλήθεια είναι ότι πιστεύουμε ακράδαντα στις μεγάλες εκφραστικές δυνατότητες που παρέχει. Πρόκειται για ένα θέατρο υψηλής ενέργειας και μεγάλων αντοχών.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε τόσο μέσα από κείμενο όσο και μέσα από την σκηνική του απόδοση.

Το θέατρο που κάνουμε δεν είναι ποτέ διδακτικό με στείρο τρόπο. Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά την δυνατότητα μέσα από σωρεία ερεθισμάτων να συνθέσουν το δικό τους νόημα και να βγάλουν τα δικά τους προσωπικά συμπεράσματα. Να κάνουν κτήμα τους δηλαδή όλον τον ιδεολογικό και αισθητικό πλούτο που τους προσφέρεται μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία ανταλλαγής σημάτων και επικοινωνίας.

Τι είναι αυτό που αρέσει και αγγίζει τα παιδιά στην προσέγγιση αυτή;

Τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα μέσα στις παραστάσεις μας και αυτό τους δίνει ένα κίνητρο και μια ώθηση συνδημιουργίας. Πέρα από αυτό μαγνητίζονται από την κίνηση, την ενέργεια και την γενναιοδωρία των ηθοποιών (Βαλεντίνα Κάντα, Γιώργος Σοφικίτης). Τους αρέσει το χιούμορ της παράστασης, οι γρήγοροι ρυθμοί της, τα διαδραστικά σημεία. Επίσης τους κάνει εντύπωση η πλοκή, οι ανατροπές της ιστορίας, το σασπένς που δημιουργείται.

Μελλοντικά σχέδια.

Και άλλες παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες. Περιοδείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αισιοδοξία και δημιουργικότητα.
Γεωργία Οικονόμου
[email protected]