Γάκης- Μπιμπής- Μουστάκα: Είμαστε ονειροπόλοι και μας αρέσει να τολμάμε! [συνέντευξη]

10.11.2016
Ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» είναι σίγουρα μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών, το «Δέντρο του Οιδίποδα» δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση με την ξεχωριστή ευαισθησία που καταπιάνεται με τον τραγικό μύθο των Λαβδακιδών, ενώ η «Η Τελευταία Μαύρη Γάτα» έχει κερδίσει ήδη τις προτιμήσεις των μικρών φίλων.

Ο λόγος για την υπερταλαντούχα ομάδα ΙΔΕΑ και τους Κώστα Γάκη, Κωνσταντίνο Μπιμπή και Αθηνά Μουστάκα που από φέτος απέκτησαν τη δική τους μόνιμη θεατρική στέγη, το θέατρο Άλφα και εκεί ανεβάζουν τα έργα τους. Εμείς μιλήσαμε μαζί τους για την επιλογή τους αυτή,αλλά και για το τι θα δούμε τη φετινή σεζόν!


Είδαμε το εξαιρετικό Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2

Είδαμε το Δέντρο του Οιδίποδα από την ομάδα ΙΔΕΑ

Είδαμε την Τελευταία Μαύρη Γάτα [και γουργουρίσαμε]

Από τη φετινή χρονιά αποκτάτε μόνιμη θεατρική στέγη, το θέατρο Άλφα . Ιδέα. Ποια είναι η φιλοδοξία σας γι’ αυτόν τον χώρο;

Έχοντας μεγάλη αγάπη για τα κλασικά θέατρα, επιλέξαμε το θέατρο ΑΛΦΑ, ένα θέατρο με μνήμη και ιστορία, απέναντι από το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας. Πιστεύουμε, ως ομάδα με αθεράπευτα ρομαντικές αντιλήψεις, στη συνεργασία των γενεών και όχι στην άσκεφτη, τυφλή και σκληρή ρήξη με το παρελθόν και την παράδοση. Έτσι παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου, δύο υπέροχους ανθρώπους και καλλιτέχνες του τόπου μας, θα συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και ιδέες την ιστορία αυτού του χώρου, γι’ αυτό και το μετονομάσαμε σε Θέατρο Άλφα . Ιδέα.

Φιλοδοξία μας είναι να λειτουργήσει σαν ένας δυναμικός πολυχώρος πολιτισμού, με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, εικαστικά, προβολές, σεμινάρια και σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθιερώνουμε εισιτήριο με συμβολική τιμή για πολίτες με χαμηλό εισόδημα ή ανέργους.

Παράλληλα, έχοντας πλέον το δικό μας σπίτι, θα επεκτείνουμε και θα ενισχύσουμε τους δεσμούς που ήδη έχουμε δημιουργήσει με το θεατρικό γίγνεσθαι του εξωτερικού, είτε προσκαλώντας θεατρικά σχήματα από άλλες χώρες (ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεξικό), είτε συμμετέχοντας με δικές μας παραστάσεις σε διεθνή Φεστιβάλ.

Μέσα στην καρδιά της κρίσης τολμάτε και δίνετε μια νότα αισιοδοξίας σε νεώτερους συναδέλφους σας. Δεν αισθάνεστε φόβο;

Πάντα κάθε νέα αρχή, ειδικά στις μέρες μας, έχει το ρίσκο της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μας εμποδίσει από το να προσπαθούμε για το καλύτερο. Είμαστε ονειροπόλοι και μας αρέσει να τολμάμε. Θέλουμε να νικήσουμε τους εαυτούς μας, γιατί πιστεύουμε ότι όλα ξεκινούν από εκεί που σταματούν οι ευκολίες μας.

Μιλήστε μας λίγο για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε τη φετινή περίοδο στο Θέατρο Άλφα . Ιδέα

Ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» είναι παράσταση ορόσημο της ομάδας «Ιδέα». Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε στο θέατρό μας με κάτι άλλο, γι’ αυτό και την παρουσιάζουμε για τρίτη συναπτή χρονιά, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«Το Δέντρο του Οιδίποδα», μια διασκευή πάνω στις τραγωδίες για τον μύθο των Λαβδακιδών, θα παίζεται Δευτερότριτα. Επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ' την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου.
Και οι δύο παραπάνω παραστάσεις θα παίζονται και πρωινά για μαθητές Γυμνάσιου - Λυκείου.

«Η Τελευταία Μαύρη Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά, μια συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, την ανεβάσαμε στην Παιδική Σκηνή μας.

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη η σκηνή του θεάτρου θα μετατρέπεται σε μουσική σκηνή και πολλοί γνωστοί αλλά και νέοι καλλιτέχνες θα παίζουν unplugged τη μουσική τους. Το θέατρο επίσης θα φιλοξενήσει κι άλλες παραστάσεις νέων ομάδων από Ελλάδα και εξωτερικό. (Στις 10 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί το έργο «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» σε σκηνοθεσία Colleen Sulliva.

Τέλος τα Σαββατοκύριακα, θα υπάρχουν σεμινάρια μουσικής και υποκριτικής για ανθρώπους που έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσω της τέχνης του θεάτρου.

Έχετε ταξιδέψει και παίξει με την ομάδα σε πολλές χώρες με διαφορετική κουλτούρα. Μιλήστε μας γι’αυτή σας την εμπειρία.

Είπε κάποτε ο Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, "Σκηνή πας ο κόσμος εστί και παίγνιον· ή μάθε παίζειν ή φέρε τας οδύνας" ή με άλλα λόγια ..όλος ο κόσμος μια σκηνή. Η διεθνής καταξίωση είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να συμβεί σε έναν καλλιτέχνη. Αυτό που καταλάβαμε ταξιδεύοντας με την παράστασης μας, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», είναι, ότι παρότι παίζουμε σε χώρες με διαφορετική κουλτούρα, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι παντού ίδια. Αποκορύφωση, στην προτελευταία μας παράσταση στο εξωτερικό, στο φεστιβάλ του Μεξικού, όπου για πρώτη φορά παρουσιάσαμε την παράσταση χωρίς υπέρτιτλους, σε ένα θέατρο ρεπλίκα του globe theater κι όπου χίλιοι θεατές -πολλοί από αυτούς όρθιοι- έμειναν για 2 ώρες μέχρι να τελειώσει η παράσταση με μάτια υγρά και ένα χαμόγελο χαράς στα χείλη. Αυτό για μας ήταν το μεγαλύτερο δώρο. Να γεφυρώνεις μέσω της τέχνης άλλους πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες. Δώρο ανεκτίμητο.

Μιλήστε μας για τα προσεχή σχέδιά σας.

Πολλά!! Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι θα επιδιώξουμε, εκτός από τις δικές μας παραγωγές, να έχουμε συνεργασίες με νέους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, που θα αισθάνονται την ίδια δίψα για το θέατρο με εμάς.