Καταθέστε τη φωνή σας σε τέντα... σιωπής στην Ομόνοια [συνέντευξη]

17.11.2016
Το «UrbanDig Omonia» της ομάδας «όχι παίζουμε/ UrbanDig Project» εγκαινιάζει τις φετινές του δράσεις με τη χορευτική performance «Miss Omonia» στις 19 και 20 Νοεμβρίου στο κέντρο της πλατείας Ομονοίας...

Η παράσταση, η οποία σήκωσε τον περασμένο Ιούλιο την αυλαία του φεστιβάλ Altofest στη Νάπολη, εμπνέεται από τη συλλογή ιστοριών "κάτω από το ορατό" της πλατείας Ομονοίας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης «[OUT]TOPIAS» του Μουσείου Μπενάκη.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας τρομπετίστας που είχε στήσει μια χρυσή τέντα, την «Τέντα της σιωπής» σε μια στοά κοντά στη πλατεία Ομονοίας. Ο κόσμος επισκεπτόταν τη χρυσή αυτή τέντα, καταθέτοντας ως αντάλλαγμα κάτι από τη φωνή του. Μια περιπλανώμενη γυναίκα, που ζούσε σε ένα πάρκινγκ αεροδρομίου στη Νάπολη και πρόσφατα είχε μετακομίσει στην πλατεία Ομονοίας, καταλήγει έγκλειστη στην τέντα. Δεν μπορεί να βγει, να συνεχίσει το ταξίδι προς τη πλατεία, έχει ξοδέψει όλη της τη φωνή. Θα βγει η γυναίκα από τη στοά; Θα γίνει η πλατεία σύνορο νέας ζωής και χώρος συνάντησης, συνύπαρξης, κοινού βηματισμού;

Εμείς μιλήσαμε με τον Γιώργο Σαχίνη, σκηνοθέτη και ιδρυτή της ομάδας, στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατό περισσοτερα για την παράσταση αυτή.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση Miss Omonia εξελίσσεται στο κέντρο της πλατείας Ομόνοιας και σε μια υπόγεια στοά κάτω από το ουζερί "ο Χάρης". Το συγκεκριμένο ουζερί είναι το "γραφείο" της ομάδας μας σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος δράσεων UrbanDig Omonia που, περιλαμβάνει την εν λόγω παράσταση και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2017.

Γιατί επιλέξατε την πλατεία Ομόνοιας;

Η Miss Omonia είναι μια περιπατητική χορογραφία (χορ. Ειρήνη Αλεξίου) μεταξύ μιας ταξιδιώτισσας (Εμμανουέλα Κορκή), ενός τρομπετίστα (Σωτήρης Πέπελας) και μιας groopie του (Κατερίνα Πρωτονοταρίου). Στον τρομπετίστα ανήκει η υπόγεια χρυσή τέντα "της σιωπής" στην οποία προσκαλεί την ταξιδιώτισσα και τους θεατές. Μέσα από την παράσταση γνωρίζουμε την Ομόνοια της άπλας, την Ομόνοια της στοάς, την Ομόνοια των ψηλών κτηρίων, των κλειστών καταστημάτων, της αυτοσχέδιας κατοικίας στο δρόμο.

Ποιος είναι ο στόχος της παράστασης;

Στην παράσταση συμμετέχει ο θεατής δίνοντας τη φωνή του. Μοιραζόμαστε ιστορίες "δημόσιου χώρου". Γενικά στο πρόγραμμα UrbanDig Omonia αυτό κάνουμε: Δημιουργούμε δράσεις που ανοίγουν τη συζήτηση για το δημόσιο χώρο, συλλέγουμε και μοιραζόμαστε ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον της σχέσης μας με τη πλατεία. Το κάνουμε μέσα από συνέργειες καλλιτεχνικές, ερευνητικές, εκπαιδευτικές. Το συλλεγόμενο αρχείο γίνεται η αφορμή για ουσιαστικές σχέσεις γύρω του, με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, από τον θεατή μιας παράστασης μέχρι τον καταστηματάρχη της στοάς. Σχέσεις και αρχείο είναι η αφετηρία της καλλιτεχνικής μας έρευνας που ολοκληρώνεται τέλος καλοκαιρίου με μια παράσταση στην Ομόνοια. Μπορεί να είναι η αφετηρία και άλλων πραγμάτων που όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο UrbanDig Omonia θα θελήσουν να δημιουργήσουν. Με την ευκαρία του Miss Omonia, προσκαλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο γενικό μας πρόγραμμα να έρθει σε επαφή μαζί μας.

Ενδιάμεσα στις παραστάσεις των 13:00 και 16:00, και τις δύο ημέρες 19/11 και 20/11, οι "Τροβαδούροι" του UrbanDig Omonia (Βικτωρία Ταγκούλη, Χρίστος Θεοδώρου, Χρήστος Κανελλόπουλος, Μυρσίνη Αντωνίου, Γιώργος Σαχίνης) θα τραγουδήσουν σε εργαζομένους καταστημάτων της Ομόνοιας τραγούδια που έγραψαν εμπνευσμένοι από συνεντεύξεις που τους πήραν με θέμα την αγορά της Ομόνοιας, τηρώντας το δικό τους μέρος μιας συμφωνίας για τον χρόνο που τους απασχόλησαν.

Πού αγγίζει το σήμερα το Miss Omonia;

Με το UrbanDig Omonia επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τον δημόσιο χώρο της πλατείας σε "εργαστήριο" ανοιχτό δια-τομεακό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό για όλους, σε χώρο γνωριμίας και ζυμώσεων ανθρώπων και φορέων πολύ διαφορετικών μεταξύ τους. Αυτές τις συναντήσεις που ένα μέρος σαν την Ομόνοια φέρνει ούτως η άλλως στη μέση του δρόμου, τις κάνουμε μπούσουλα για την ομάδα μας για το ποιοί είμαστε και πού κατοικούμε, έως το φθινόπωρο που θα φύγουμε σε άλλη γειτονιά με την ίδια αναζήτηση το ίδιο ανοιχτή και ως προς τη διαδικασία της και ως προς τα ευρήματά της προς όλες τις κατευθύνσεις.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]