Συνέντευξη με τον tattoo artist PROKI: 20 χρόνια πάθος με τα τατουάζ [photos]

18.11.2016
Λίγες μέρες έμειναν για τη μεγάλη γιορτή της δερματοστιξίας H έμπειρη ομάδα του Athens Tattoo Convention και ο Mike The Athens, από τη θέση του consultant, υποδέχονται τους λάτρεις – και όχι μόνο – των tattoos σε ένα νέο premium event, το Athens Tattoo Expo. Το φθινοπωρινό ραντεβού θα δοθεί στις 26 & 27 Νοεμβρίου στον Πολυμορφικό χώρο Προορισμός Παπαστράτος στον Πειραιά .

Ο εμβληματικός, ανακαινισμένος χώρος θα γεμίσει με πολύχρωμα μελάνια, σχέδια απλά ή πολυσύνθετα, μουσικές από έμπειρους Djs και για πρώτη φορά μόνο με Έλληνες Τattoo Artists. Εξήντα από τους καλύτερους καλλιτέχνες της δερματοστιξίας στην Ελλάδα έχουν ήδη διαπιστευτεί και ετοιμάζουν τα μηχανάκια τους για αναδείξουν την τέχνη τους και να αποτυπώσουν την έμπνευση και τη φαντασία τους πάνω σε ανθρώπινο καμβά.

Διαβάστε ακόμη: Κερδίστε προσκλήσεις για το Athens Tattoo Convention

Λίγο πριν το διήμερο αφιερωμένο στα tattoo, μιλήσαμε με έναν από τους Έλληνες tattoo artists που θα κάνουν τα «μαγικά» τους στο φεστιβάλ, τον Proki - κατά κόσμον Κώστα Μπαρώνη - που κάνει tattoo από το 1995 και ειδικεύεται στα Realistic, Colour και Black n’ Grey πορτρέτα και στα Surreal Custom Tattoo.

Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη της δερματοστιξίας; Εσείς ζωγραφίζετε;

Η αγάπη μου για τη ζωγραφική και οι διάφορες καλλιτεχνικές ασχολίες με οδήγησαν σε αυτό που κάνω σήμερα. Αν ανατρέξουμε 26 χρόνια πίσω, θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει τοιχογραφίες, γκράφιτι, ζωγραφιές σε τσάντες αφίσες για συγκροτήματα κτλ. Αγαπώντας την διαφορετικότητα και πηγαίνοντας κόντρα στα δεδομένα της εποχής, τα ροκ ακούσματα και τα εκκεντρικά ντυσίματα με έφεραν πιο κοντά στα τατουάζ. Μέσα σε παρέες κάνοντας τους πρώτους πειραματισμούς ξεκίνησα να κάνω τατουάζ σαν χόμπι και τελικά κατέληξε επάγγελμα ζωής...

Μέσα από ποια διαδρομή καταλήξατε σε αυτό το στιλ; Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζετε και γιατί;

Όπως κάθε παλιός τατουατζής στην πρώτη δεκαετία της καριέρας μου ασχολήθηκα με όλα τα στιλ. Σιγά σιγά σιγά έχοντας περάσει από όλες τις κατηγορίες κατάλαβα ότι με κέρδιζε ο ρεαλισμός. Μετά από πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατάφερα να υιοθετήσω τον ρεαλισμό, δημιουργώντας το δικό μου στιλ, όπου και ασχολούμαι τα τελευταία 7 χρόνια. Οι καλλιτέχνες που θαυμάζω είναι ο dmitriy samohin και οι buena vista tattoo club. Tον samohin τον θαυμάζω για την τεχνική του και την αντίληψη στο έγχρωμο ρεαλιστικό σχέδιο. Και τους buena vista για την πρωτοπορία στα σχέδια τους, συνδυάζοντας το ρεαλισμό με το γραφιστικό στοιχείο. Πιστεύω πως αυτοί οι 2 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του τατουάζ.

Έχει αυξηθεί ο κόσμος στην Ελλάδα που θέλει να κάνει τατουάζ; Για ποιο λόγο πιστεύετε;

Τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα θα έλεγα πως βλέπουμε μεγάλη αύξηση από λάτρεις του tattoo. Τα ταμπού φεύγουν και όλο και περισσότερος κόσμος ανεξάρτητου ηλικίας προσελκύει το επάγγελμά μας είτε ως πελάτες είτε ως επαγγελματική ενασχόλησή.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να χτυπήσει το πρώτο του τατουάζ;

Συμβουλή μου σε κάποιον που θα ήθελε να κάνει τατουάζ να μην επηρεάζεται από τατουάζ διάσημων και να κοιτάξει το δικό του γούστο και στιλ - που θα αντιπροσωπεύει τον δικό του χαρακτήρα και σώμα.

Τα δικά σας (πόσα έχετε) έχουν το καθένα μια ιστορία; «Χτυπάτε» τατουάζ στον εαυτό σας;

Δεν έχω μετρήσει πότε πόσα τατουάζ έχω είναι τόσα πολλά που πλέον πολλά από αυτά έχουν ενωθεί το ένα με το άλλο και έχουν γίνει ένα. Όλα τα τατουάζ έχουν την δικιά τους σημασία και ιστορία για μένα. Από το πρώτο μου τατουάζ που έκανα ο ίδιος στον εαυτό μου, μέχρι τατουάζ που μου έκαναν καλλιτέχνες, επειδή τους θαυμάζω και τους εκτιμώ.

Στις αρχές, όταν ξεκίνησα να κάνω τατουάζ για λόγους εξάσκησης και πειραματισμού έκανα πολλά τατουάζ πάνω μου.

Προτιμάτε να ταξιδεύετε σε συναντήσεις στο εξωτερικό με στόχο να έρθετε σε επαφή με άλλους tattoo artists;

Με τα ταξίδια ήρθε και η εξέλιξη του τατουάζ, η επαφή με άλλους καλλιτέχνες, η ανταλλαγή αποριών άλλα και γνώσεων προσωπικά με ανέβασε πολλά βήματα και με εξέλιξε. Το πάθος μου για το tattoo, η θέληση να αποκτήσω γνώσεις πάνω στο αντικείμενο μου με έκανε να ταξιδέψω και να γνωρίσω πάρα πολύ αξιόλογους και επιτυχημένους καλλιτέχνες. Μετά από χρόνια έχοντας κάνει πολλούς από αυτούς τους καλλιτέχνες φίλους είναι ένας ακόμα λόγος που με κάνει να ταξιδεύω.

Τι τατουάζ ζητούν οι περισσότεροι;

Πλέον όλα τα τατουάζ έχουν ζήτηση. Ίσως αυτό που μου ζητάνε έμενα προσωπικά μέσα από τον ρεαλισμό να δημιουργήσω σχέδια που έχουν να κάνουν περισσότερα με την οικογένεια!

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο και χρονοβόρο τατουάζ που έχετε κάνει;

Δεν έχω ξεχωρίσει κάποιο συγκεκριμένο τατουάζ που με δυσκόλεψε ή ήταν χρονοβόρο. γενικά μπορώ να πω πως δύσκολα τατουάζ θεωρώ αυτά που γίνονται σε φεστιβάλ tattoo, όπου οι συνθήκες σε σχέση με τον δικό σου επαγγελματικό χώρο αλλάζουν. Ο πολύς κόσμος, η φασαρία, ο κακός φωτισμός, η δυνατή μουσική μπορούν να δυσκολέψουν στην απόδοση και στην αυτοσυγκέντρωσή σου. Έχω κάνει τατουάζ σε πελάτη μου 3 μέρες συνεχόμενα από 9 ώρες δουλειάς κάθε μέρα, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσα σε φεστιβάλ tattoo .. Η αντοχή η δικιά μου και του πελάτη έφτασαν στα όρια τους, αλλά το αποτέλεσμα άξιζε και για τους δυο.

Ποιο είναι το πιο τρελό τατουάζ που σας έχουν ζητήσει;

Κάτι τρελό από όλα αυτά τα χρόνια που θυμάμαι είναι ένα τατουάζ από έναν ηλικιωμένο, όπου μου ζήτησε να του κάνω μια κόμπρα, που θα τύλιγε το λαιμό του και θα κατέληγε το σχέδιο πάνω στο πρόσωπό του.

Υπάρχουν τατουάζ πάνω σε διάσημους, γνωστά ονόματα, που θαυμάζετε (ή που έχετε κάνει ίσως)

Μέσα στα 20 χρόνια ασχολίας με το τατουάζ έχουν περάσει πάρα πολύ διάσημοι και γνωστά ονόματα που τους έκανα tattoo. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να τους αναφέρω, ίσως θεωρηθεί ότι το κάνω για διαφημιστικούς λόγους, αλλά μπορώ να σας πω πως έχω κάνει πολλούς διάσημους σαν προσωπογραφία tattoo σε πελάτες μου. Όπως τον Μάικ Τάισον, Μέγκαν Φοξ, Ιρίνα Σάικ, Μπρους Λι, Μάικλ Τζόρνταν κτλ

Μιλήστε μας για τη διοργάνωση Athens Tattoo Expo στην οποία συμμετέχετε. Πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο να συγκεντρώνονται οι λάτρεις του τατουάζ σε μια ετήσια γιορτή;

Πιστεύω πως τέτοιες διοργανώσεις είναι πολύ χρήσιμες όχι μόνο για τους tattoo artists που θα έρθουν σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες, αλλά και για αυτούς που ενδιαφέρονται να κάνουν στο σώμα τους κάποιο τατουάζ. Αφού μέσα από 'κει μπορεί να γνωρίσει τους καλλιτέχνες να δει και να ξεχωρίσει το στιλ που του αρέσει. Εκτός από τα παραπάνω είναι λόγος διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους αφού στο 3ημερο γίνονται πολλοί διαγωνισμοί και σόου που αξίζει να τα δεις.

Περισσότερα: https://www.facebook.com/prokitattoo/

Επιμ. Χριστίνα Τσατσαράγκου