Μανώλης Μαυροματακης: Παρέα με τον Νάρκισσο, την Πηνελόπη, το Γούλβερ το λυκάκι, τον θρυλικό Ταρζάν στη Στέγη [συνέντευξη]

01.12.2016
Μύθοι του κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά: Ο Νάρκισσος, η Καλλιστώ...ο Ταρζάν και οι καλικάντζαροι… Μια ιστορία με σκιές και ήχους στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 3 και 4 Δεκεμβρίου

Το Ελληνικό Σχέδιο φέτος στη σειρά του κύκλου «Το Ελληνικό Τραγούδι» συναντιέται με την ιδέα να δημιουργήσει έργα για παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, η μυθολογία από την Ελλάδα και χώρες όλου του κόσμου, με ξεχωριστές, πανέμορφες ιστορίες για φανταστικά και θρυλικά πλάσματα, γίνεται αφορμή για τη δημιουργία ενός ανθολογίου 20 νέων τραγουδιών.

Τα τραγούδια θα παρουσιαστούν σε δύο συναυλίες με στοιχεία θεατρικής παράστασης. Συνθέτες και στιχουργοί με τα τραγούδια τους ζωντανεύουν τους μυθικούς ή θρυλικούς ήρωες. Τα τραγούδια παρουσιάζονται μέσα στον ιδιαίτερο σκηνικό χώρο που επιμελείται ο Ηλίας Καρελλάς. Ο φανταστικός κόσμος στήνεται πάνω στο παιχνίδι του φωτός και της σκιάς. Οι τεχνικές του θεάτρου σκιών συνδυάζονται με προβολές και ‘’ντύνουν’’ τους μύθους της όλης ενότητας. Ο ‘’παραμυθάς’’ με μίτο λέξεων του Γιώργου Κοροπούλη ακροβατεί στον κόσμο των πλούσιων ήχων του μουσικού συνόλου και των σκιών και εικόνων του Ηλία Καρελλά παρέα με τον Νάρκισσο, την Πηνελόπη, το Γούλβερ το λυκάκι, τον θρυλικό Ταρζάν ή τη χελώνα που κρατά στην πλάτη της όλο τον κόσμο και όταν αφήνει την σκηνή μεταμορφώνεται στον ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη.

Εμείς μιλήσαμε με τον Μανώλη Μαυροματάκη στην προσπάθειά μας να μάθουμε όσο το δυνατό περισσότερο για την παράσταση αυτή.

Πείτε μας λίγα λόγια για το τι θα δούμε στην παράσταση αυτή….

Είναι μια συναυλία της οποίας τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα από τους μύθους του κόσμου, ελληνικούς και ξένους, όπως ο Νάρκισσος, η Πηνελόπη, το Γούλβερ το λυκάκι, ο θρυλικό Ταρζάν, η χελώνα που κρατά στην πλάτη της όλο τον κόσμο, οι Καλλικάντζαροι, ο κάπτεν Χουκ, η γοργόνα, ο Κύκλωπας και άλλοι πολλοί. Εγώ παρεμβαίνω μέσα από το κείμενο του Κοροπούλη που είναι ουσιαστικά εισαγωγή στη φιλοσοφία για παιδιά και αρχαρίους. Με τον τρόπο αυτό συνδέονται τα τραγούδια. Το κείμενο του Κοροπούλη βασισμένο στον μύθο της σκιάς του Πλάτωνα με αφορμή το περιεχόμενο των στίχων γίνεται αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση του τι είναι η αλήθεια, πως αυτή συμπίπτει με την πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της φαντασίας μέσα από την τέχνη και τα παραμύθια.


Πώς πιστεύετε πως θα αγγίξουν αυτοί οι μύθοι τα παιδιά; Τι μηνύματα περνούν σ΄ αυτά;

Κάθε μύθος έχει το δικό του μήνυμα και τα παιδιά αγαπούν τους μύθους. Από την εμπειρία καταλήγω ότι όσο πιο απλή, αλλά όχι απλοϊκή είναι η γλώσσα της αφήγησης τόσο πιο άμεση είναι η επικοινωνία με τα παιδιά.


Ποιος είναι ο αγαπημένος σας μύθος- ήρωας σ΄αυτην την παράσταση;

Ο Οδυσσέας. Έχει εμπνεύσει ένα ολόκληρο έπος άλλωστε.


Έχετε και στο παρελθόν συμμετάσχει ως αφηγητής στις παραστάσεις του Ελληνικού Σχεδίου. Πώς αντιδρούν τα παιδιά σ΄αυτού του είδους τις αφηγήσεις μετά μουσικής;

Τα παιδιά δεν είναι συνηθισμένα σε έντονες εναλλαγές. Θέλουν τη ρουτίνα τους, την κανονικότητά τους. Επομένως όταν η αφήγηση είναι ειλικρινής και απευθύνεται στα παιδιά χωρίς επίδειξη, χωρίς κομπασμούς και χωρίς υποτίμηση τα παιδιά συμμετέχουν ισότιμα, αντιλαμβάνονται και παρακολουθούν με προσοχή.

Ποια η συμβολή του Ηλία Καρελλά στην παράσταση αυτή;

Ο Ηλίας Καρελλάς έχει επιμεληθεί τον σκηνικό χώρο με τις φιγούρες του και ως σκηνοθέτης έχει στήσει έναν φανταστικό κόσμο πάνω στο παιχνίδι του φωτός και της σκιάς. Οι τεχνικές του θεάτρου σκιών συνδυάζονται με προβολές και ‘’ντύνουν’’ τους μύθους της όλης ενότητας.


Πώς κρίνετε το παιδικό θέατρο που ανθεί κυριολεκτικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Είναι καλό που υπάρχουν πολλές παραστάσεις για παιδιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις. Όπως και στα θεάματα για ενήλικες υπάρχουν καλές, μέτριες και κακές παραστάσεις το ίδιο ισχύει και για τις παιδικές παραστάσεις και είναι καλό που οι γονείς ενδιαφέρονται να φέρουν σ’ επαφή τα παιδιά τους με την τέχνη.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]