Τάσος Κώνστας: Μάς συστήνει το νέο πρόσωπο του Καραγκιόζη [συνέντευξη]

04.01.2017
Ο Καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Κώνστας και ο εικαστικός Παντελής Μάκκας, μας συστήνουν τον «Κάρμαν», το νέο πρόσωπο του πολυαγαπημένου μας λαϊκού ήρωα, Καραγκιόζη! Ποιος είναι ο Κάρμαν; Ένας σύγχρονος σούπερ ήρωας ο οποίος εντυπωσιάζει με την υπερδύναμη του χιούμορ του μικρούς και μεγάλους, κάθε Κυριακή στις 15.15 στο Θέατρο ΠΚ!

Η πρωτότυπη παράσταση συνδυάζει την τέχνη του παραδοσιακού θεάτρου σκιών με τη σύγχρονη τέχνη του video art και ο Καραγκιόζης, ως Κarman, κλείνει το μάτι στην τεχνολογία και στους κάθε προέλευσης σούπερ ήρωες, αλλάζει διάσταση στο σενάριο και στη φόρμα και μας συστήνεται ξανά.

Εμείς μιλήσαμε με τον Τάσο Κώνστα για τον Κάρμαν και όχι μόνο...


Πείτε μας λίγα λόγια για τον Καρμαν...

Ο Karman είναι ένας ήρωας από την εποχή της σκιάς που έγινε Σούπερ ήρωας! Είναι η σκωπτική ματιά-μορφή του λαϊκού θυμόσοφου Καραγκιόζη απέναντι στην τεχνολογία, την εικονική πραγματικότητα και τους κάθε λογής «Σούπερ ήρωες» που κατακλύζουν την καθημερινότητα τη δική μας και των παιδιών μας.

Πού διαφέρει από τον κλασικό λαϊκό μας ήρωα, τον Καραγκιόζη;

Στη μορφή, στο σχήμα , στο σενάριο και στην εικαστική προσέγγιση. Ο Karman είναι ένας πιο «προχώ» - ας μου επιτραπεί η έκφραση - Καραγκιόζης! Ο Σούπερ Καραγκιόζης ! Διακατέχεται από το ίδιο σατιρικό πνεύμα σαρκασμού αλλά και αυτοσαρκασμού. Και ως Κarman τα περιθώρια αυτοσαρκασμού αυτής της «μετάλλαξης» του είναι ανεξάντλητα! Έχει σούπερ δύναμη το σούπερ χιούμορ του, όπως πάντα, και τη σκιά του.

Απλά όπως στο παραδοσιακό ρεπερτόριο καταπιανόταν με περιπέτειες της εκάστοτε εποχής, στη σύγχρονη μορφή του με το υπερβατικό του χιούμορ μετατρέπεται σε σούπερ ήρωας ως προς την εικόνα, το σχήμα και το περιβάλλοντα σκηνικό του χώρο. Το ίδιο συμβαίνει και με όλους τους υπόλοιπους γνωστούς τύπους της παρέας του από το παραδοσιακό θέατρο σκιών. Είναι μαζί του σε νέα μορφή και σχήμα και συνεργούν και στις νέες σούπερ περιπέτειές του , όπως έκαναν πάντα.

Τώρα ως προς το εικαστικό μέρος του κόσμου του Karman, ο εικαστικός Παντελής Μάκκας δημιούργησε με τα βίντεο του τον φανταστικό νέο περιβάλλοντα χώρο που προβάλλεται πάνω σ΄ ένα τεράστιο πανί όπου εγώ, πίσω από αυτό, ζωντανεύω με τον παραδοσιακό τρόπο παιξίματος – με κάποια τεχνικά «κόλπα» - τις φιγούρες μου.

Γιατί θελήσατε να δώσετε μία νέα διάσταση στην ιδέα του θεάτρου σκιών;

Αν θες να κρατήσεις κάποια μορφή τέχνης ζωντανή στο σήμερα οφείλεις να την εκσυγχρονίζεις, να την εξελίξεις, να πειραματίζεσαι. Αυτό έκαναν όλα τα χρόνια όλοι οι σπουδαίοι τεχνίτες του Καραγκιόζη και τον παρέδωσαν σε εμάς.
Από τις ασπρόμαυρες φιγούρες του Μπράχαλη, μέχρι Καραγκιόζη αστροναύτη του Ευγένιου Σπαθάρη, οι καραγκιοζοπαίχτες που αφουγκράζονταν τα ερεθίσματα της κοινωνίας, της εποχής τους και ήθελαν να κρατήσουν την τέχνη τους ζωντανή, εκσυγχρόνιζαν ρεπερτόριο, φιγούρες, τύπους, τεχνικές. Κάποιοι νεωτερισμοί τους άντεξαν στο χρόνο και θεωρούνται πλέον παράδοση, κάποια στοιχεία που δεν βοηθούσαν στην εξέλιξη του θεάτρου απαλείφθηκαν μέσα στο χρόνο. Ο χρόνος και το κοινό είναι αμείλικτοι και σοφοί κριτές. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και εμείς σήμερα. Προϋποθέτει όμως σωστή γνώση και σπουδή της παράδοσης η οποία αποτελεί θεμέλιο λίθο, αλλιώς αν γίνεται επιπόλαια για χάρη εντυπωσιασμού το «αυθαίρετο» εγχείρημα δεν θα έχει να προσφέρει κάτι ούτε στο θεατή, ούτε στην τέχνη.

Αυτοί οι διαχρονικοί χάρτινοι ήρωες του Ελληνικού θεάτρου σκιών - όταν αποδίδονται σωστά - δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν σε απήχηση από τους εισαγόμενους «συνάδελφούς» τους. Γιατί λοιπόν να μην τους βάλουμε σημερινό λόγο, σημερινό χιούμορ , και τους φέρουμε πιο κοντά στο σημερινό θεατή ακόμη και σε μια πιο εναλλακτική υπερβατική μορφή. Άλλωστε το χιούμορ του ήρωα Καραγκιόζη ήταν και είναι υπερβατικό. Όπως και του Karman !


Τι προέκυψε από τη συνεργασία σας με τον εικαστικό Παντελή Μάκκα;

Ο κόσμος του Karman! Από τη μακρόχρονη φιλία μου με τον εικαστικό Παντελή Μάκκα και τις ατέλειωτες συζητήσεις μας για την υπόσταση του ελληνικού θεάτρου σκιών στη σημερινή εποχή, με την ωρίμανση του χρόνου, προέκυψε η συνεργασία μας για τη δημιουργία του νέου κόσμου του Καραγκιόζη, του κόσμου του Karman. Και οι δυο ευελπιστούμε ότι είμαστε στην αρχή του ταξιδιού…

Μελλοντικά σχέδια

O Karman ήρθε για να μείνει! Ετοιμάζουμε την επόμενη περιπέτεια του για την επόμενη χρονιά. Και σίγουρα οι δικές μου περιπέτειες και των χάρτινων ηρώων μου με την τεχνολογία δεν σταματούν εδώ. Θα την χρησιμοποιήσουμε για να ταξιδέψουμε τον Καραγκιόζη σε νέους φανταστικούς κόσμους του μπροστά αλλά και πίσω στο χρόνο. Παράλληλα ο παραδοσιακός του κόσμος θα περιμένει πάντα τους φίλους τους είδους στο μόνιμό μας στέκι τις «Φιγούρες & Κούκλες» στην Πλάκα, αλλά και στο θερινό μας στο πάρκο του Φλοίσβου.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]