Ο Έρωτας και οι πτυχές του στις... άλλες Παράλληλες στο Πόρτα [συνεντεύξεις]

12.01.2017
Για τρίτη χρονιά, το Πόρτα συνεχίζει το επιτυχημένο παράλληλο πρόγραμμά του. Φέτος, οι Τρίτες Παράλληλες αλλάζουν μέρα, μεταφέρονται την Πέμπτη και γίνονται...Άλλες Παράλληλες.

Ο πρώτος κύκλος του φετινού παράλληλου προγράμματος του Πόρτα είναι αφιερωμένος στη μουσική. Ο Κορνήλιος Σελαμσής επιμελείται την παρουσίαση τεσσάρων σύμμεικτων ακροαμάτων σχετικά με τον Έρωτα και τις πνευματικές και σαρκικές πτυχές του. Πρόκειται για ιδιαίτερα τολμηρές συναυλίες κλασικής μουσικής με τη σύμπραξη σημαντικών καλλιτεχνών.


19.01.2017-Μοναχική Άσκηση, Μίσλαβ Ρέζιτς

Ο Κροάτης κιθαρίστας Mislav Rezic, ένας μουσικός ταξιδευτής, με συναυλίες σε Κροατία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα εδώ και μερικά χρόνια, κάνει μια στάση στο Πόρτα παρουσιάζοντας τον νέο του δίσκο μαζί με ιδιαίτερες συνθέσεις της κιθάρας.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Η συναυλία στο Πόρτα φιλοδοξεί να φέρει τη σύγχρονη μουσική για κιθάρα σε ένα διαφορετικό θεατρικό σκηνικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια με αντιφατικά στιλ, που διερευνούν τις ηχητικές δυνατότητες του οργάνου με διαφορετικούς τρόπους, φτάνοντας στο σημείο να ορίζουν μια νέα ηχητική ταυτότητα. Οι συνθέσεις αυτές είναι γραμμένες για κλασσική και ηλεκτρική κιθάρα με τη χρήση electronics από τους Reich, Takemitsu, Brouwer, Kampela, Van der Aa και της Νικολέτας Χατζοπούλου».


26.01.17- Είδη γερμανικού έρωτα [Strauss, Mendelssohn, Jost], Νέλλη Μαυροειδή

Μία φωνή και ένα κουαρτέτο εγχόρδων σε φαινομενικά αθώες ερωτικές ποιητικές περιπτύξεις του δέκατου ένατου αιώνα. Η σοπράνο Νέλλη Μαυροειδή συνθέτει για το Πόρτα ένα πρόγραμμα τραγουδιών του Ρίχαρντ Στράους και των Φάννυ και Φέλιξ Μέντελσον για αυτά τα εκατό χρόνια γερμανικού Πάθους με τη συμβολή ενός κουαρτέτου εγχόρδων και ενός πιάνου. Σε διάλογο με τον ρομαντισμό παρουσιάζεται δε και ένα έργο του γερμανού συνθέτη Christian Jost πάνω σε ποιήματα της Κικής Δημουλά.

Η ίδια αναφέρει: «Η συμμετοχή μου στο μουσικό κύκλο του Πόρτα είναι για μένα μία ευκαιρία να παρουσιάσω μία σειρά τραγουδιών, όπου η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ποίηση. Το Λίντ (Lied) είναι αυτό το είδος, όπου το κείμενο και η μουσική βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία. Επιλέγω Lieder Γερμανών συνθετών, που καλύπτουν ένα μουσικό φάσμα δύο αιώνων, από τον πρώιμο ρομαντισμό μέχρι τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και έχουν κοινό παρανομαστή τον Έρωτα. Επίσης βρίσκω πολύ σημαντική τη διοργάνωση τέτοιου είδους «φεστιβάλ» σε διαφορετικούς χώρους απ’ ότι έχουμε συνηθίσει, όπως ένα θέατρο, και χαίρομαι ιδιαίτερα που συμπράττω κι εγώ σε αυτό».


02.02.17 - Γυμνοί Άνδρες [Hahn, Faure, Saint-Saëns, Godard, Massenet], Τάσης Χριστογιαννόπουλος - Κορνήλιος Σελαμσής

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος σπουδαίος βαρύτονος και έμπειρος ερμηνευτής της γαλλικής melodie (κάτοχος του βραβείου Fauré ως ο καλύτερος ερμηνευτής του 2016) και ο Κορνήλιος Σελαμσής συνθέτης και πιανίστας, φίλοι και σταθεροί συνεργάτες αναζητούν διαχρονικά αφορμές για να μελετούν μαζί μουσική.

Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος αναφέρει: "Δεν ξέρω τι σημαίνει για τον Κορνήλιο η συμμετοχή στις συναυλίες του Πόρτα. Εμένα μου αρέσει. Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι. Η μάλλον σημαίνει την αγάπη μου και την απεριόριστη εκτίμηση και θαυμασμό μου για τον Κορνήλιο Σελαμσή, τον Θωμά Μοσχόπουλο και την Ξένια Καλογεροπούλου. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό να υπάρχει σε αυτόν τον πολύπαθο και άρρωστο τόπο η δυνατότητα ζωής, πραγματικής συνάντησης και δημιουργίας. Να υπάρχει έστω μια "πόρτα" η οποία χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη να προσπαθεί και να καταφέρνει να "ανοίγει" και να προσκαλεί τους ανθρώπους σε παραστάσεις, σε παρουσίες, σε σχέσεις."


09.02.17 - Πράξεις για 5 [Mozart, Beethoven, Σελαμσής], Ventus Ensemble

Τέσσερα πνευστά και ένα πιάνο σε μία περίπλοκη διανοητική σχέση που διεγείρει –συχνά εξαντλητικά- το μυαλό χωρίς να παύει να είναι και ωραία. Το σύνολο πνευστών Ventus αποτελείται από μία ομάδα νέων μουσικών που συνεργαζόμενοι σχεδόν από την παιδική ηλικία τους ερευνούν και ερμηνεύουν όλο το φάσμα της μουσικής για πνευστά. Πειραματίζονται και τολμούν να παρουσιάζουν ένα ρεπερτόριο άγνωστο και συναρπαστικό. Με παραγγελίες έργων και πρόσφατα έναν δίσκο της DECCA Classics στο δυναμικό του το σύνολο Ventus είναι μία από τις πιο δυναμικές ομάδες της χώρας μας στη μουσική δωματίου.

Οι ίδιοι οι μουσικοί αναφέρουν: «Η φετινή συμμετοχή του συνόλου στο μουσικό κύκλο του Πόρτα έρχεται ως συνέχεια της τακτικής μας παρουσίας στα μουσικά δρώμενα του εν λόγω χώρου. Είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για τη δυνατότητα που μας παρέχεται να δομήσουμε, να υλοποιήσουμε κι εν τέλει να παρουσιάσουμε προγράμματα μουσικής δωματίου τα οποία έχουν άρρηκτη συνάφεια μεταξύ τους κι έχουν ως σκοπό αυτή καθαυτή τη μουσική εξερεύνηση. Στην συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιαστούν τα κουιντέντα για πνευστά και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα των Μότσαρτ και Μπετόβεν, K.452 & op. 16, αντιστοίχως. Η σημειολογία της επιλογής των δύο έργων δεν είναι καθόλου τυχαία. Με την πρώτη ανάγνωση είναι εμφανείς οι κραυγαλέες ομοιότητες των δύο συνθέσεων και πρωτίστως η ταυτόσημη δομή κι ενορχήστρωσή τους.
Αντ’ αυτού, με μια βαθύτερη ανάλυση διαφαίνονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο συνθετών. Συγκεκριμένα, ο Μότσαρτ μιμούμενος τα κοντσέρτα του για πιάνο και ορχήστρα προσπάθησε να εξερευνήσει τον διάλογο και τη δραματουργία εντός του συνόλου. Αντιθέτως, ο Μπετόβεν χρησιμοποίησε εμφατικά τα αυτοσχεδιαστικά στοιχεία ως όχημα για να αναδείξει το συνθετικό του ύφος. Επιπροσθέτως, στα παραπάνω έργα παρεμβάλλεται το έργο του Κορνήλιου Σελαμσή για ξύλινα πνευστά Sing το οποίο είναι γραμμένο ειδικά για το Ventus Ensemble».


Από 19 Ιανουαρίου έως 9 Φεβρουαρίου 2017

Κάθε Πέμπτη στις 21:15


Γεωργία Οικονόμου

[email protected]