Αννα Χανιώτη: Παίζοντας με τα κείμενα του Χαρμς και τον... εαυτό της [συνέντευξη]

23.01.2017
Ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή που μιλούν για νεκρούς, μια Όλγα Πετρόβνα και το τσεκούρι της, κάτι περίεργες γριές, ένας νεαρός μ’ ένα κίτρινο γάντι, ένα κηροπήγιο που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και άλλα πολλά, πολύ σημαντικά που θα μεταφερθούν στη σκηνή.

Μια μέρα λοιπόν, εκεί που κάποιος πήγαινε στη δουλειά του, συνάντησε στο δρόμο κάποιον άλλον, που είχε αγοράσει ένα καρβέλι πολωνέζικο ψωμί και γύριζε στο σπίτι του. Αυτή είναι όλη και όλη η ιστορία.

Μία παρεξήγηση βασισμένη στα «Περιστατικά» του Δανιήλ Χάρμς παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στο Bios σε σκηνοθεσία Νάνσυς Μπούκλη με τους Άννα Χανιώτη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαριάννα Λιανού.

Εμείς είχαμε μια σύντομη συζήτηση με την Αννα Χανιώτη για την παράσταση αυτή…

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση;

Η παρεξήγηση αυτή περιλαμβάνει περιστατικά ανθρώπων που συνέβησαν κάποια στιγμή ή συμβαίνουν τώρα, περιστατικά γενικού ενδιαφέροντος ή και ειδικού, απρόβλεπτα ή αναμενόμενα, κάποιας ιδιαίτερης σημασίας ή εντελώς ασήμαντα, περιστατικά μεμονωμένα ή και αλλεπάλληλα κάτω από μια πολύχρωμη γιρλάντα και συντροφιά με μια σειρά από λαμπιόνια.

Πώς δουλέψατε πάνω στο βιβλίο του Χαρμς;

Παίζοντας με τα κείμενα και τους εαυτούς μας.

Πόσο µπορεί η συγκεκριµένη θεµατική να επικοινωνήσει µε τη σηµερινή εποχή;

Τι είναι άραγε πιο παράλογο, πιο αστείο,πιο τρομαχτικό,τα κείμενα του Χαρμς ή αυτά που ζούμε,ακούμε και βλέπουμε στη σημερινή εποχή;

Τι σας έλκει και τι σας γοητεύει περισσότερο στις µικρές, «παράλογες» ιστορίες του Δανιήλ Χαρµς;

Όλοι αυτοί οι ''μικροί'' άνθρωποι και οι ''μεγάλες'' τους αποτυχίες.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια

Στις 25 Φεβρουαρίου θα είμαι στο δεύτερο μέρος της μεταμεσονύχτιας εμπειρίας 'Η τριλογία της Αγάπης' στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Γ.Οικονόμου