Ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλά για το X-Factor

29.01.2017
Εθνικός τροβαδούρος, πρωτοπόρος δημιουργός, διαχρονικός μουσικός σύντροφος, φυσιογνωμία αέναα πολιτικοποιημένη, άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, ακόμη κι όταν ξέρει ότι θα προκαλέσει, που καταφέρνει, εδώ και δεκαετίες, να δημιουργεί έντονα συναισθήματα, άλλοτε θετικά κι άλλοτε πάλι αρνητικά.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έχει πει ότι το μοναδικό συναίσθημα της δημιουργίας, που ο ίδιος βίωσε σ' όλο του το μεγαλείο, επιθυμεί να το νιώσουν και τα νέα παιδιά. Γι' αυτό και τα υποστηρίζει με κάθε τρόπο, ακόμη και με το να πει το μεγάλο «ναι» στους αμφιλεγόμενους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς ταλέντων που επικρίνονται από πολλούς ομότεχνούς του.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε η φήμη θα βρίσκεται στην κριτική επιτροπή του νέου «Χ-Factor».

Ο ίδιος αποκαλύπτει στο «Έθνος της Κυριακής» τι ακριβώς συνέβη με όλη αυτή την ιστορία: «Εγιναν κάποιες συζητήσεις που δεν κατέληξαν πουθενά. Εδώ και αρκετό καιρό έχω πει ότι οι επιφανέστεροι της συντεχνίας μας -από όλα τα είδη του τραγουδιού εννοείται- κι όχι μόνο συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδιστές αλλά και ηχολήπτες, παραγωγοί, ενορχηστρωτές και γραφίστες, θα μπορούσαμε να ιδρύσουμε επιτέλους μια Ακαδημία τραγουδιού με δύο στόχους: μια εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή για την ανάδειξη νέων ταλέντων, που θα έπρεπε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ακαδημία δωρεάν, και αφετέρου μια μεγάλη, ετήσια απονομή βραβείων της δισκογραφίας αλλά και των καλύτερων live της χρονιάς. Ολο αυτό θα είχε βέβαια ψυχαγωγικό ενδιαφέρον αλλά και ένα ενδιαφέρον γενικότερο. Μέσα από το τραγούδι βλέπουμε τις ψυχικές μετατοπίσεις μιας κοινωνίας. Αξίζει τον κόπο, νομίζω, να αναζωπυρωθεί ένας προβληματισμός γύρω από αυτό με αφορμή το τραγούδι».

Ωστόσο η συνεργασία ναυάγησε, καθώς ο τραγουδοποιός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες για εκείνον προϋποθέσεις: «Βασική προϋπόθεση για μένα είναι να σπουδάζουν οι νικητές μετά την ολοκλήρωση των τηλεοπτικών επεισοδίων, να μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την επιτυχία και να διευρύνουν τη συνείδησή τους σαν αληθινοί καλλιτέχνες. Ολο αυτό είναι βέβαια δύσκολο εγχείρημα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι επιφυλακτικοί προς το παρόν».