Τα ημερολόγια του Kurt Cobain

29.10.2003
O Kurt Cobain γέμισε πολλά σημειωματάρια με στίχους, σκίτσα και κείμενα που αφορούσαν τα σχέδια του για τους Nirvana και τις σκέψεις του για τη δόξα, τη μουσική και για τους ανθρώπους που αγόραζαν και πουλούσαν αυτόν και τη μουσική του. Τα ημερολόγιά του αποκαλύπτουν έναν καλλιτέχνη που αγαπούσε τη μουσική, ήξερε την ιστορία του Rock και ήταν αποφασισμένος να αφήσει το στίγμα του σ' αυτό.
Don' t read my diary when I' am gone
OK, I' m going to work now, when you wake up this morning, please read my diary. Look through my things, and figure me out.


"Λίγο πριν με πάρει ο ύπνος και όταν βαριέμαι πραγματικά εγώ... Ξαπλώνω και σκέφτομαι για λίγο μέχρι να πέσω σε μία ημι-υπνωτική κατάσταση του υποσυνειδήτου, κάποιοι το λένε ονειροπόληση, κάποιοι λένε ότι είσαι απλά γαμημένα φευγάτος. Αλλά εγώ αισθάνομαι ότι δεν είμαι εδώ και δεν με νοιάζει γιατί έχω μπουχτίσει να βρίσκομαι σε βαρετές καταστάσεις και συζητήσεις, μόνο βασικά γεγονότα μίας καθημερινής τηλεοπτικής κωμωδίας, κάποιοι το λένε σκέψη αλλά όταν είμαι σε αυτήν την συγκεκριμένη κατάσταση ξεχνάω να σκεφτώ και όλα γίνονται αυστηρή παρατήρηση. Προσέχω πράγματα με μεγάλη ευαισθησία όπως εάν εστιάσω πολύ μπορώ να δω μικρές διάφανες κηλίδες από συντρίμματα στο εξωτερικό περίβλημα των ματιών μου. Και μπορώ μόνο να τα ακολουθήσω όσο το μάτι μου κινείται προς τα κάτω. Είναι σαν να βλέπεις σκηνές από ντοκιμαντέρ με αμοιβάδα ή πλαγκτόν σαν ζελέ κάτω από το μικροσκόπιο..." (απόσπασμα από το βιβλίο)

Πoιος είναι ο Κurt Cobain
Ο Κurt Cobain γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1967 στο Hoquain, μία μικρή πόλη βορειοδυτικά του Seattle. Υπήρξε ο ηγέτης και ιδρυτής του θρυλικού συγκροτήματος Nirvana. Οι Nirvana, που κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ Bleach του 1989, εκτοξεύτηκαν στην κορυφή με το δίσκο Never Μind το 1991. Ενα μείγμα punk, pop και hard rock το οποίο άλλαξε το πρόσωπο του σύγχρονου rock, δημιουργώντας το νέο μουσικό ιδίωμα- στιλ grunge και έδωσε τεράστια ώθηση στη μουσική σκηνή του Seattle. Το άλμπουμ αυτό έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δίσκους όλων των εποχών από τα μεγαλύτερα μουσικά έντυπα του πλανήτη. Ο Cobain ως δημιουργός άσκησε όσο λίγοι αποφασιστική επιρροή στους συγχρόνους του και εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά μουσικών.
Το Φεβρουάριο του 1992 παντρεύτηκε τη Courtney Love στη Hawai. Την ίδια χρονιά γεννήθηκε η κόρη του, Frances Bean Cobain. Υστερα από επανειλημμένες προσπάθειες αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά ο Kurt Cobain αυτοκτόνησε με καραμπίνα στις 5 Απριλίου του 1994. Την κηδεία του παρακολούθησαν πάνω από 5.000 άτομα και η Courtney Love διάβασε το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Cobain προς αυτή και τη 19 μηνών κόρη τους.

O Kurt Cobain γέμισε πολλά σημειωματάρια με στίχους, σκίτσα και κείμενα που αφορούσαν τα σχέδια του για τους Nirvana και τις σκέψεις του για τη δόξα, τη μουσική και για τους ανθρώπους που αγόραζαν και πουλούσαν αυτόν και τη μουσική του. Τα ημερολόγιά του αποκαλύπτουν έναν καλλιτέχνη που αγαπούσε τη μουσική, ήξερε την ιστορία του Rock και ήταν αποφασισμένος να αφήσει το στίγμα του σ' αυτό. Αποκαλύπτουν, επίσης, την ανθρώπινη πλευρά του δημιουργού και φωτίζουν τους λόγους που τον οδήγησαν στο να δώσει τέλος στη ζωή του... πυροβολώντας τον εαυτό του.
Πάνω από είκοσι σημειωματάρια σώθηκαν και φυλάχτηκαν μετά το θάνατό του από την οικογένειά του για να δουν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Οκτώβριο.
Η έκδοση των ημερολογίων του -που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ από την πρώτη εβδομάδα έκδοσή τους προκαλώντας πάταγο- πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της φωτογραφικής ανατύπωσης. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σε μορφή δίγλωσσου, πολυτελούς λευκώματος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ετσι, παρατίθενται φωτογραφημένα τα πρωτότυπα κειμενα του Cobain, πλήρη και "ανέγγιχτα" με το δικό του γραφικό χαρακτήρα, δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να έρθει σε άμεση επαφή μ' αυτά. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου συμπληρώνεται με τον σχολιασμό και το επίμετρο του μουσικολόγου Κανέλλου Τερζή και με την μετάφραση του Βασίλη Αυδικού.




Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Τα ημερολόγια του Kurt Cobain
Μετάφραση: Βασίλης Αυδικός
Σελίδες: 416
ISBΝ: 960-375-601-6