Φρίελ και Άλμπη από το Κ.Θ.Β.Ε.

29.10.2003
Με δύο νέες και υποσχόμενες παραγωγές θα ξεκινήσει ο Νοέμβριος για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: τον "Οίκο του Μπάτλερ" του Μπράιαν Φρίελ και τις "Τρεις Ψηλές Γυναίκες" του Έντουαρντ Άλμπυ.
Με δύο νέες και υποσχόμενες παραγωγές θα ξεκινήσει ο Νοέμβριος για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Ένα έργο που έγραψε το 1977 ο Ιρλανδός Μπράιαν Φρίελ, τον "Οίκο του Μπάτλερ", παρουσιάζει το Κ.Θ.Β.Ε. από τις 14 Νοεμβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε πρώτο πανελλήνιο ανέβασμα.

Υπάρχει τρόπος να ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν και να διορθώσουμε τα λάθη μας; Με αφορμή τον "Ιππόλυτο" και τον έρωτα της Φαίδρας για τον νεαρό γιο του άντρα της, ο Φρίελ ξαναγράφει τον αρχαίο μύθο μεταφέροντάς τον στη σύγχρονη εποχή.
Στον "Oίκο του Μπάτλερ", τα μέλη μιας οικογένειας, σε ένα ταξίδι χρόνου και φαντασίας επιστρέφουν στο παρελθόν για να ξαναζήσουν μια σημαντική μέρα της ζωής τους, για να ξαναδούν αγαπημένα πρόσωπα αλλά και να σταθούν απέναντι στα λάθη τους. Να θυμηθούν τι έκαναν και τι είπαν, αλλά και τι δεν έκαναν και τι δεν είπαν. Θα μπορέσει άραγε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν να αλλάξει το μέλλον τους;

Συντελεστές:
Mετάφραση : Eρρίκος Mπελιές, Σκηνοθεσία : Γλυκερία Kαλαϊτζή, Σκηνικά : Eυαγγελία Kιρκινέ, Κοστούμια : Eυαγγελία Kιρκινέ, Μουσική : Γιώργος Bασικαρίδης,Φωτισμοί : Kώστας Σιδηρόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη : Aμαλία Kοντογιάννη, Ηθοποιοί : Δημήτρης Bάγιας, Δημήτρης Διακοσάββας, Σύρμω Kεκέ, Γιώργος Kρήτος, Kατερίνα Λούρα, Bασίλης Σπυρόπουλος, Mάνος Σταλάκης, Pεβέκκα Tσιλιγκαρίδου, Mαρία Xατζηιωαννίδου.

Η δεύτερη παραγωγή για το Νοέμβριο, που παρουσιάζει το Κ.Θ.Β.Ε. από τις 21 του μήνα στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, είναι οι "Τρεις ψηλές γυναίκες" του Έντουαρντ Άλμπη.
Τρεις γυναίκες σε αντιπαράθεση: μια πλούσια κυρία στα βαθιά της γεράματα, η μεσόκοπη οικονόμος της, η νεαρή υπάλληλος του γραφείου που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ηλικιωμένης. Τρεις γυναίκες σε ταύτιση: η διαδρομή της Γυναίκας στη συγκλονιστική περιπέτεια της Ζωής, μέσα από τρεις σταθμούς της πορείας: οι φωτεινές προοπτικές της νιότης, η γνώση της ωριμότητας, η σοφία του αναπότρεπτου τέλους. Τρεις γυναίκες υψηλές, και γι' αυτό δυνατές, με μια φευγαλέα ανδρική παρουσία στο φόντο να ορίζει την ύπαρξη τους: ο σύζυγος, ο εραστής, ο γιος.

Το κορυφαίο έργο του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα, μετά το νεανικό αριστούργημά του "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ", "Τρεις υψηλές γυναίκες", τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ 1994 και παίχτηκε με θριαμβευτική επιτυχία σε όλες τις θεατρικές πρωτεύουσες του κόσμου.
Έργο βαθιάς ωριμότητας, με αριστοτεχνική κατασκευή, σπαρταριστό χιούμορ, ειρωνεία και συγκίνηση, είναι εν τέλει μια χειρονομία συμφιλίωσης με τις περιπέτειες και τις οδύνες του βίου, μια απότιση φόρου τιμής στη Γυναίκα.

Συντελεστές:
Mετάφραση : Tάσος Mπαντής, Σκηνοθεσία : Tάσος Mπαντής, Σκηνικά : Λιλή Kεντάκα, Κοστούμια : Λιλή Kεντάκα, Φωτισμοί : Guido Levi, Βοηθός σκηνοθέτη : Ξένια Aηδονοπούλου, Ηθοποιοί : Nινή Bοσνιάκου, Άννα Kαλαϊτζίδου, Λίνα Λαμπράκη