Άμλετ: το είδαμε

17.11.2003
Ο Άμλετ, το κλασικό σαιξπηρικό αριστούργημα επί σκηνής Εθνικού Θεάτρου σαρανταοκτώ χρόνια μετά την παράσταση με τον Αλέξη Μινωτή. Ο πρίγκηπας Άμλετ του βασιλείου της Δανιμαρκίας διψά για εκδίκηση, όταν ανακαλύπτει τη δολοπλοκία που στήθηκε γύρω από το θάνατο του βασιλιά πατέρα του.
&00 Το έργο:
Ο Άμλετ, το κλασικό σαιξπηρικό αριστούργημα επί σκηνής Εθνικού Θεάτρου σαρανταοκτώ χρόνια μετά την παράσταση με τον Αλέξη Μινωτή. Ένα δράμα που έχει χαρακτηριστεί ως η "τραγωδία της αμφιβολίας" και που εκτός από δυνατούς χαρακτήρες έχει να επιδείξει σπουδαίο φιλοσοφικό υπόβαθρο μέσα από υπαρξιακές αγωνίες και οντολογικά ερωτήματα. Ο πρίγκηπας Άμλετ του βασιλείου της Δανιμαρκίας διψά για εκδίκηση, όταν ανακαλύπτει τη δολοπλοκία που στήθηκε γύρω από το θάνατο του βασιλιά πατέρα του.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Η μετάφραση και η σκηνοθεσία του έργου είναι του Μιχάλη Κακογιάννη. Τον ομώνυμο ρόλο του Αμλετ θα υποδυθεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Η Βέρα Κρούσκα και ο Στέλιος Μάινας στους ρόλους της Γερτρούδης και του Κλαύδιου αντίστοιχα, ενώ σε διπλή διανομή στον ρόλο της Οφηλίας παίζουν οι νέες και ταλαντούχες ηθοποιοί: Μαριάννα Πολυχρονίδη και Ευδοκία Ρουμελιώτη.
Στους υπόλοιπους ρόλους συμμετέχουν οι: Δημήτρης Μάριζας, Δημήτρης Αγοράς, Κωστής Παπαϊωάννου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Θεμιστοκλής Πάνου, Μέμος Μπεγνής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Θανάσης Κυριαζής, Λουκάς Zήκος, Λευτέρης Λουκάδης, Αντώνης Ζαχαράτος, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Θόδωρος Δημήτριεφ.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη η Μαριλένα Ρασιδάκη.

Τι μας άρεσε:
- Ο Θεμιστοκλής Πάνου στο ρόλο του Πολώνιου, για την καθαρόαιμη σαιξπηρική ερμηνεία του. Με το σαρκαστικό του παίξιμο κατόρθωσε να αναδείξει έναν κλασικό, στα έργα του Σαίξπηρ, χαρακτήρα και να κερδίσει τις ενυπώσεις.
- Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ως Άμλετ, με εξαίρεση κάποιες εξάρσεις του (π.χ. όταν συνομιλεί με το φάντασμα του βασιλιά-πατέρα του). Αν και το μέγεθος του ρόλου απαιτούσε εμπειρότερο στο κλασικό ρεπερτόριο ηθοποιό, ανταποκρίθηκε αξιοπρεπώς, με σύμμαχο κατά κύριο λόγο το νεανικό παρουσιαστικό του. Σε γενικές γραμμές πάντως, ο πρωταγωνιστής κατόρθωσε να αποδώσει την εσωτερική ένταση του ήρωα.

Τι δεν μας άρεσε:
- Ο Στέλιος Μάινας- Κλαύδιος και η Βέρα Κρούσκα-Γερτρούδη, για τις πολύ φτωχές ερμηνείες τους σε δύο ρόλους κλειδιά. Και οι δύο αποδείχθηκαν "λίγοι". Ο μεν πρώτος μας έδωσε την εντύπωση ότι δεν κατανοούσε το νόημα των λόγων του και σε καμία περίπτωση δεν είχε ενδυθεί το χαρακτήρα του δολοφόνου-βασιλιά, ενώ η Βέρα Κρούσκα δε μας έπεισε με την άχρωμη ερμηνεία της. Η παρουσία της ανεπαίσθητη, η έντασή της ανύπαρκτη και το φινάλε της ... απογοητευτικό.
-
Η υπερβολικά κλασική σκηνοθεσία του "πολύ" Μιχάλη Κακογιάννη που άγγιξε τα όρια του παρωχημένου, γιατί στην προσπάθεια να αναδειχθεί το κείμενο, υπονομεύτηκαν οι ερμηνείες σε ένα έργο με πολυεπίπεδους χαρακτήρες. Βέβαια, το εγχείρημα μπορεί και να είχε επιτύχει, αν το πρωτότυπο κείμενο υποστηριζόταν από μια αξιόλογη μετάφραση. Αυτή όμως που "προφέρεται" στην παράσταση υστερεί σε γλωσσικό και συντακτικό επίπεδο: Ο υπερβολικά μακροπερίοδος λόγος που δυσκόλευε στην εκφορά του τους ηθοποιούς και αρχαϊσμοί "παντρεμένοι" με ανήκουστους δημοτικισμούς (π.χ. οπόταν, παρατήρα, βροντοφωνίζουν, ξεπούλιασμα)... συνέθεσαν μία γλώσσα χωρίς ταυτότητα και χαρακτήρα.

Σε ποιον απευθύνεται: Στις φανατικές θαυμάστριες του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, που τον ακολουθούν από κοντά σε κάθε του βήμα, στο κοινό που προσελκύεται από τις μεγάλες παραγωγές και σε όσους αντέχουν να παρακολουθήσουν μια παράσταση - μαραθώνιο.




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Ενημερωτικό, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.




Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Δε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα εισιτήρια. Στη σκηνή Κοτοπούλη (Παν/μίου 48, 210-3305074) όλοι οι καλοί χωρούν...
Μην επιχειρήσετε να πάτε στο κέντρο με το αυτοκίνητό σας. Μετρό, λεωφορεία, τρόλεϋ, όλα είναι δίπλα.

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων:
Τρ.,Πέμ., Παρ., Σάβ. 20.30, Κυρ. 19.00, Τετ. 18.00. Διάρκεια 210'.
Τιμές εισιτηρίων
Ευρώ 18,00, φοιτ. 10,00.

Oικονόμου Γεωργία, Νταουσάνη Ανθή