Η Χρύσα Σπηλιώτη στο e-go!

14.11.2003
Αγκά- Σφι και Φι, μία κωμωδία για τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα των ερωτικών σχέσεων του σήμερα... για την ανάγκη των ανθρώπων για λίγη τρυφερότητα και αγάπη. Η Χρύσα Σπηλιώτη μιλά στο e-go για το καινούριο της έργο!
Αγκά- Σφι και Φι, μία κωμωδία για τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα των ερωτικών σχέσεων του σήμερα για την ανάγκη των ανθρώπων για λίγη τρυφερότητα και αγάπη. Η Χρύσα Σπηλιώτη μιλά στο e-go για το καινούριο της έργο!

Κάντε κλικ εδω για να διαβάσετε την παρουσίαση του έργου!

e-go: Το έργο σας αναφέρεται στις σχέσεις τριών ζευγαριών. Πόσο σας απασχολεί το θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων;
Χ. Σ: Με απασχολεί πολύ. Πάντοτε στα έργα μου επικεντρώνομαι στις σχέσεις των ανθρώπων.. Ετσι και σ' αυτό το έργο με απασχολούν οι σχέσεις 3 ζευγαριών, στην ηλικία των είκοσι, των τριανταπέντε και των σαρανταπέντε. Προσπάθησα δηλαδή να πιάσω όλη την γκάμα των ανθρώπων που "ασχολούνται" με τον έρωτα. Γενικά, υπάρχει μία δυσκολία στις σχέσεις. Στα είκοσί τους χρόνια, τα παιδιά μπερδεύονται σ' ένα κυνισμό και ψάχνουν κατά βάθος "το για πάντα μαζί". Στα 35 οι άνθρωποι γίνονται πραγματικά πραγματικά πιο κυνικοί και τέλος στα 45 είναι πια απελπισμένοι για το αν υπάρχει μία ουσία στη σχέση τους. Τότε βέβαια οι απιστίες πέφτουν βροχή.

e-go: Τι σημαίνει ο τίτλος: Αγκα- σφι και φι;
Χ. Σ: Ο τίτλος σημαίνει Αγκάλιασέ Σφίξε με και Φίλησέ με, δηλαδή η ανάγκη των ανθρώπων για τρυφερότητα και αγάπη. Σήμερα, δεν τολμάμε σχεδόν να την εκφράσουμε, γι' αυτό και οι λέξεις είναι κομμένες .

e-go: Γιατί γράψατε το συγκεκριμένο έργο; Τελικά υπάρχει ανάγκη για καινούρια ελληνικά έργα;
Χ. Σ: Και βέβαια υπάρχει ανάγκη για καινούρια έργα σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίζουμε σήμερα παλιότερα έργα, όπως αυτά του Iψεν, του Τσέχωφ ή τις τραγωδίες. Η σύγχρονη εποχή έχει ανάγκη να εκφράσει τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά της.
Το έργο μου βέβαια δεν ασχολείται με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, αλλά με τον έρωτα και το θάνατο, ζητήματα που μας απασχολούν πάντοτε. Πιστεύω ότι ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή και στην εποχή μας. Το έργο είναι στην πραγματικότητα κωμωδία, μία bitter κωμωδία που τελειώνει αισιόδοξα. Η αγάπη που προτείνει και η τρυφερότητα, δεν είναι κάτι καινούριο είναι η αλήθεια που βιώνουμε όλοι. Εγώ απλά θέλω με ένα καινούριο τρόπο να ξαναπώ αυτή την αλήθεια.

e-go: Ξεκινήσατε ως ηθοποιός, εξελιχθήκατε σε συγγραφέα και τώρα σκηνοθέτις. Πως βλέπετε τον εαυτό σας στο μέλλον;
Χ.Σ : Γενικά θεωρώ τον εαυτό μου άνθρωπο μέσα στο θέαμα και δεν βάζω διαχωριστικές γραμμές. Σκηνοθετώ λοιπόν το συγκεκριμένο έργο όχι γιατί θέλω να προβληθώ ως σκηνοθέτις, αλλά γιατί ήθελα να ολοκληρώσω την ματιά μου στο "Αγκά σφι και φι" και να την παρουσιάσω σαν θέαμα.
Μου λείπει βέβαια η σκηνοθετική και συγγραφική σπουδή, όμως, ζώντας 20 χρόνια μέσα στο θέατρο νομίζω ότι κάτι έχω πάρει και έτσι... τολμώ. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια με έχει κατακτήσει το γράψιμο και σ' αυτό περισσότερο θέλω να εξελιχθώ. Γι΄ αυτό και πολλές φορές δεν παίζω στο θέατρο... για να μπορώ να γράφω.