Πόλεμος και βία στο ΜΙΕΤ!

03.12.2003
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η ενότητα "Πόλεμος-Βία".
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά εν συνόλω, η μεγάλη ενότητα "Πόλεμος-Βία", μια ομάδα από άμεσα και θαρραλέα έργα, με κύριο θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ, τα οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος από το 1964 ώς το 1967. Στα έργα αυτά συνδυάζονται, με τρόπο ανεπιτήδευτο όσο και ρηξικέλευθο, η υψηλή ζωγραφικότητα με την πολιτική διαμαρτυρία, η ελλειπτική, πρωτοποριακή γραφή με το δυναμικό περιεχόμενο, η χρωματική τόλμη με το πολιτικό θάρρος.

Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του ζωγράφου με θέμα τη μητρότητα (που έγιναν στα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας και του πραξικοπήματος και με το γεγονός της γέννησης της κόρης του τον Αύγουστο του 1967). Τα έργα αυτά, κρατώντας ως θεματικό και ηθικό πυρήνα την πρωταρχική σχέση μητέρας και παιδιού και χρησιμοποιώντας τα ίδια ζωγραφικά μέσα με την ενότητα "Πόλεμος-Βία", ψηλαφούν, σε απρόσμενο βάθος κάποτε, το πυκνό πλέγμα των αισθημάτων και των σκέψεών μας γύρω από τη γέννηση ενός παιδιού, από την τρυφερότητα και το θαυμασμό ώς το δέος, το φόβο και την απορία για την απουσία του διωκόμενου συζύγου από τη χούνταo όλα αυτά συνθέτουν εντέλει ένα μικρό ζωγραφικό δοκίμιο για την πατρότητα.

Με την ευκαιρία της έκθεσης θα κυκλοφορήσει πλήρης κατάλογος της ενότητας "Πόλεμος-Βία", που εκδίδεται από τις Εκδόσεις Αδάμ με την ευγενή χορηγία της Εταιρείας ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε., με εκτενές εισαγωγικό κείμενο του Σάββα Κονταράτου, ο οποίος θα προλογίσει και την έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Δεκεμβρίου- 16 Φεβρουαρίου

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.
Τετάρτη & Παρασκευή 6 - 8 μ.μ