70 χρόνια στον... α-ΕΡΑ

16.12.2008
Στο χώρο από όπου μεταδόθηκε η πρώτη εκπομπή, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάστηκε χθες η έκθεση για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, τον εντεταλμένο σύμβουλο Πάνο Λουκάκο, τον διευθυντή Ραδιοφωνίας Αντώνη Ανδρικάκη, τη διευθύντρια προγράμματος Μαργαρίτα Μυτιληναίου, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μανιάτη και την επιμελήτρια της έκθεσης Ολγα Πατούνη.

Στον χώρο από όπου μεταδόθηκε η πρώτη εκπομπή, στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσιάστηκε χθες η έκθεση για τα 70 χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο, τον εντεταλμένο σύμβουλο Πάνο Λουκάκο, τον διευθυντή Ραδιοφωνίας Αντώνη Ανδρικάκη, τη διευθύντρια προγράμματος Μαργαρίτα Μυτιληναίου, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μανιάτη και την επιμελήτρια της έκθεσης Ολγα Πατούνη.

Η έκθεση αφηγείται την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Καλύπτει όλες τις περιόδους του ραδιοφώνου στη χώρα μας και ταξιδεύει το κοινό από το χθες στο σήμερα αλλά και στο αύριο του μέσου, στο ψηφιακό μέλλον.

Οπως επεσήμανε και ο Χρ. Παναγόπουλος, πρόκειται για την πρώτη ηχητική έκθεση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Η περιήγηση γίνεται με συσκευές ΜΡ3, οι οποίες λειτουργούν ως οδηγοί, ενώ μπροστά από το κάθε έκθεμα ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ακούει την τεκμηρίωση του εκθέματος, αλλά και σπάνια αποσπάσματα από το αρχείο της ΕΡΑ.

Η περιήγηση στην έκθεση ξεκινά μέσα από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αναπαριστά το πρώτο στούντιο της Ραδιοφωνίας, όμοιο με αυτό που εξέπεμψε σήμα το ΕΙΡ στις 31 Μαϊου 1938.

Μέσα από την περιήγηση στις αίθουσες της έκθεσης, ο επισκέπτης βλέπει παλιά μηχανήματα ήχου, κονσόλες, μικρόφωνα, τεύχη του «Ραδιοπρογράμματος», μοναδικές παρτιτούρες, σημαντικές υπηρεσιακές επιστολές κ.ά., ενώ εκπληκτικός είναι ο χώρος, στον οποίο εκτίθενται πολλά παλιά ραδιόφωνα.

Ο επισκέπτης, καθώς περιηγείται στην έκθεση, ταξιδεύει στον χρόνο και κατ επέκταση σε διαφορετικές ενότητες με το αντίστοιχο οπτικό και ακουστικό υλικό: ενημέρωση, θέατρο, λογοτεχνία, αθλητισμός, παιδικές εκπομπές, περιφερειακοί σταθμοί, ψυχαγωγία, μεγάλες ηχογραφήσεις, ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακό ραδιόφωνο.

Ομως έρχεται αντιμέτωπος και με τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας μας, έτσι όπως την κατέγραψε το ραδιόφωνο.

Στο τέλος της περιήγησης βρίσκονται 5 ραδιοφωνικά στούντιο, τα οποία διατίθενται για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του μέσου, όπου και μπορούν να ηχογραφήσουν τις δικές τους εκπομπές, ενώ στο τέλος οι καλύτερες θα βγουν στον αέρα.

Η έκθεση είναι υψηλού επιπέδου, όπως υπογράμμισε και ο κ. Λουκάκος, ενώ ο κ. Ανδρικάκης δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της έκθεσης είναι η εξοικείωση της νέας γενιάς με το μέσο.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

70 χρόνια ιστορίας ελληνικού ραδιοφώνου
500 εικόνες
199 ηχητικά ντοκουμέντα
961 επισκέπτες την Κυριακή
79 σχολεία θα ξεναγηθούν
8 θεματικές ημερίδες, 6 συναυλίες, 5 θεατρικές παραστάσεις,
Η έκθεση θα παραμένει καθημερινά ανοιχτή από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. www.ellinikiradiofonia.gr

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ