"Λαβύρινθος" στο Κέντρο Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης

26.08.2004
"Λαβύρινθος" είναι ο τίτλος της καινούριας έκθεσης που παρουσιάζει τo Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στο εκθετήριο της Σχολής Καλών Τεχνών στο Λόφο του Ευληγιά στο Ρέθυμνο, μια νοητή πορεία στο παρελθόν και το παρόν των γαλλίδων καλλιτεχνών Michele Schneider και Anke Vrijs.
"Λαβύρινθος" είναι ο τίτλος της καινούριας έκθεσης που παρουσιάζει τo Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στο εκθετήριο της Σχολής Καλών Τεχνών στο Λόφο του Ευληγιά στο Ρέθυμνο, μια νοητή πορεία στο παρελθόν και το παρόν των γαλλίδων καλλιτεχνών Michele Schneider και Anke Vrijs.
Πρόκειται για τον τελικό σταθμό μιας διαδικασίας τριών χρόνων πάνω στο ζήτημα του Λαβυρίνθου που προχώρησε με την παραμονή και δουλειά των δύο καλλιτεχνών στο Ρέθυμνο, την αποκάλυψη του παρελθόντος μέσα από τη σχέση που έκτισαν με το ζωτικό παρόν.

Η παραγωγή οργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Ρεθύμνης με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Καλλιτεχνικών Δράσεων του Στρασβούργου. Από την πλευρά του, το Κέντρο του Στρασβούργου, έχει υποδεχτεί και φιλοξενήσει ήδη δύο ελληνίδες καλλιτέχνιδες, τη Βούλα Γουνελά και τη Χρύση Καραδάκη, οι οποίες έχουν προσκληθεί να εκθέσουν στο Στρασβούργο τους επόμενους μήνες.
Η Μαρία Μαραγκού, που επιμελείται την έκθεση, γράφει ανάμεσα στα άλλα για τη δουλειά των Scheider και Vrijs: "Το project Λαβύρινθος δεν είναι μία τυχαία επιλογή των πολύ τελευταίων ετών και των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά εμμονή που οδηγεί τις δύο φίλες μας να ακολουθούν τον δικό τους κοινό μίτο με συνέπεια. Εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η συλλογική δουλειά. Ελάχιστοι καλλιτέχνες στις μέρες μας παραμερίζουν το προσωπικό τους θέλω παίρνοντας ρίσκα που συχνά επιφυλάσσει η κοινή δουλειά. Εξ' άλλου, η πορεία της καθεμίας ήταν διαφορετική. Οταν συναντήθηκαν, το έκαναν μόνο χάριν του λαβυρίνθου. Φαντάζομαι ότι πριν από την περιπέτεια στην οποία τις οδηγούσε η τέχνη, διαπραγματεύτηκαν την περιπέτεια της κοινής τους, κατά κάποιο τρόπο, ζωής που θα αντιμετώπιζαν στο ίδιο εργαστήριο, τις ίδιες ώρες δουλειάς. Η απόφαση για συλλογική δουλειά αποτελεί ήδη την πρώτη καλλιτεχνική πράξη.
Η δεύτερη είναι το παιχνίδι της σκέψης. Αν δεχόμαστε ότι το παιχνίδι είναι μια άλλη πολύ σοβαρή καλλιτεχνική πράξη, εκείνο που ανασύρει το μεγάλο ευρωπαϊκό μύθο του Λαβύρινθου, φτάνει ως φυσική επιλογή. Σχεδιάζονται και προτάσσονται φιγούρες: ο Μίνως, η Αριάδνη, ο τόσο οικείος ταύρος, ο Θήσεας, ο μέγα βασιλιάς της θάλασσας ο Θεός Ποσειδώνας, το περιβάλλον, η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου. Η όλη διαδικασία αποκτά την έννοια ενός επιτραπέζιου παιγνιδιού που μας συνδέει με την άλλη ευρωπαϊκή μας παράδοση, τον ευρηματικό Μarcel Duchamp, όπως τον βρίσκουμε να παίζει ώρες ατελείωτες σκάκι ακουμπώντας τη μια παρειά στο χέρι, ακριβώς όπως ο "Σκεπτόμενος" του Rodin."

Διάρκεια έκθεσης: 11 Σεπτεμβρίου- 31 Οκτωβρίου
Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη- Κυριακή: 11.00-14.00
Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος
Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας, Χειμάρας 8, 741000 Ρέθυμνο
Τηλ: 28310 52530