Νταβιντσομανία

26.08.2004
Έχετε πάει σε παραλία τις τελευταίες βδομάδες; Αν ναι, τότε θα έχετε γίνει μάρτυρες του καινούργιου σπορ "Διαβάζω τον Κώδικα Da Vinci". Τι μανία είναι αυτή;
Έχετε πάει σε παραλία τις τελευταίες βδομάδες; Αν ναι, τότε θα έχετε γίνει μάρτυρες του καινούργιου σπορ "Διαβάζω τον Κώδικα Da Vinci". Τι μανία είναι αυτή; Όλοι, από τους αδιάβαστους που δεν έχουν ανοίξει ποτέ στη ζωή τους βιβλίο μέχρι τους ντεμέκ κουλτουριάρηδες που κάποτε προσκυνούσαν τον Ιρβιν Γιάλομ και το "Ντιβάνι" του, κυνηγούν κι αυτοί μαζί τον Αμερικανό καθηγητή, Ρόμπερτ Λάνγκτον, χαμένους κώδικες και παραθρησκευτικές οργανώσεις. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν ακόμα παραπέρα και ξημεροβραδιάζονται στο Διαδίκτυο λύνοντας online γρίφους σε τετράστιχα (Da Vinci mystery).

Αυτή η κολλητική "Νταβιντσομανία" έχει ως αποτέλεσμα ο συγγραφέας Νταν Μπράουν να γίνει ο πλέον περιζήτητος στα βιβλιοπωλεία. Έτσι λοιπόν οι αχόρταγοι αναγνώστες ανακάλυψαν και το προηγούμενο μυθιστόρημα του Μπράουν, το "Illuminati - Οι Πεφωτισμένοι" (αγγλικός τίτλος: "Angels & Demons").
Οι "Πεφωτισμένοι" είναι η πρώτη περιπέτεια του καθηγητή του Χάρβαρντ και μολονότι, κατά κοινή ομολογία των απανταχού φαν, δεν συγκρίνεται με τον "Κώδικα Da Vinci", προσφέρει παρ' όλα αυτά αντίστοιχη δράση. Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον καλείται σε ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελβετία για να μελετήσει ένα μυστηριώδες σύμβολο, χαραγμένο με πυρακτωμένο μέταλλο πάνω στο θώρακα ενός δολοφονημένου φυσικού και βρίσκει αποδείξεις για την επανεμφάνιση μιας αρχαίας μυστικής αδελφότητας, γνωστής ως Illuminati.

Απνευστί διαβάζονται οι "Πεφωτισμένοι", σε πολλά σημεία, όμως, υστερούν σε αληθοφάνεια, παρουσιάζουν κενά και πέφτουν στην παγίδα των αμερικανικών κλισέ. Βόμβες εκρήγνυνται, φόνοι δίνουν και παίρνουν, ο κόσμος κινδυνεύει και ο Λάνγκτον ανταλλάσσει μελιστάλαχτες ματιές και ατάκες με την συμπρωταγωνίστριά του, η οποία είναι δεινή δύτρια, διάσημη ωκεανολόγος, φυσικός, πανέμορφη και μόνη... Ο Λάνγκτον, δε, σαν άλλος Χάρισον Φορντ κάνει σε 6 ώρες, ότι θα έκανε ο Ιντιάνα Τζόουνς σε 6 μέρες και ένας κοινός θνητός σε 6 εβδομάδες.

Αλλά για να μην είμαστε άδικοι, με τους "Πεφωτισμένους" και με τον "Κώδικα Da Vinci", διασκεδάσαμε, ακονίσαμε τη φαντασία μας και μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα. Όλα καλά, λοιπόν, αρκεί να μην ξεχνιόμαστε. Αν θέλετε και διασκέδαση και καλή λογοτεχνία ξεθάψτε από τη βιβλιοθήκη σας "Το Όνομα του Ρόδου" και το "Εκκρεμές του Φουκό" του Ουμπέρτο Έκο. Αν θέλετε κάτι πιο εύπεπτο, σε στιλ χολιγουντιανής ταινίας, Νταν Μπράουν και ξερό ψωμί.

Πρόταση: Γνωρίστε και τον δικό μας, τον Λεωνίδα Χατζηνικολάου και το βιβλίο του "Το Ελιξίριο της Αθανασίας" (Εκδόσεις Διήγηση). Θα μας θυμηθείτε: Συνομωσίες, Βατικανό, τετράστιχα, opus dei, θαύματα και πολλή δράση!

Τα βιβλία του Νταν Μπράουν κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη