100 έργα της Αννας Κινδύνη στο Μπενάκη

21.01.2009
100 έργα της Άννας Κινδύνη, που προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και από ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα παρουσιάζονται από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη.
100 έργα της Άννας Κινδύνη, που προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και από ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα παρουσιάζονται από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη.
Καλύπτονται όλες οι φάσεις και οι διαφοροποιήσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία της ζωγράφου και δίνεται μια πλήρης εικόνα του σημαντικού και πολύμορφου έργου της. Εκτίθενται κυρίως σχέδια με κάρβουνο, αλλά και ελαιογραφίες, σχέδια με μολύβι και με μελάνι καθώς και χαρακτικά, από τις πρώτες καλλιτεχνικές της απόπειρες κατά τη δεκαετία του 1930, μέχρι τα τελευταία έργα από τη σειρά Έρωτες, τη δεκαετία του 1980.

Η Άννα Κινδύνη γεννήθηκε το 1914 στη Φώκαια της Μικράς Ασίας. Με την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια της κατέφυγε στη Μυτιλήνη.
Επέστρεψαν το 1919, αλλά η ολοκληρωτική καταστροφή του 1922 ανάγκασε την οικογένεια Κινδύνη να προσφύγει για δεύτερη φορά στην Μυτιλήνη, πριν εγκατασταθεί οριστικά στην Αθήνα, το 1930.

Εκεί η Κινδύνη εργάστηκε αρχικά ως σχεδιάστρια στην Εθνική Τράπεζα. Το 1940 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Μανόλη Κινδύνη. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής μπήκε στην Αντίσταση, στον τομέα της Εθνικής Αλληλεγγύης και δούλεψε στην στατιστική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, επιφορτισμένη με την καταμέτρηση των καθημερινών θανάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας, καθήκον που σε μεγάλο βαθμό καθόρισε την μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία. Αμέσως μετά την απελευθέρωση, με τον άνδρα της υπότροφο της Γαλλικής Κυβέρνησης, φεύγει για το Παρίσι, μέσω Ιταλίας, με το ιστορικό πλοίο Ματαρόα.

Το 1947 εγγράφεται στο εργαστήριο χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου στις Ακαδημίες Julian και Grande Chaumière, με καθηγητές τους Δημήτρη Γαλάνη και Albert Cami. Από τότε, και ως το 1965 περίπου, δουλεύει αποκλειστικά με κάρβουνο. Το 1960 κάνει την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Saint-Placide στο Παρίσι και δύο χρόνια αργότερα στην γκαλερί Reid στο Λονδίνο. Το 1963 της απονέμεται το βραβείο Eugène Carrierre. Τα θέματα και η τεχνοτροπία της σιγά-σιγά διαφοροποιούνται. Η Κινδύνη πειραματίζεται με μία δική της τεχνική, χαράσσοντας πάνω σε πλαστική ύλη. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η μεγάλη σειρά Έρωτες, με έργα που ξεκινούν από το 1975. Το 1984 οργανώνεται μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ε.Π.Μ.Α.Σ., το 1987 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα και το 2001 στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Πέθανε στην Αθήνα το 2003. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από την ανιψιά της, Μαργαρίτα Παπαδημητρίου-Boulenger, το 2006. Έργα της βρίσκονται επίσης στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας, στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρη κατάλογο, έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, με κείμενα του Γιάννη Ψυχοπαίδη, Ζαχαρώς Φραντζέσκου και Μαργαρίτας Παπαδημητρίου Boulenger. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει ο συνεργάτης του Μουσείου, ιστορικός της τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σε συνεργασία με την ανιψιά της Άννας Κινδύνη, Μαργαρίτα Παπαδημητρίου Boulenger.

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ
: 21 Ιανουαρίου 2009, 20.00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 22 Ιανουαρίου ? 22 Φεβρουαρίου 2009
Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00