Bios: Δρώμενα νέας εσοδείας!

21.01.2009
Σε συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων της δημιουργικής ομάδας του Bios για το 2009. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο παραγωγών από καταξιωμένους θιάσους του εξωτερικού, που παρουσιάζουν τη δουλειά τους τόσο μέσα από παραστάσεις όσο και μέσα από ένα διευρυμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, διαλέξεων, ανοικτών συζητήσεων και προβολών.

Σε συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων της δημιουργικής ομάδας του Bios για το 2009.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο παραγωγών από καταξιωμένους θιάσους του εξωτερικού, που παρουσιάζουν τη δουλειά τους τόσο μέσα από παραστάσεις όσο και μέσα από ένα διευρυμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, διαλέξεων, ανοικτών συζητήσεων και προβολών - επιχειρώντας τη δημιουργία κατάλληλου εδάφους για την ανάπτυξη νέων τάσεων και προσεγγίσεων πάνω στη θεατρική πρακτική.

Παράλληλα, εδραιώνει σταθερές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους δημιουργούς, επιχειρώντας να εξερευνήσει τα όρια και τις δυνατότητες του θεάτρου σήμερα, καθώς και τον τρόπο αλληλεπίδρασης του με το σύγχρονο θεατή.

Το πρόγραμμα των επόμενων μηνών (Ιανουάριος-Ιούνιος 2009) ακολουθεί τρεις βασικούς άξονες:

1. ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ
2. ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ & ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
3. OΠA 0.2 (on πerformance art)
2ο διεθνές φεστιβάλ περφόρμανς



Παραγωγές - Συμπαραγωγές

Πέντε νέες ομάδες και καλλιτέχνες, σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Bios, επιχειρούν την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων στη θεατρική πρακτική με εργαλεία και τεχνικές από άλλα καλλιτεχνικά πεδία. Aκολουθώντας τη σκηνοθετική σύνθεση του devised theatre (θέατρο της επινόησης) επιλέγουν τη μη γραμμική αφηγηματικότητα και προτείνουν νέες φόρμες αναπαραστατικότητας.

Nova Melancholia, Walter Benjamin: Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας,
Σκηνοθεσία Β. Νούλας - (5/2 -6/3)

MKULTRA, A Guide to getting lost,
Σκηνοθεσία Γ. Αργυροπούλου - (19/3-12/4)

Όταν η φράση
Σκηνοθεσία Ι. Μύρκα, (5-13/5)

Blitz, Κατερίνη,
Σκηνοθεσία Blitz, (Μάιος 2009)

ΜΑG, Test,
Σκηνοθεσία Κ. Κουτσολέλος, (Μάιος-Ιούνιος 2009)

Μετακλήσεις
Το διηπειρωτικό τηλεφώνημα του Call Cutta in a Box από το Βερολίνο (Rimini Protokoll) συναντά τις 2.000 ερωτήσεις του Βρετανού Tim Etchells στο Quizoola! (Forced Entertainment), ενώ τα 2 σετ ακουστικών του Etiquette, της συνεργασίας του Bios με τους Rotozaza, μετατρέπουν το κοινό σε πρωταγωνιστή της θεατρικής εμπειρίας. Τρεις ξεχωριστές παραγωγές που διερευνούν τη σχέση θεατή και θεάματος.


Rimini Protokoll, Call Cutta in a box
(4 Φεβρουαρίου- 4 Απριλίου 2009)
1η παρουσίαση στην Αθήνα, και συζήτηση με το κοινό

Forced Entertainment, Quizoola!
(7 & 8 Μαρτίου)
1η παρουσίαση στην Ελλάδα, προβολές βίντεο, και συζήτηση με το κοινό

Rotozaza, Etiquette
(μέσα Μαρτίου ? μέσα Μαΐου)
1η παρουσίαση στην Ελλάδα, παραγωγή Bios

ΟΠΑ 0.2 (οn πerformance art)
Μετά την επιτυχημένη πρώτη απόπειρα για ένα Διεθνές Φεστιβάλ Περφόρμανς στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2007, το Bios θεσμοθετεί το Φεστιβάλ ΟΠΑ 0.2 (on πerformace art) με τη δεύτερη έκδοση του τον Μάιο του 2009.

Με κύρια θεματική την τάση για διασκευή στη σύγχρονη τέχνη, το ΟΠΑ 0.2 εξερευνά την έννοια της «μετά-παραγωγής» (post-production), όπως την προτείνει ο Γάλλος θεωρητικός Nicolas Bourriaud.


Δημιουργική ομάδα Bios 2009:

Γιάννης Αναγνώστου
Γκίγκη Αργυροπούλου
Τάσος Γαλανός
Ράνια Κελαϊδίτη
Αντώνης Κόκκορης
Χριστίνα Πολυχρονιάδου
Γαβριέλλα Τριανταφύλλη
Βασίλης Χαραλαμπίδης


Bios, Πειραιώς 84, 10435 Αθήνα,
τηλ 210 3425335,
www.bios.gr