Είδαμε τη Μόνικα στο Gagarin (****)

23.01.2009
Αποτέλεσε αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στα μουσικά πράγματα του 2008. Από τη στιγμή που ανέβασε τις μουσικές της στο myspace, η Μόνικα απέκτησε εκατοντάδες θαυμαστές, έδωσε αμφιλεγόμενες συνεντεύξεις, απέρριψε με το αγνό τουπέ μιας 21χρονης συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσική σκηνής και είδε τον πρώτο της δίσκο χρυσός.

Αποτέλεσε αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στα μουσικά πράγματα του 2008.

Από τη στιγμή που ανέβασε τις μουσικές της στο myspace, απέκτησε εκατοντάδες θαυμαστές, έδωσε αμφιλεγόμενες συνεντεύξεις, απέρριψε -με το αγνό τουπέ μιας υπεράνω 21χρονης- συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσική σκηνής και είδε τον πρώτο της δίσκο - το Avatar από την Archangel Music - να γίνεται χρυσός.

Ο λόγος για τη Μόνικα, την "εναλλακτική πιτσιρίκα" που κατάφερε να μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στις δυνατότητες της ελληνικής ροκ σκηνής και μάλιστα με αγγλόφωνο στίχο...

Το βράδυ της Πέμπτης ήταν ξεχωριστό για εκείνη! Ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Gagarin για να αποδείξει -ευτυχώς- ότι δεν είναι too good to be true· είναι πέρα για πέρα αληθινή και «μαθηματικά» ταλαντούχα.
Η πρώτη προσωπική συναυλία της ήταν sold-out και δεν το πίστευε ούτε και η ίδια.

Με μια αδέξια φρεσκάδα και εμφανώς αγχωμένη, έκανε την εμφάνιση της γύρω στις 22.30 στη σκηνή, πλαισιωμένη από τους έξι μουσικούς της. Beatles, Χατζιδάκις, ορχηστική pop των 60's, κιθαριστική pop των 90's και indie rock - όλες οι μουσικές της επιρροές και η κλασική της παιδεία ξεχύθηκαν αβίαστα μέσα από τα κομμάτια του Avatar, που ερμήνευσε με εφηβική σχεδόν αθωότητα στο κοινό του Gagarin - χώρο στον οποίο ένας φίλος κάποτε της είπε ότι δεν θα παίξει ποτέ!!

Ακούσαμε τραγούδια του δίσκου της, ατμοσφαιρικές διασκευές τραγουδιών από τον Leonard Cohen (Hallelujah) και την Carly Simon στους Sparklehorse, αλλά και κάποια καινούργια τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε όταν στο δεύτερο ανκορ τραγούδησε με τη κιθάρα της το "Τυχερό μου Αστέρι" του Κωσταντίνου Βήτα, το μοναδικό ελληνικό τραγούδι της βραδιάς.

Τελικά, η Μόνικα κατάφερε να μας κερδίσει.

Οι αρχικοί μας ενδοιασμοί - που είχαν δημιουργηθεί διαβάζοντας τις πρόσφατες... περίεργες δηλώσεις της στον ηλεκτρονικό τύπο και βλέποντας διαφημίσεις για glamorous φωτογράφησή της σε γνωστό γυναικείο περιοδικό- εξανεμίστηκαν από το πρώτο κιόλας τραγούδι. Η νεαρή Μόνικα συνεσταλμένη, χωρίς ίχνος σνομπισμού, για δύο περίπου ώρες έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και - ιδιαίτερα όταν χαλάρωσε- ξεσήκωσε το κοινό που δεν την άφηνε να κατέβει από τη σκηνή.

Χριστίνα Τσατσαράγκου, Γεωργία Οικονόμου