Ντεγκά από... μπρούντζο

27.01.2009
Η Αθήνα θα είναι ο πρώτος σταθμός μιας περιοδεύουσας έκθεσης η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά 74 μπρούντζινα γλυπτά του Εντγκάρ Ντεγκά. Το ιδιωτικό Μουσείο Ηρακλειδών, στο Θησείο, θα φιλοξενήσει αυτήν τη σημαντική έκθεση το φθινόπωρο, συγκεκριμένα από τις 21 Νοεμβρίου.

Η Αθήνα θα είναι ο πρώτος σταθμός μιας περιοδεύουσας έκθεσης η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά 74 μπρούντζινα γλυπτά του Εντγκάρ Ντεγκά.

Το ιδιωτικό Μουσείο Ηρακλειδών, στο Θησείο, θα φιλοξενήσει αυτήν τη σημαντική έκθεση το φθινόπωρο, συγκεκριμένα από τις 21 Νοεμβρίου. Ο Ντεγκά, επιδιώκοντας την τελειότητα στην απόδοση των θεμάτων του και ειδικά των κινήσεων των χορευτριών και των αλόγων του ιπποδρόμου (αγαπημένα του θέματα), πειραματίστηκε με ένα πλήθος εκφραστικών μέσων, ανάμεσά τους και τα προπλάσματα από πηλό ή κερί.

Μετά τον θάνατό του, το 1917, πολλές από αυτές τις σπουδές του, που προορισμός τους δεν ήταν να εκτεθούν, χυτεύτηκαν σε μπρούντζο και έτσι διατηρήθηκαν. Ετσι, ανακαλύφθηκαν στο εργαστήριό του, από τους κληρονόμους του, 150 γλυπτά από κερί, πηλό και πλαστελίνη, 74 από τα οποία αποτέλεσαν το πρόπλασμα για τις μπρούντζινες σειρές. Στο μεταξύ, γύψινα εκμαγεία των γλυπτών του Ντεγκά, των οποίων η ύπαρξη αγνοούνταν, ανακαλύφθηκαν έξω από το Παρίσι.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για τα τελευταία που δούλεψε ο κορυφαίος ζωγράφος και γλύπτης. Οι κληρονόμοι επέτρεψαν τη δημιουργία μιας περιορισμένης σειράς μπρούντζινων γλυπτών από τα συγκεκριμένα εκμαγεία, τα οποία θα περιοδεύσουν ανά τον κόσμο, με πρωταγωνίστρια τη «Μικρή δεκατετράχρονη μπαλαρίνα», με πρώτο σταθμό την Αθήνα.