Ιβ Σεντ Λοράν... στο σφυρί!

30.01.2009
Σε δημοπρασία βγαίνει η περίφημη προσωπική συλλογή τέχνης του εκλιπόντος διάσημου σχεδιαστή Ιβ Σεντ Λοράν και του συνεργάτη-συντρόφου και μεγαλοβιομήχανου Πιερ Μπερζέ.

Σε δημοπρασία βγαίνει η περίφημη προσωπική συλλογή τέχνης του εκλιπόντος διάσημου σχεδιαστή Ιβ Σεντ Λοράν και του μεγαλοβιομήχανου και συνεργάτη-συντρόφου Πιερ Μπερζέ.

Η συλλογή, που περιλαμβάνει αξιόλογα έργα τέχνης, θα εκτεθεί στο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου λίγο πριν βγει στο «σφυρί» του Grand Palais στο Παρίσι (από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου).

Η συλλογή, την οποία συγκέντρωνε επί 50 ολόκληρα χρόνια το ζεύγος Λοράν-Μπερζέ, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή. Περιλαμβάνει 700 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων Πικάσο, Ματίς, σπάνια γλυπτά, πολύτιμα έπιπλα και αντικείμενα του 13ου αιώνα.

Έμπνευση και "μούσα" των Σεντ Λοράν και Μπερζέ -που διατήρησαν μεταξύ τους φιλικές σχέσεις μέχρι το θάνατο του σχεδιαστή τον Ιούνιο του 2008- υπήρξε η Γαλλίδα αριστοκράτισσα και διάσημη συλλέκτρια τέχνης, Marie-Laure de Naoilles.

Η Μέρντιθ Ε. Σμιθ υπεύθυνη των Εκδόσεων Κρίστις δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης για τη δημόσια προβολή της συλλογής στο Λονδίνο:

"Πιστεύω ότι ο Ιβ Σεντ Λοράν θα μείνει στην ιστορία για δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι σχεδίασε το γυναικείο σμόκιν «The Smoking» (1966) και οι γυναίκες φόρεσαν πιο ελεύθερα παντελόνι. Και η άλλη κληρονομιά του είναι αυτή η συλλογή. Είχε μια ειλικρινή ματιά στα πράγματα, έτρωγε με τα μάτια κάθε κατάσταση και έκανε συνδέσεις-συνειρμούς που θα ήταν δύσκολο να κάνει κάποιος. Και όλο αυτό έβγαινε και στα ρούχα που σχεδίαζε."

Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΧΤ