Ο "Μολιέρος" στην Πειραματική Σκηνή

23.11.2004
Ο "Μολιέρος" είναι ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Ρώσου συγγραφέα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου.
Ο "Μολιέρος" είναι ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Ρώσου συγγραφέα, Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

«Τα τελευταία χρόνια της ζωής του μεγάλου συγγραφέα, ηθοποιού και θιασάρχη Ζαν - Μπατίστ Ποκλεν, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Μολιέρος, ήταν ίσως τα πιο έντονα αλλά και πιο δημιουργικά, γιατί προκάλεσαν το δέος και το θαυμασμό του κοινού, αλλά και τον πιο λυσσαλέο πόλεμο των θρησκόληπτων του βασιλικού περιβάλλοντος και την «διαδρόμων». Ο Μπουλγκάκοφ καταγράφει λεπτό προς λεπτό τη ζωή και τα πάθη του ίδιου του Μολιέρου και του θιάσου του» σημειώνει ο Στάθης Λιβαθινός.

Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Τη μετάφραση στίχων και τα κείμενα τραγουδιών έκανε ο Στρατής Πασχάλης, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Θάλεια Ιστικοπούλου, τη μουσική έγραψε ο Θοδωρής Αμπαζής, την κίνηση - χορογραφία δίδαξε ο Κυριάκος Κοσμίδης, την ξιφασκία ο Γεννάδιος Πάτσης, ενώ τους φωτισμούς φρόντισε ο Ζαφείρης Επαμεινώνδας.

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης: Βασίλης Ανδρέου, Νίκος Γιαλελής, Στάθης Γράψας, Γιώργος Δάμπασης, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Μαίρη Μπουγά, Ελένη Ρουσσινού, Δημήτρης Παπανικολάου, Γεννάδιος Πάτσης, Νίκος Πυροκάκος, Μαρία Σαββίδου, Σοφία Τσινάρη, Ναταλία Στυλιανού, Στράτος Σωπύλης, Αρης Τρουπάκης, Γιώργος Φριντζήλας.

Παίζουν οι μουσικοί: Μαίρη Μήλια (τσέλο), Πέτρος Γιωρκάτζης (βιολί), Αρης Τρουπάκης (τσέμπαλο).