Ανθρωπος από χιόνι

06.04.2001
Ενας Σέρβος βρίσκεται ξαφνικά από τη φλεγόμενη Γιουγκοσλαβία στο χιονισμένο Καναδά. Προσπαθεί να προσαρμοστεί αλλά δεν τα καταφέρνει, γιατί οι διαχωριστικές γραμμές και τα σύνορα "τον ακολουθούν". Βιώνει στον μέγιστο βαθμό την έλλειψη επικοινωνίας, την αποξένωση, τη μοναξιά. Ενα βαθιά φιλοσοφικό μυθιστόρημα για το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.
"Πρέπει να τους καταλάβετε, γι' αυτούς ο παλιός κόσμος έχει πεθάνει, μόνο για εμάς συνεχίζει ακόμη να σημαίνει κάτι η Ευρώπη. Αυτός είναι ο καινούριος κόσμος, εδώ κανένας δεν κατανοεί τον δισταγμό. Στην Ευρώπη ο αέρας αναπνέεται, εδώ τρώγεται. Στην Ευρώπη ζουν μια ζωή, εδώ όλοι αλλάζουν διαρκώς και, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ζουν τουλάχιστον τέσσερις ζωές. Οταν η Ευρώπη διαλύεται, οι άνθρωποι τα χάνουν, ενώ εδώ αν διαλυθεί κάτι, αλλάζουν μόνο τα προσωπεία. Στην Ευρώπη η μοναξιά είναι μία μορφή εξορίας, εδώ είναι τρόπος ζωής."
Ενας Σέρβος βρίσκεται ξαφνικά από τη φλεγόμενη Γιουγκοσλαβία στο χιονισμένο Καναδά. Προσπαθεί να προσαρμοστεί αλλά δεν τα καταφέρνει, γιατί οι διαχωριστικές γραμμές και τα σύνορα "τον ακολουθούν" παντού. Αυτό που αρχικά τον κρατά στην ξένη και αφιλόξενη χώρα είναι ο χυμός πορτοκάλι (;), ίσως επειδή στην πατρίδα του δεν υπάρχουν πορτοκαλιές, αλλά και αυτό το στήριγμα σιγά σιγά σβήνει. Ετσι χάνεται στις σκέψεις του και βιώνει στο μέγιστο βαθμό την έλλειψη επικοινωνίας, την αποξένωση, τη μοναξιά.
Η αδυναμία ενός ανθρώπου να ενταχθεί σ' ένα άλλο χώρο, σε μία άλλη καινούρια γι' αυτόν επικράτεια...σ' ένα άλλο χάρτη. "Γύρισα και είδα το χάρτη της Ευρώπης να γλιστράει από τον τοίχο και να βυθίζεται πίσω από τη ράχη της πολυθρόνας. Πάντα έτσι γίνεται στη θύελλα, σκέφτηκα, πάντοτε κάποιο κλαδί πέφτει καθυστερημένα, όταν ο ουρανός είναι πλέον καθαρός και το γρασίδι μυρίζει φρεσκάδα. Μπορούσα να αρχίσω να τρέχω ξανά, σκέφτηκα, να δημιουργήσω και πάλι εκείνο το ρεύμα που θα ξεκολλούσε και τους υπόλοιπους χάρτες από τους τοίχους, αλλά ήμουν σίγουρος πως τίποτα δεν θα άλλαζε. Ποτέ άλλοτε δεν είχα τόση σιγουριά."
Ενα βαθιά φιλοσοφικό μυθιστόρημα για το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.

Εκδόσεις Κέδρος
Τίτλος: Ανθρωπος από χιόνι
Συγγραφέας: Νταβίντ Αλμπαχάρι
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Σελίδες:158
ISBN: 960-04-1846-2