Το αντάρτικο των Ska Bangies

01.07.2010
Ο μερμηγκοστρατός των Ska Bangies κάνει την έφοδο του τζαμάροντας, στα μάτια σού φαίνονται τεράστιοι κι ο Πατρινός "παππούς" είναι περήφανος που μάχεται μαζί τους. Τρελαμένες κιθάρες, τρομπέτες και τρομπόνια που σπάνε τα κοντέρ των ντεσιμπέλ και λεκτικές ατομικές βόμβες περιλαμβάνονται στον ισχυρό εξοπλισμό τους με σκοπό να σε ξεσηκώσουν. Αέρα.

Ο μερμηγκοστρατός των Ska Bangies κάνει την έφοδο του τζαμάροντας, στα μάτια σού φαίνονται τεράστιοι κι ο Πατρινός "παππούς" είναι περήφανος που μάχεται μαζί τους. Τρελαμένες κιθάρες, τρομπέτες και τρομπόνια που σπάνε τα κοντέρ των ντεσιμπέλ και λεκτικές ατομικές βόμβες περιλαμβάνονται στον ισχυρό εξοπλισμό τους με σκοπό να σε ξεσηκώσουν. Και να σε προβληματίσουν. Αέρα!

Ισχύει ότι την ημέρα που υπογράψατε το συμβόλαιο με την Archangel είχατε πιει τόσο που δε θυμάστε τίποτα;
Το είδαμε καλά, κάποιοι το υπογράψαμε, σ’ ένα ο Βασίλης δεν υπέγραψε, σ’ ένα άλλο ο Γιώργος έβαλε υπογραφή δύο φορές σ’ όλες τις σελίδες, κάποιοι δεν πήγαμε τα συμβόλαια μας...τρελά πράγματα!

Οι στίχοι σας είναι πολιτικοποιημένοι κι επαναστατικοί. Ενώ εσείς το υποστηρίζετε αυτό που κάνετε και δεν είναι ψεύτικο μπορεί κάποιοι να πουν ότι είναι και λίγο της μόδας..
Ό,τι βλέπουμε το γράφουμε. Ήδη έχουν στραβώσει πολλά πράγματα και δε γίνεται να τ' αγνοήσεις. Μπορείς να γράψεις ποίηση στους στίχους απλά είναι και λίγο άμεσο αυτό που κάνουμε από μόνο του οπότε θέλει κι έναν στίχο σε ανάλογο ύφος. Γενικά αυτοί που κινούνται σε πιο underground χώρους κι έχουν πιο πολιτικοποιημένο στίχο μπορεί να πουν ό,τι θέλουν για να κράξουν, όπως π.χ για μας ότι "πήραν τους μετανάστες και την αριστεροιδεολογία και το πουλάνε Mad". Απλά αναγκαστικά ό,τι και να κάνεις μόδα είναι ή τελος πάντων άμα το κάνουν όλοι θα γίνει. Άμα το κάνεις για σένα και μ' ενα τρόπο αυθεντικό δε γίνεται να σου πει κανείς τίποτα. Αυτός που θα κάτσει να κράξει αν δεν το καταλάβει αργότερα δικό του κρίμα.

Τους στίχους των τραγουδιών σας τους γράφετε όλοι μαζί;
Μάνος: Κάποιους τους γράφω εγώ, ο Νικήτας γράφει τα κομμάτια που τραγουδάει όπως επίσης και ο Βασίλης, ο Γιώργος είχε γράψει ένα «πειρατικό» , το «It wasn’t me». Μερικές φορές όπως στο τραγούδι "Μετανάστης" τα γράφουμε όλοι μαζί.

Λόγω ηλικίας σας αγχώνει το ότι πρέπει ν’ αποδεικνύετε πως δεν είστε απλά μια μπάντα μικρών αλλά έχετε να πειτε κάτι παραπανω;
Όχι γιατί είναι challenge παράπανω. Από τη μία αποδεινύεις στους μικρούς γιατί να τους "ψήνεις" κάθε φορά να ρχονται και στους υπόλοιπους γιατί πρέπει να σ’ ακούσουν ενώ σε αμφισβητούν. Κι όταν τα καταφέρνουμε νιώθουμε πολύ καλά. Έχει λίγο πλάκα να είσαι μικρός και να σ’ αντιμετωπίζουν κάπως και μετά να βλέπουν πως παίζεις και ν’ αλλάζουν γνώμη. Έχει τύχει να πάμε σε συναυλία κι ο διοργανωτής να μη μας μιλάει και μετά μόλις παίξαμε ήρθε αμέσως και μας ευχαριστούσε συνέχεια που πήγαμε. Αυτό είναι που μετράει κι έχει χαβαλέ όταν γίνεται. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα, γουστάρουμε αυτό που κάνουμε και που είμαστε όλοι εμείς πάνω στη σκηνή και παίζουμε μουσική. Αν μας λέγανε ότι μπορούμε να ζήσουμε απ αυτό και να είναι το μόνο πράγμα που θα κάναμε θα ήμασταν ευχαριστημένοι για πάντα. Εντελώς ευτυχία!

Tι είναι αυτό που σας τράβηξε πιο πολύ στη Τζαμαϊκανή κουλτούρα και ασχοληθήκατε με το ska;
Είχαμε ακούσει κάτι κομμάτια τυχαία στο λύκειο από Madness, Sublime κτλ, ο Νικήτας έπαιζε τρομπέτα από τετάρτη δημοτικού αλλά δεν είχε βρει ένα είδος μουσικής που να την έχει μέσα(!) και φτιάξαμε τους ska bangies. Απλά τώρα δεν ακούμε τόσο αυτό το είδος και παίζουμε κι άλλα και reggae και punk και hip hop. Βασικά θέλουμε να έρθει ο άλλος στη συναυλία να περάσει καλά και να χορέψει. Θέλει να βγει ο κόσμος να διασκεδάσει γιατί όλη μέρα ακούνε στην τηλεόραση όλα αυτά τα δραματικά που λένε «μη βγαίνετε έξω» , «θα γίνει κάποιο κακό», υπάρχει παντού κίνδυνος, αρρώστειες....Περνάνε προς τα έξω πολύ μια ακροδεξιά αντίληψη.

Η τηλεόραση σας βγάζει και μια ευκολία;
Όλοι οι Έλληνες είναι τραγουδιστές! Όλοι μπορούν να πάνε στο Super Idol, Ελλάδα έχεις ταλέντο και σ’ όλα αυτά...Μάθαμε από έναν τυπά που έχει αντιπροσωπεία μικροφώνων ότι στην Ελλάδα γίνονται οι πιο πολλές πωλήσεις μικροφώνων απ’ όλο τον κόσμο! Έχουμε ξεπεράσει τη φάση του καραόκε κι έχουμε φτάσει σ’ άλλο επίπεδο τελείως. Κι έχουμε και πολλούς Mcs επίσης...ειδικά τον τελευταίο καιρό με το r’n’b. Αλλά εμείς έχουμε τον καλύτερο- ο Mc Κεκές! Τώρα για την τηλεόραση, αυτοί που έχουν τις μεγάλες θέσεις ελέγχουν τα λεφτά και το promotion. Προβάλουν ό,τι θέλουν, από το Star μέχρι την ΕΤ1 εκφράζουν ακροδεξιές αντιλήψεις ό,τι και να γίνει. Είναι μες τη χλίδα και το ψέμα και είναι σαν να σου λένε «πάρε τη βλακεία» στη μούρη σου και δες τη. Το Star ίσως την παλεύει πιο πολύ απ όλους για είναι σκατά, το δείχνει και το χαίρεται, δεν το παίζει κάτι άλλο.

Αναλαμβάνετε την πρωθυπουργία της χώρας για μια βδομάδα, ποια θα ήταν πρώτα πράγματα που θ’ αλλάζατε;
Βασίλης: Εγώ με πρωθυπουργός σε συμβιβάζομαι, για Θεός κάτι μπορεί να γίνει! Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις θα είναι να μοιράσεις την πίτα καλύτερα, θα βάζαμε τους τύπους από το Zeitgeist να κάνανε τον κόσμο χωρίς λεφτά και θα ήμασταν όλοι ωραίοι...μετά όμως θα πρέπει να ξαναγινόμασταν Θεοί γιατί θα ξαναγινόταν χάος. Κανείς δεν είναι ικανός να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Βασικά αντί να προσπαθήσεις να τα φτιάξεις όλα, ίσως να έπρεπε απλά να πάρεις μερικά κεφάλια! Υπάρχει μια ωραία γιαπωνέζικη σειρά που λέγεται Deathnote όπου βρίσκει ένας ένα βιβλίο και γράφει ό,τι όνομα θέλει μέσα και μετά..άντε γεια! Θα σκοτώναμε πρώτους αυτούς που είναι γύρω από τον Obama κι όλους τους πολιτικούς μας στη Βουλή. Αν ξέρεις ότι έχεις μόνο μια βδομάδα δε κάνεις κάνεις βλακείες να χάνεις χρόνο αλλά άσ' το καλύτερο δεν είναι να μπλέκεις μ’ αυτά! Μια λύση θα ήταν να γίνονταν όλοι οι πολίτες βουλευτές για δέκα μέρες.

Με ποιον θα γουστάρατε πολύ να εμφανιστείτε στη σκηνή;
Με κάποιους που θέλαμε πολύ όπως ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Μάρκος από τους Locomondo και τον Νικίτα Κλιντ, τους Looming Titties έχουμε παίξει μαζί.

Βασίλης: Θα γούσταρα τρελά με τους Sublime και δε θα με χάλαγε να είναι και μόνο ο Bradley Nowel με την κιθαρά του

Μάνος: Με τον Manu Chao και τους Green Day.

Γιώργος: Με τον Σάκη Ρουβά! Τον είδαμε στα βραβεία του Mad και είναι σαν να κάνει μάγια στον κόσμο! Σοβαρά τώρα..Τον Damon Albarn

Νικήτας: Τους Roots.

Τέλης: Manu Chao τον οποίο είχα ακούσει πολύ λίγο και τον έμαθα από τα παιδιά όπως και τη ska μουσική.

Ποια είναι η ιδανική παραλία(αν σας δίνανε τη δυνατότητα να παίξετε εκεί) για live;
Στην παραλία του Καϊάφα ή στον Πήλιο στους Αγίους Σαράντα

Μ’ όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τώρα, έχετε σκεφτεί ποτέ να φύγετε και με το συγκρότημα στο εξωτερικό;

Εννοείται γιατί και η αντιλήψη του κόσμου είναι διαφορετική...δεν απευθύνεσαι στο 10% του κόσμου με το υπόλοιπο 90% είναι στα σκυλάδικα. Αν μας έλεγε μια δισκογραφική πως μας κλείνει συμβόλαιο για κάποια χρόνια, να κάνουμε συναυλίες κτλ θα φεύγαμε αμέσως. Δεν είναι εύκολο γιατί έξω παίζουν πιο ψαγμένες μουσικές αλλά θα δεις τι παίζει και θ' ασχοληθείς ανάλογα..Παίρνεις πράγματα όπως και να το κάνεις. Κι αν είσαι βλάκας και ξαναγυρίσεις στην Ελλάδα το παίζεις και θεός!

*Ψάξε, ψάξε και θα τους βρεις:

-Στα δισκοπωλεία να φωνάζουν "Γύρω γύρω όλοι"

-Στη myspace γιάφκα τους

-Live 14/7 στο Κοο- Κοο, 15/7 ARTogether festival στο 6D.O.G.S

Συνέντευξη Κική Παπαδοπούλου