Αντί σιωπής

04.05.2001
Μία παράξενη συνύπαρξη πατέρα και κόρης σε ανύποπτο χρόνο. Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες "ντυμένες" με τις συμβουλές και τις θυμοσοφίες του, αυτό το ονειροπόλο αγόρι, ο ανώνυμος άντρας, που στην πορεία της ζωής γίνεται η φωνή της ρωμιοσύνης, ζωντανεύει μια ιστορία με ιστορία. Κι αυτή η ιστορία παίρνει "φωνή" από το λόγο της κόρης του, της Αννας, που κάνει ποίημα την ερμητικά κλειστή ζωή του και την "ελευθερώνει" για πρώτη φορά, να πετάξει σαν αετός με φτερά.
"Αντί σιωπής, τις φωτογραφίες σου βγάζω από το συρτάρι του Χρόνου. Του Χρόνου που σταμάτησες εσύ, εκείνες τις φορές που ήσουν ο Γρηγόρης, ο πατέρας μου. Εκείνες τις στιγμές που φιλοσοφούσες της Ζωή πάνω στο μαυρόασπρο αποτυπωμένο πρόσωπο του Αγώνα και της Αγωνίας σου για να γίνεις, ακόμα μια φορά, ο Φύλακας Αγγελος μιας Ζωής που με περίμενε να τη σεργιανίσω σε κάμπους και γκρεμούς ... Είχα υποχρέωση όλοι να δουν και να διαβάσουν όλα όσα σώπαιναν καρτερικά τόσα χρόνια στο άλμπουμ με τις θυμοσοφίες σου. Επέλεξα, αντί σιωπής, να κάνω κραυγή όλα όσα συνάντησα, όλα όσα μου διηγόσουν στον απλοϊκό περίπατο της ζωής".
"... Εσύ, το ένα το χελιδόνι, που βγήκες στους ουρανούς με το λύχνο του άστρου για ν' ανοίξεις το στόμα σου και να τραγουδήσεις στον ήλιο της δικαιοσύνης, για να υμνήσεις της αγάπης τα αίματα, εσύ, ο ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, που χθες το βράδυ μου κράτησες το χέρι, με κοίταξες επίμονα με τα βαθιά μαύρα μάτια σου και μου μίλησες για ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα... Εγώ πατέρα, μόνο το ένα άλογο, το άσπρο σου άλογο, πάντα θα θυμάμαι ... τα όνειρα που έκανες παιδί ..."

Μία παράξενη συνύπαρξη πατέρα και κόρης σε ανύποπτο χρόνο. Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες "ντυμένες" με τις συμβουλές και τις θυμοσοφίες του, αυτό το ονειροπόλο αγόρι, ο ανώνυμος άντρας, που στην πορεία της ζωής γίνεται η φωνή της ρωμιοσύνης, ζωντανεύει μια ιστορία με ιστορία.
Κι αυτή η ιστορία παίρνει "φωνή" από το λόγο της κόρης του, της Αννας, που κάνει ποίημα την ερμητικά κλειστή ζωή του και την "ελευθερώνει" για πρώτη φορά, να πετάξει σαν αετός με φτερά, στους ουρανούς που δεν συννέφιασαν ποτέ...
Αντί σιωπής, του λέει όσα δεν του είπε ακόμα, όσα θα ήθελαν να του πουν όλοι όσοι τον αγάπησαν απλά, βαθιά κι ανθρώπινα, σε μια ευθεία γραμμή που ισορροπούν οι καρδιές της μάνας, της γυναίκας, του παιδιού, του φίλου, που λάτρεψαν τον Γρηγόρη τους και όχι μόνο τον Μπιθικώτση.
Ενα βιβλίο - χείμαρρος ψυχής για τον Σερ του ελληνικού τραγουδιού. Ενα βιβλίο με φωτογραφίες που μιλούν, γεμάτο ποίηση, συναισθήματα και αγάπη.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Αντί σιωπής
Συγγραφέας: Αννα Μπιθικώτση
Σελίδες:154
ISBN: 960-03-3037-9