Ενας συγγραφέας, δύο βιβλία

04.05.2001
Μια γυναίκα αυτοκτονεί εγκαταλείποντας τον μικρό της γιο. Ο πατέρας που πλαγιάζει με τη φίλη του γιου του. Ο γιος που ταξιδεύει στο μακρινό Θιβέτ, μόνος ή με μια Πορτογαλίδα πόρνη, για να βρει τον εαυτό του
Η ίδια θάλασσα
Μια γυναίκα αυτοκτονεί εγκαταλείποντας τον μικρό της γιο. Ο πατέρας που πλαγιάζει με τη φίλη του γιου του. Ο γιος που ταξιδεύει στο μακρινό Θιβέτ, μόνος ή με μια Πορτογαλίδα πόρνη, για να βρει τον εαυτό του.
Ενας συγγραφέας που γράφει ένα μυθιστόρημα και βλέπει τους ήρωές του να ζωντανεύουν και να διεκδικούν τη δική τους αλήθεια: πρόσωπα που όχι μόνο πλαγιάζουν μαζί, που εξομολογούνται, ψεύδονται και μας κάνουν να γελάμε, αλλά και που συνδέονται με μυστηριώδη τρόπο : είναι σαν όλες οι συνειδήσεις να αναβλύζουν από την ίδια πηγή και να ρέουν προς την ίδια θάλασσα . Ολοι διεισδύουν σε όλους.
Το "Η ίδια θάλασσα" είναι ένα μυθιστόρημα τολμηρό και νεωτεριστικό, το πιο λυρικό βιβλίο του Οζ. Διασκεδαστικό και συγκινητικό ταυτόχρονα, είναι ένα μυθιστόρημα που αποκαλύπτει και αυτοαποκαλύπτεται συνεχώς, που ξαφνιάζει με τη δομή του και εντυπωσιάζει με την τόλμη του.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Η ίδια θάλασσα
Συγγραφέας: Αμος Οζ
Μετάφραση: Σίμπη Ιακώβ
Σελίδες: 251
ISBN: 960-03-2745-9

Η αρχή της ιστορίας
Πολλοί μεγάλοι συγγραφείς γράφουν και ξαναγράφουν την πρώτη πρόταση ενός βιβλίου εκατοντάδες φορές - και μερικές φορές δεν πάνε παρακάτω. Αλλοι διαλέγουν, ίσως από απελπισία, την πρώτη φράση που θα τους έρθει στο μυαλό. Η "αρχή κάθε ιστορίας", λέει ο Αμος Οζ, "είναι στην πραγματικότητα ένα κόκαλο, κάτι με το οποίο κερδίζεις την εύνοια του σκύλου μιας κυρίας, γεγονός που μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στην ίδια την κυρία".
Αναλύοντας τις αρχές έργων διάσημων συγγραφέων όπως ο Γκόγκολ, ο Τσέχωφ, ο Κάφκα, ο Γκαρσία Μαρκές ή ο Ραίημοντ Κάρβερ, ο Οζ εξερευνά με πάθος και χιούμορ, το γιατί η αρχή είναι τόσο σημαντική όσο και το τέλος. Φωτίζει τις εναρκτήριες παραγράφους των έργων τους, στις οποίες πιθανώς να δίνονται υποσχέσεις που μπορεί να μην εκπληρωθούν ποτέ, ή που δεν προμηνύουν καθόλου όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.
Το βιβλίο του αυτό μοιάζει με ένα παιχνίδι, ένα παιχνίδι που εμπλέκει τόσο τον συγγραφέα όσο και τον αναγνώστη στον μαγικό και μυστηριώδη κόσμο της λογοτεχνίας.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Η αρχή της ιστορίας
Συγγραφέας : Αμόζ Οζ
Μετάφραση: Θοδωρής Τσαπακίδης
Σελίδες :187
ISBN: 960-03-2694-8