Ο Στάιν στην Επίδαυρο

16.05.2001
Την Πενθεσίλεια του Χάινριχ Κλάιστ , σκηνοθετημένη από το διάσημο σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε παγκόσμια πρεμιέρα το 2002 στην Επίδαυρο. Ο Στάιν, που βρέθηκε στη χώρα μας, έδωσε στους καλλιτεχνικούς συντάκτες μια πρώτη γεύση από την παράσταση που ετοιμάζει. Σύμφωνα με τα λόγια του, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί "συνώνυμο της φαντασίωσης για το τι σημαίνει αρχαίο ελληνικό θέατρο".
Την Πενθεσίλεια του Χάινριχ Κλάιστ , σκηνοθετημένη από το διάσημο σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε -σε παγκόσμια πρεμιέρα- το 2002 στην Επίδαυρο.
Ο Στάιν, που βρέθηκε στη χώρα μας, έδωσε στους καλλιτεχνικούς συντάκτες μια πρώτη γεύση από την παράσταση που ετοιμάζει. Σύμφωνα με τα λόγια του, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί "συνώνυμο της φαντασίωσης για το τι σημαίνει αρχαίο ελληνικό θέατρο".
Η φιλόδοξη αυτή παραγωγή θα οργανωθεί από τον Δήμο Ασκληπιείου και την "Αττική Πολιτιστική Εταιρεία", ενώ θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση των Επιδαυρίων του 2002. Φυσικά, εφόσον εγκριθεί η πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί από τους παραγωγούς στο "Ελληνικό Φεστιβάλ". Η παραγωγή θα είναι διεθνής με συντελεστές από την Ιταλία και την Αυστρία, ενώ τα σκηνικά θα αναλάβει ο Διονύσης Φωτόπουλος.

"Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε είτε όπερα είτε θεατρικά έργα, που να έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα, αλλά να είναι επίκαιρα και να αποτελούν τη συνέχεια του παρελθόντος στο παρόν", σημειώνει ο Σταίν στην συνέντευξη Τύπου. "Ο Κλάιστ προσαρμόζει το έργο στις απόψεις και την εποχή του 19ου αιώνα, αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι εισαγάγει μερικά ψυχολογικά ερωτήματα που έχουν σχέση με την αρχαία ελληνική μυθολογία."
"Υπάρχει μυστήριο γύρω από τις αμαζόνες. Πάντα εξιτάρουν την ανδρική φαντασία" υπογραμμίζει η σύζυγος του Στάιν, Μανταλένα Κρίπα, η οποία θα ερμηνεύσει την αμαζόνα Πενθεσίλεια. "Θα πρέπει να δώσουμε στο κοινό να καταλάβει τι είναι αυτά τα πλάσματα".
Το έργο, αν και είναι γραμμένο στα γερμανικά, θα παρουσιαστεί στα ιταλικά σε διασκευή του Πέτερ Στάιν. Η διασκευή τονίζει δύο σημεία του κειμένου, τον ερωτικό διάλογο μεταξύ της Πενθεσίλειας και του Αχιλλέα και το φινάλε όπου η Πενθεσίλεια σκοτώνει κανιβαλιστικά τον Αχιλλέα και μετά αυτοκτονεί μετατρέποντας την εσωτερική θλίψη και τα συναισθήματά της σε φονικό μαχαίρι.
Ο σκηνοθέτης σκέφτεται να ξεκινήσει την παράσταση με δύο φιγούρες πολεμιστών, που έρχονται από μακριά κι όταν συναντιούνται ανακαλύπτουμε (και ανακαλύπτουν) ότι πρόκειται για άντρα και γυναίκα.

Ο Πέτερ Στάιν μίλησε για πολλά: για την σχέση του με το θεατρικό χώρο, για την εμπειρία του από την "Ορέστεια" που ανέβασε στην Ελλάδα (τονίζοντας ότι αδιαφορεί για το "πρόβλημα" που είχαν οι κριτικοί στην Ελλάδα με την παράσταση) και τέλος για το όνειρό του που είναι να παρουσιάσει τις "Βάκχες". Ανυπομονούμε.