Οι Ωδές της Γης στο Αέναον

07.05.2001
Οι "Ωδές της Γης" είναι το τέλος ενός "ταξιδιού" που κράτησε έξι χρόνια, του ζωγράφου - γλύπτη Γιώργου Μαργαρίτη. Ένα οδοιπορικό που αποτυπώνεται σε 26 έργα - αυγοτέμπερες σε παλιά ξύλα- με πορτραίτα ανθρώπων που συνάντησε σ' αυτό το μακρινό "ταξίδι".
Οι "Ωδές της Γης" είναι το τέλος ενός "ταξιδιού" που κράτησε έξι χρόνια, του ζωγράφου - γλύπτη Γιώργου Μαργαρίτη. Ενα οδοιπορικό που αποτυπώνεται σε 26 έργα - αυγοτέμπερες σε παλιά ξύλα- με πορτραίτα ανθρώπων που συνάντησε σ' αυτό το μακρινό "ταξίδι". Η γραφή του Ελληνογραφική - κοσμική ζωγραφική με βυζαντινά στοιχεία - που εμπλουτίζεται με στοιχεία σουρεαλιστικά, συμβολιστικά αλλά κυρίως Φαγιούμ. Τα περιβάλλοντα που εντάσσει τις φιγούρες του - τοπία, εσωτερικοί χώροι κ.τ.λ.- είναι προεκτάσεις των ψυχολογικών καταστάσεων των ανθρώπων που περιγράφει.
Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα και σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική, αγιογραφία στην ΑΣΚΤ με δασκάλους το Δ. Μηταρά, Ηλ. Δεκουλάκο, Γ. Νικολαϊδη, Ευθ. Πανουργιά, Κ. Ξυνόπουλο και ελεύθερες σπουδές αγιογραφίας με τον Γιώργο Κόρδη.
Ο ίδιος για την δουλειά του αυτή αναφέρει "...Η τεχνική του χρώματος βυζαντινή επιβάλει το μετωπικό φωτισμό και αποκλείει από τα πρόσωπα την ύπαρξη κρυμμένων σκιών, σκέψεων και ενοχών. Μοιάζουν να έχουν καθαρθεί ή να επιζητούν την κάθαρση. Πίσω τους όμως στο τοπίο οι σκιές καιροφυλακτούν. Ο κόσμος ταράζεται από ριπές ανέμου και οι πινελιές υποτάσσονται στη ροή του. Η προσμονή της κάθαρσης ίσως διαρκέσει περισσότερο."
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 14 Μαϊου, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου.
Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα 6 μ.μ- 9.30 μ.μ, Τρίτη έως Σάββατο 10 πμ - 2 μμ και 6 μμ- 9.30 μμ.