Το γράμμα που δεν έφτασε, του Γιάννη Ψυχοπαίδη

07.05.2001
Ενα είδος εικαστικού ημερολογίου που μέσα του εισχωρούν αυτούσια κομμάτια της πραγματικότητας παρουσιάζει ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης στην αναδρομική έκθεσή του με τίτλο "Το γράμμα που δεν έφτασε" που εγκαινιάζεται στις 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Το "γράμμα που δεν έφτασε" γεννήθηκε στο Βερολίνο στις αρχές του 1977, αφορούσε όμως εμπειρίες και βιώματα που σημάδεψαν τη ζωή του καλλιτέχνη από τις αρχές του 1970 που εγκαταστάθηκε στη Γερμανία.
Ενα είδος εικαστικού ημερολογίου που μέσα του εισχωρούν αυτούσια κομμάτια της πραγματικότητας παρουσιάζει ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης στην αναδρομική έκθεσή του με τίτλο "Το γράμμα που δεν έφτασε", που εγκαινιάζεται στις 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.
Το "γράμμα που δεν έφτασε" γεννήθηκε στο Βερολίνο στις αρχές του 1977, αφορούσε όμως εμπειρίες και βιώματα που σημάδεψαν τη ζωή του καλλιτέχνη από τις αρχές του 1970 που εγκαταστάθηκε στη Γερμανία. Στο Μόναχο όπου έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της παραμονής του στη Γερμανία, βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη μεθοδικότητα και την οργανωμένη λογική μια ευρωπαϊκής κοινωνίας ριζικά αντίθετης στον χαλαρό, αδέσμευτο αυτοσχεδιασμό της Ευρώπης του νότου. Τα γράμματα, οι φάκελοι, οι καρτ-ποστάλ, τα τηλεγραφήματα, τα ταχυδρομικά δέματα γίνανε τα φανερά σημάδια μιας απόκρυφης επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο τόπους, μιας επικοινωνίας που συνέδεε τη δύσκολη και σκληρή μνήμη της δικτατορικής Ελλάδας με τον χειραφετημένο ορθολογισμό του ευρωπαϊκού βορρά.
"Ολη η ανεκπλήρωτη επιθυμία για άμεση επαφή με τον ελληνικό χώρο, που ήταν αδύνατη τα χρόνια εκείνα, γινόταν δυνατή μόνο μέσα από το μεσολαβημένο είδωλο μιας αβίαστης, ακέραιας επικοινωνίας, όπως αυτή εκφραζόταν με τη μορφή της συμπυκνωμένης ζωής που λέγεται "γράμμα από την πατρίδα", αναφέρει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Τα τελευταία έργα της σειράς έχουν σαν φυσικό πλαίσιο τα άμεσα βιώματα της πρόσφατης ιστορικής περιόδου. Το "γράμμα που δεν έφτασε" χάνει σταδιακά τον στενά ημερολογιακό του χαρακτήρα καθώς διευρύνονται οι διαστάσεις του, αυξάνεται και η διάσταση της κοινωνικής του αναφοράς. Θέμα του γίνεται η ίδια η ιστορία και οι πρωταγωνιστές της, σημαντικοί ή ασήμαντοι, που οι χειρονομίες και οι κινήσεις του έχουν χάσει την κυριολεκτική τους σημασία μέσα στο γκρίζο παιχνίδι των πολύχρωμων μέσων ενημέρωσης.
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1963 μέχρι το 1968 σπούδασε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα ενώ από το 1971 έως το 1976 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του γερμανικού κράτους στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Από το 1977 μέχρι το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Δυτικό Βερολίνο και την περίοδο 1987-1992 έζησε στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δυτική και Ανατολική Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ιρλανδία, την Αλβανία, την Ιαπωνία, το Βέλγιο, την Αλγερία, την Κύπρο, την Αμερική, τη Σουηδία και αλλού.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα λειτουργεί από Τρίτη μέχρι και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.