Μια Φωνή με Ψυχή... Η Δήμητρα Παπίου

05.07.2010
Μια μικρή σύντομη συνέντευξη με μεγάλες και 'απέραντες' λέξεις. Λέξεις με νόημα και με πολλές διαστάσεις, με βάθος και με δύναμη.

Μια μικρή, σύντομη συνέντευξη με μεγάλες, 'απέραντες' λέξεις. Λέξεις με νόημα, με βάθος και με δύναμη. Λέξεις που γίνονται φράσεις. Φράσεις που ...πυροβολούν γλυκά την καρδιά.
Την καρδιά που έμαθε, που ανακάλυψε, που κέρδισε ή έχασε, αλλά που σίγουρα έγινε πλούσια - που πόνεσε, πληγώθηκε κι έμαθε πάλι απ την αρχή.
Λέξεις βγαλμένες από την Καρδια της Δήμητρας Παπίου. Με συναίσθημα και με αλήθεια.

...Αφιερωμένες σ αυτούς που 'εμαθε η καρδιά' κάτι απ' τον πόνο.
Ε. Σ.

Στο τελευταίο σας άλμπουμ "ΕΜΑΘΕ Η ΚΑΡΔΙΑ" η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει την επιμέλεια της παραγωγής, ο Γιώργος Ζαχαρίου τη διεύθυνση παραγωγής και την ενορχήστρωση του δίσκου. Σπουδαία ονόματα με τη δική σας σπουδαία φωνή και επί πλέον πάνω σε μουσικές σπουδαίων συνθετών. Θεωρείτε ότι αυτό το άλμπουμ είναι το καλύτερο σας μέχρι στιγμής?
Ο Γιώργος Ζαχαρίου είναι ο άνθρωπος που μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι. Δίπλα μας, η αγάπη και τα πολύτιμα δώρα της Λίνας Νικολακοπούλου που φώτισαν το όνειρο. Νοιώθω ευγνωμοσύνη για όλους τους Δημιουργούς αυτής της δουλειάς που έγραψαν για εμένα.
Τους ευχαριστώ απ την καρδιά μου. Ναι, μετά από το < Αυτή η νύχτα μένει >, είναι ότι καλλίτερο έχω κάνει.

Από Οκτώβρη θα παρουσιαστεί ξανά στην Αθηναΐδα το ρεσιτάλ «Απλά Δήμητρα» και πρόσφατα διάβασα ότι θεωρείτε πλέον την Αθηναϊδα σπίτι σας και τους εκεί συνεργάτες σας, οικογένεια... Πείτε μας με μία κουβέντα τι θα δουν όσοι δεν έχουν δει την παράσταση ή γιατί πρέπει να τη δει κανείς...
Ο χώρος της ΑΘΗΝΑΙΔΑΣ για μένα είναι ιερός. Εκεί έμαθα τόσα χρόνια να απόγυμνώνω την ψυχή μου και να ελευθερώνω τα συναισθήματά μου.

Νιώθετε ότι η σχέση σας με τον Σταμάτη Κραουνάκη ήταν καρμική?
Είναι μία σχέση που δεν την επιδιώξαμε, αλλά την όρισε κάτι άλλο. Πιστεύω ο Θεός.

Πείτε μας ένα στίχο ενός κομματιού σας που έχει λειτουργήσει κάποια στιγμή σαν σταθμός μέσα σας.
Λειώνω στην φράση < το λάδι εδώ πως καίγεται, και ζήσε το ταξίδι >.

Σε τι είστε επιρρεπής?
Είμαι σε όλα σπάταλη.

Τι σας απογοητεύει στους ανθρώπους? και τι στους μουσικούς?
Η αλαζονεία που μας διακρίνει. Στους Μουσικούς τίποτα, γιατί είναι παιδιά, και τα παιδιά τα συγχωρούμε πάντα.

Έχετε σταθεί να συνειδητοποιήσετε πόσοι άνθρωποι έχουν κλάψει κι έχουν ανατριχιάσει με την ερμηνεία σας στο Αυτή η Νύχτα Μένει, και να σκεφτείτε ότι η φωνή σας συγκλονίζει τα αυτιά και την ψυχή των συνανθρώπων σας κάθε φορά που το ακούν? Θα ήθελα πραγματικά να μου πείτε -άν και όσο γίνεται αυτό με λόγια - πώς μπορεί να νιώθει ένας καλλιτέχνης, γνωρίζοντας ότι μπορεί να συγκινήσει ξανά και ξανά και ξανά τους συνανθρώπους του... Προσωπικά μόνο που το μεταφέρω σα σκέψη, πλημμυρίζω συναισθήματα...
Με συγκινήσατε και σας ευχαριστώ. Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα άλλο. Τα είπατε όλα εσείς.

Υπάρχει κάποιο μουσικό σας όνειρο που δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη?
Σαφώς υπάρχει, αλλά προς το παρόν θέλω να το ονειρεύομαι.

Τελικά, η δικιά σας η καρδιά τί έμαθε από τα χρόνια σας στο χώρο?
Να συγχωρεί τα λάθη.

Και για το τέλος... Αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα μόνο cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
Το < Άξιον Εστί > και τον < Μεγάλο Ερωτικό > . Γιατί μέσα από την μουσική και την ποίησή τους, μας γεμίζουν συναισθήματα, με αποτέλεσμα να εκπαιδεύεται η ψυχή και το ήθος.