Η καρδιά του κτήνους

11.05.2001
Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γεμάτο δράση που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία αράδα καθώς ο λόγος του Πέτρου Τατσόπουλος ρέει αβίαστα και συνεπαίρνει. Με γλώσσα απλή και καθημερινή, με ύφος λιτό και προπάντων με χιούμορ "στήνει" τη δομή της ιστορίας του. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι καθημερινοί και μένουν πιστοί στις αξίες που ο καθένας πρεσβεύει. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εξιδανικευμένοι ... το μόνο που ζητούν είναι λίγα λεφτά παραπάνω για μια καλύτερη ζωή.
"Χάναμε τις λέξεις αλλά βρίσκαμε τα βήματα. Ο Αρης, πλάι στα υπόλοιπα, έκρυβε και ταλέντο χοροδιδασκάλου. Πήρε δυο ξεκούρντιστες πάπιες, ασυντόνιστες και στραβοκάνες, και τις μεταμόρφωσε σε υποδειγματικές μπαλαρίνες. Εβγαλε την όρασή μας εν αχρηστία και μας έμαθε να βλέπουμε με τα πόδια. Ο συγχρονισμός μας έφτασε σ' επίπεδα τηλεπαθητικού χαρίσματος: όχι μια κολόνα, όχι δύο, όχι τρεις, μα κι ένας ολόκληρος τοίχος να παρεμβαλλόταν ανάμεσα σε εμένα και τον Τσακίρη, σε δύο ξεχωριστές τράπεζες να εισβάλλαμε, θα εκδηλωνόμασταν με ακρίβεια ηλεκτρονικού ρολογιού."..." Κι ο στρατηγός μας; Επιανε καθόλου τον παλμό του φαντάρου; Εντόπιζε πουθενά στη συμπεριφορά την προϊούσα μελαγχολία ή, βαθιά απορροφημένος από τις τεχνικές λεπτομέρειες, δεν είχε διάθεση και χρόνο για τέτοιου είδους πολυτέλειες; Δεν χρειαζόσουν ιδιαίτερη παρατηρητικότητα ή οξύνοια για να καταλήξεις στο δεύτερο. Επρεπε όμως να είσαι προικισμένος με ζωηρή φαντασία, για να μαντέψεις ποια ψυχή είχε την έγνοια μου."

Το χρονικό ενός εγκλήματος, το χρονικό μίας τραπεζικής ληστείας.
Στέφανος Τζουτζές, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο άνθρωπος που γεννήθηκε κάτω από τυχερό άστρο. Απολύεται πρόωρα από το στρατό εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και μένει μετέωρος, ιδιαίτερα μετά την προδοσία της επί δύο χρόνια συντρόφου του.
Τσακίρης, ο παλιός συμμαθητής του Στέφανου. Εμφανίζεται από το πουθενά στην κηδεία της μητέρας του και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του σε μία εκ των προτέρων επιτυχημένη "επιχείρηση".
Αρης, παιδικός φίλος του Στέφανου, ο άνθρωπος που κάποτε ήταν το είδωλό του, που έπινε νερό στο όνομά του, "ο εμπνευστής του για όλες τις εποχές, σημαιοφόρος στην αίρεση". Ο Αρης είναι εγκέφαλος του όλου εγχειρήματος καθώς δουλεύει στην τράπεζα την οποία θα ληστέψουν.
Ολοι για έναν και ένας για όλους; Αν ισχύει αυτό, τότε ποια είναι η Καρδιά του Κτήνους;

Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γεμάτο δράση που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία αράδα καθώς ο λόγος του Πέτρου Τατσόπουλου ρέει αβίαστα και συνεπαίρνει. Με γλώσσα απλή και καθημερινή, με ύφος λιτό και προπάντων με χιούμορ "στήνει" τη δομή της ιστορίας του. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι καθημερινοί και μένουν πιστοί στις αξίες που ο καθένας πρεσβεύει. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εξιδανικευμένοι ... το μόνο που ζητούν είναι λίγα λεφτά παραπάνω για μια καλύτερη ζωή. Ενα μυθιστόρημα που συχνά αγγίζει τα όρια της παρωδίας και κρύβει πολλές αλήθειες.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Η καρδιά του Κτήνους
Συγγραφέας: Πέτρος Τατσόπουλος
Σελίδες: 263
ISBN : 960-03-2986-9