Τραγικός θάνατος για τον γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα

18.05.2009
Τραγικό θάνατο βρήκε στο εργαστήριό του ο γλύπτης Δημήτρης Αρμακόλας στη διασταύρωση των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σμολένσκυ στα Εξάρχεια.

Τραγικό θάνατο βρήκε στο εργαστήριό του ο γλύπτης Δημήτρης Αρμακόλας στη διασταύρωση των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Σμολένσκυ στα Εξάρχεια.

Ενα ατύχημα, το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς μάγκωσε το φουλάρι του στον ηλεκτρικό τροχό δουλεύοντας ένα μπρούντζινο έργο, απέβη μοιραίο για τη ζωή του 70χρονου καλλιτέχνη, ατύχημα που μας θύμισε τον θάνατο της Ισιδώρας Ντάνκαν όταν το μακρύ μαντίλι που φορούσε στον λαιμό της πιάστηκε στη ρόδα του αυτοκινήτου της και την έπνιξε.

Ο ξαφνικός θάνατος του Δημήτρη Αρμακόλα στέρησε στην Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γλυπτικής της μεταπολεμικής περιόδου.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1939 από γονείς νησιώτες, ξεκινά από το δημοτικό να δουλεύει με πηλό. Φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών (1956-1960), με υποτροφία πηγαίνει στο Παρίσι (1960) όπου εκθέτει μια σειρά από ξύλινες συνθέσεις.

Εμφανίστηκε αρχικά με γεωμετρικοποιημένα αφαιρετικά σχήματα ανθρωπομορφικού χαρακτήρα (Πασιφάη). Μετά πέρασε σε αφηρημένες συνθέσεις σουρεαλιστικού τύπου (Παλμός Ι, ΙΙ) για να ξανοιχτεί σε ένα είδος γλυπτικών κολάζ που συναρμολογούνται από τμήματα μορφών και αφηρημένων σχημάτων. Ακολουθούν οι «αναμνήσεις» μινωικής και αρχαϊκής τέχνης σε συνδυασμό με στοιχεία από τη σύγχρονη γλυπτική.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα (1963) συνεχίζει στο σίδερο το έργο του.

Στο τέλος της δεκαετίας του '60 είναι από τους πρώτους στη χώρα μας που, συνεργαζόμενος με αρχιτέκτονες, φτιάχνει μια σειρά από έργα στο μπετόν, που κοσμούν όψεις κτιρίων, εντάσσοντας έτσι τη γλυπτική στην αρχιτεκτονική.

Το 1974 έργο του διακρίνεται από την Ουνέσκο και περιλαμβάνεται στη συλλογή «Η τέχνη ως περιβάλλον». Εκτοτε εργάστηκε σε έργα από ορείχαλκο και μάρμαρο και πλαστικές ύλες. Στην τελευταία περίοδο της δουλειάς του παρουσιάζει πολύ πιο ρεαλιστικές φόρμες στα ανθρώπινα μέλη. Χαρακτηρίζεται από ένα εκρηκτικό μπαρόκ πάθος (Φαέθων, Σαπφώ, Ορφέας, Μινωικό), ενώ γλυπτά του διακοσμούν πολλά κτίρια (Μαιευτήριο Λητώ, Αλκυονίδα, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών) ή βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους (συμβολή Κηφισίας και Αττικής Οδού, Ερμού).

«Η σύγχρονη Τέχνη έχασε έναν γνήσιο εκφραστή της, τον μεγάλο Ελληνα γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα... Ο Αρμακόλας τίμησε την Ελλάδα και τον πολιτισμό με την έμπνευση και τη δημιουργία του, αφήνοντας πίσω του σημαντικό και πρωτοποριακό έργο» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η Μαρία Δαμανάκη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού: «Ο Δημήτρης Αρμακόλας με ρίζες στην Τήνο και την παραδοσιακή τέχνη, κατάφερε να γεφυρώσει τη γλυπτική με την αρχιτεκτονική αντίληψη».

Η κηδεία του Δημητρίου Αρμακόλα θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ