«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» σε παγκόσμια πρεμιέρα

16.06.2006
Πότε: 28, 29 & 30 Ιουνίου
Τι: SCHAUBUHNE AM LEHNINER PLATZ, «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε παγκόσμια πρεμιέρα!
Ωρα έναρξης παραστάσεων: 9 το βράδυ
Τιμές εισιτηρίων: 25, 15 ευρώ (μειωμένο)
Σκηνοθεσία και Χορογραφία: Τhomas Ostermeier και Constanza Macras

Παγκόσμια πρεμιέρα στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» θα κάνει το βερολινέζικο θέατρο της Σαουμπύνε - ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα σε άλλη χώρα - στις 28, 29 και 30 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Πρόκειται για μια καλλιτεχνική συνεργασία του σκηνοθέτη Τόμας Οστερμάιερ με την χορογράφο (ελληνικής καταγωγής) Κοστάντζα Μάκρας, η οποία διατηρεί τη δική της χορευτική ομάδα στο Βερολίνο (Dorky Park) και έχει συνεργαστεί ως τώρα δύο φορές με το θέατρο της Σαουμπύνε (στις παραγωγές Back to the Present, Big in Bombay). Η σκηνοθεσία εμπλέκεται δημιουργικά με τη χορογραφία σε αυτή την παράσταση, με τους Οστερμάιερ και Μάκρας να υπογράφουν από κοινού το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της παραγωγής.
Ο Τόμας Οστερμάιερ υπογραμμίζει για την επιλογή του έργου: «Σκέφτηκα ότι αφού ερχόμαστε την Αθήνα, αυτό το έργο του Σαίξπηρ είναι πολύ ταιριαστό. Είναι ένα καλοκαιρινό, εξωστρεφές έργο. Επίσης έχουμε στήσει έτσι την παράσταση ώστε να ταιριάζει σε ένα διεθνές φεστιβάλ. Οι ηθοποιοί και οι χορευτές που συμμετέχουν είναι διαφορετικών εθνικοτήτων, υπάρχουν 8 διαφορετικές μητρικές γλώσσες στο θίασο. Η γλώσσα όμως δεν είναι το σημαντικό στοιχείο αυτής της παραγωγής. Η παράσταση βασίζεται στη γλώσσα του σώματος. Είναι ένα στοίχημα... Πως θα μπορέσουμε να πούμε μια ιστορία χωρίς λέξεις».

Η παράσταση δεν διαδραματίζεται στο κλασικό χώρο και χρόνο του αυθεντικού έργου του Σαίξπηρ. Επιχειρείται και πάλι η επικαιροποίηση του κειμένου, με την τοποθέτηση των ηρώων σε έναν δημόσιο χώρο, στον οποίο πραγματοποιείται ένα πάρτι. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης αρχίζει η δράση και οι παρεξηγήσεις σε ένα παιχνίδι που οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

«Είναι μια παράσταση για την αγάπη και το σεξ», αποκαλύπτει ο Τόμας Οστερμάιερ. «Μια παράσταση στην οποία η σεξουαλικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο». Ικανοποιημένος που θα ασχοληθεί με ένα έργο ευχάριστο, μετά από αλλεπάλληλες παραγωγές έργων που άπτονται των δραματικών πτυχών της ζωής, ο γερμανός σκηνοθέτης, υπόσχεται μια παράσταση που θα προσφέρει ανάταση, χιούμορ, ζωντάνια.

Στην σκηνή εξάλλου θα υπάρχει και ζωντανή μουσική από τρεις μουσικούς.