Πρεμιέρα με «Πέρσες» στην Επίδαυρο!

21.06.2006
Με τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου κάνει πρεμιέρα η Επίδαυρος την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1 Ιουλίου. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Θεάτρου Αττις, του Διεθνές φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας.
Με τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου κάνει πρεμιέρα η Επίδαυρος την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1 Ιουλίου.
Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του Θεάτρου Αττις, του Διεθνές φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας.

Ο Αισχύλος στο συγκεκριμένο έργο δεν χρησιμοποιεί μύθους και θρύλους, το βασικό του υλικό είναι τα πρόσφατα ιστορικά στοιχεία, τα οποία επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλήξει σε ευρύτερα συμπεράσματα για την ανθρώπινη φύση και τη μοίρα της. Το έργο προειδοποιεί με το μήνυμά του, το σύγχρονο κόσμο για τους κινδύνους και τις καταστροφές που προκαλεί η έπαρση και η αλαζονεία της εξουσίας.

"Στη διαχρονική και ιδιαίτερα επίκαιρη αυτή τραγωδία παρακολουθούμε τον καταποντισμό μιας αυτοκρατορίας που ξεπεράστηκε χρονικά, έκλεισε τον κύκλο της και καταρρέει εξαιτίας των θανατηφόρων δομών της. Στους Πέρσες, ο Αισχύλος περιγράφει το τελετουργικό της ταφής: η παράσταση αρχίζει με το προμήνυμα του θανάτου, συνεχίζεται ως μοιρολόι και καταλήγει ως ένας παροξυσμικός, άγριος θρήνος", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Τερζόπουλος


Το Θέατρο Αττις και ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνεργάζονται με το Διεθνές φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης εδώ και 20 χρόνια. Το θέατρο Αττις συμμετείχε σχεδόν κάθε χρόνο στο φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης και πραγματοποίησε δύο συμπαραγωγές και πολλές συνεργασίες με Τούρκους ηθοποιούς. Με αυτή τη παράσταση κορυφώνεται η γόνιμη συνεργασία. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος τιμήθηκε το 2005 με το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, το οποίος έχουν λάβει στο παρελθόν οι Πίνα Μπάους, γιούρι Λιουμπίμοφ, Πίτερ Μπρουκ κα.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στην 4η Θεατρική Ολυμπιάδα στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Μαΐου 2006, στον Βυζαντινό Ναό της Αγίας Ειρήνης και σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης.

Συντελεστές
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου - Γιουνγκόρ Ντιλμέν Καλιονσού
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική σύνθεση: Τάκης Βελλιανίτης
Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Ερμηνεύουν: Ντεβρίμ Νας, Σάββας Στρούμπος, Ερόλ Μπαμπάογλου, Γιίτ Οτσενέρ, Μελέτης Ηλίας
Στην παράσταση συμμετέχουν 14 νέοι ηθοποιοί (7 Τούρκοι και 7 Ελληνες): Ντεβρίμ Νας, Μελέτης Ηλίας, Σάββας Στρούμπος, Κερέμ Καραμποκά, Αντώνης Μυριαγκός, Γιότ Ιτσενέρ, Μιλτάδης Φιορέντζης, Ερόλ Μπαμπάογλου, Νικηφόρος Βλάσσης, Κανέρ Κανταρλί, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Φερντί Γιλντίζ, Παύλος Σταυρόπουλος. Γκιουβέν Ιντσέ.


Τιμές Εισιτηρίων (€) Aνω διάζωμα 15, Β΄30, Α΄40, Διακεκριμένες 50, Μειωμένο 10