Μιλήσαμε με τους Film, λίγο πριν το Λονδίνο.

04.07.2006
Support σε ονόματα όπως Cure, Placebo, Hooverphonic, New Order κ.α. , αλλά σε λιγες μέρες και Iggy Pop. Συναυλία στο Λονδίνο με τους Puressence. Aναφορά και poll από την ΝΜΕ, στο section "Breaking Bands". Τα πολλά λόγια περιττεύουν...

Μπορεί να είναι από τις περιπτώσεις που θα χρειάζονταν συστάσεις, όμως τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους...Support σε ονόματα όπως Cure, Placebo, Hooverphonic, New Order κ.α. , αλλά σε λιγες μέρες και Iggy Pop. Συναυλία στο Λονδίνο με τους Puressence. Aναφορά και poll από την ΝΜΕ, στο section "Breaking Bands". Τα πολλά λόγια περιττεύουν...
Από την Εβελίνα Σαρρή

Διαβάζοντας στο βιογραφικό σας για τη μουσική σας, διαβάζουμε ότι "Αναμιγνύετε την pop με το post punk, φτάνοντας στα όρια του post rock, της electronica και του ambient"...Ποιες είναι οι μουσικές που σας επηρέασαν ώστε να πειραματίζεστε ηχητικά, με τι ακούσματα μεγαλώσατε, και ποια από αυτά, κρατήσατε μέχρι σήμερα?

Μας αρέσουν συγκροτήματα με διαφορετική προσέγγιση στον ήχο και στο τρόπο που παίζουν. Όλα αυτά που μας χτυπάνε διαφορετικά και μας συγκινούν. Σε κάθε τέτοια ερώτηση βλέπουμε τις δισκοθήκες μας να μας επιτίθενται. Από τους Radiohead στην Bjork και τους Sigur Ros. Από τον Barry White και τον Marvin Gaye στους Sonic Youth, τους Smashing Pumpkins και τα 80’s. Με τα 80’s μεγαλώσαμε και πολλά από τα συγκροτήματα εκείνης της δεκαετίας έχουν μείνει ως υποσυνείδητη επιρροή. To darkwave των Cure, των Sound και των Siouxsie and the Banshees, η Kate Bush, οι Cocteau Twins ακόμα και κάποια καλά ποπ.

"Angel B", πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος για το νέο άλμπουμ σας και τι σημαίνει για σας? To album θα κυκλοφορήσει σε Γερμανία και Ελβετία ή κάποια άλλη ξένη αγορά, όπως το προηγούμενο; Αλήθεια, μιας και είπαμε για το προηγούμενο, το ?">/:no luggage", τι σήμαιναν τα σύμβολα πριν τον τίτλο;

Είναι κάτι σαν κωδική ονομασία του κεντρικού ήρωα του άλμπουμ. Ένας σκοτεινός χαρακτήρας, άγγελος β κατηγορίας, κάτι σαν αντιήρωας. Η ΕΜΙ έχει κάποια σχέδια για την δύσκολη αγορά του εξωτερικού, ενώ ήδη το άλμπουμ βρίσκεται στα iTunes. Τα σύμβολα αυτά στο no luggage επειδή έχουν καθαρά ηλεκτρονικό χαρακτήρα και θυμίζουν περιβάλλον υπολογιστή και ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων αεροδρομίων, τα χρησιμοποιήσαμε για να δώσουμε έμφαση στον ταξιδιάρικο χαρακτήρα του άλμπουμ.

Έχετε καταφέρει να κάνετε support σε πολύ σημαντικά ονόματα ενώ έχετε σχετικά μικρή θητεία στο χώρο. Νιώθετε τυχεροί? Σας άνοιξαν εύκολα οι πόρτες?

Δεν θεωρούμε ότι μας χαρίστηκε κάτι ή ότι απλά μας έτυχε. Είχαμε αρκετά νωρίς κάποιες ευκαιρίες να ακουστούμε σε μεγαλύτερους χώρους και είμαστε μια μπάντα που προσπαθεί να είναι συνεπής απέναντι σε αυτό που κάνει. Προσπαθούμε να είμαστε υπεράνω των συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική σκηνή και νομίζω πως αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ.

Cure, Placebo, Puressence, Flaming Lips, Madrugada, New Order, Hooverphonic.... Με όλους μοιραστήκατε την ίδια σκηνή: θα θυμάστε κάποιον από όλους για κάτι ιδιαίτερο?

Αυτό που μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση με όλους ήταν ότι μας αντιμετώπισαν με σεβασμό, συναδελφικότητα και ευγένεια.

Πέρα από τη μουσική σας, το artwork στα εξώφυλλά σας, όπως και το artwork στο www.filmband.gr και στο merchandise σας είναι πολύ ενδιαφέροντα και χρίζουν ιδιαίτερης αναφοράς! Ποιος τα επιμελείται?

Ο Δημήτρης (σς.ο μπασίστας του γκρουπ).

Σας βρίσκουμε και στο i tunes... είστε από τις φωτεινές εξαιρέσεις. Την πληροφορία αυτή την έχετε και στο site σας.. Με αφορμή αυτό, πείτε μας τη γνώμη σας για την Online διακίνηση μουσικής, και τη σχέση σας με την τεχνολογία εν γένει.

Το Internet έχει βοηθήσει πολύ τα τελευταία χρόνια στην διάδωση της μουσικής. Με την εξέλιξη του MySpace και των blogs τα συγκροτήματα έχουν αποκτήσει ισχυρά εργαλεία για να προβάλουν την μουσική τους και να επικοινωνήσουν. Πόσο μάλλον για τις Ελληνικές μπάντες που έχουν ελάχιστη πρόσβαση στο εξωτερικό. Τα itunes και τα downloads είναι θεωρητικά παγκόσμιες κυκλοφορίες. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται μέσα από όλο αυτό είναι κατά πόσο τελικά υπάρχει η ανάγκη για μουσικές αναζητήσεις ή απλά οι νέες γενιές μαθαίνουν να ακούν λίγο από όλα κατεβάζοντας singles χωρίς να ακούνε ολόκληρα άλμπουμ. Βέβαια μερικές δισκογραφικές εφ’ όσον δεν φροντίζουν να προτείνουν μαζικά κάτι καλλιτεχνικά αξιόλογο και να επενδύσουν πάνω σε αυτό, σπρώχνουν τους νέους ακροατές στα ευτελή ακούσματα και λογικό είναι να τα εντιμετωπίζουν με την λογική του «download, άκου και πέτα το». Πάλι καλά που δεν χρειάζεται ανακύκλωση όπως το πλαστικό.

7 Ιουλίου στο Λονδίνο, 12 Ιουλίου με Iggy Pop και Puressence στο Θέατρο Βράχων. Σημαντικοί σταθμοί και οι δύο, ένας στο εξωτερικό, ένας εγχώριος μαζί με "βαρύ πυροβολικό". Σας αγχώνει κάποια εμφάνιση από τις δύο περισσότερο?

Υπάρχει πάντα άγχος ακόμη και για την πιο μικρή συναυλία, το οποίο οφείλεται στον ενθουσιασμό μας και την ανάγκη μας για αυτό. Ανυπομονούμε να παίξουμε στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη φορά μπροστά σε ένα ξένο διαφορετικό κοινό (δεν πάμε να παίξουμε για καμιά ελληνική παροικία?) και θέλουμε να δούμε την ανταπόκρισή τους. Αλλά και μετά πίσω στην Αθήνα μας περιμένει ο δυναμίτης Iggy Pop και οι φίλοι μας Puressence!.

Όταν δημιουργείτε ή επιλέγετε τραγούδια, έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού το κοινό ή καταλήγετε σ’ αυτό που μιλά σε σας ακόμη κι αν ξέρετε ίσως ότι κάτι μπορεί να μην είναι τόσο "εμπορικό" ή άμεσο?

Δεν λειτουργούμε με αυτή την λογική. Όταν παίξουμε κάτι που μας συγκινεί και μας αρέσει θα το κρατήσουμε. Μας αρέσει η αμεσότητα που δεν είναι απαραίτητα «εμπορική». Γράφουμε τραγούδια αβίαστα χωρίς περιορισμούς και όρια. Μας αρέσει ο πειραματισμός που λειτουργεί και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κάτι διαφορετικό.

Στη σημερινή μουσική σκηνή τι είναι εκείνο που σας ενοχλεί περισσότερο και τι σας κάνει περήφανους;

Μας ενοχλεί που δεν γίνονται υπερβάσεις και υπάρχει η ανασταλτική εμμονή στις συνθήκες και στις δυσκολίες της Ελληνικής σκηνής. Κάποτε υπήρχε μια συλλογική γκρίνια ότι δεν γίνονται πράγματα. Τώρα που έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποια, πάλι υπάρχει άλλο, αδιόρατο πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους οι Ελληνικές μπάντες να ανιμετωπίζονται με σεβασμό και επαγγελματισμό, κι αυτό πρέπει να ξεκινάει μέσα από τα ίδια τα συγκροτήματα. Αν θέλουμε να υπάρχει σκηνή πρέπει να την υποστηρίζουμε. Αυτό που είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο και συμβαίνει τώρα, είναι που σιγά - σιγά ξεπηδούν αξιόλογα πράγματα και μάλιστα χωρίς να ακολουθούν το ρεύμα κάποιας μόδας, με προσωπικότητα και αξία. Όπως οι Abbie Gale για παράδειγμα. Κάτι έχει αρχίσει να δουλεύει στα υπόγεια της σκηνής κάτι ετοιμάζεται. Χρειάζεται λίγη ησυχία για να ακουστεί.

Αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μουσικής Εκπαίδευσης των μαθητών, ποιο θα ήταν αυτό?
Το ΟΚ Computer των Radiohead αν έπρεπε να προτείνουμε μόνο ένα. Είναι ένα άλμπουμ που τα λέει όλα. Και από μουσική και από θεματολογία είναι αντιπροσωπευτικό μιας ολόκληρης εποχής και έχει ισχυρό διαχρονικό χαρακτήρα.


Οι Film βρέθηκαν στο section Breaking bands της NME. Για τους Film μπορείτε να ψησίσετε στο site της NME, αν έρθουν σε υψηλή θέση θα διαλεχθούν από τους ιθύνοντες της εφημερίδας για να παίξουν σε ένα μεγάλο πάρτι της αργότερα μέσα στη χρονιά! www.nme.com/newmusic/film-


Mπορείτε να δείτε το νέο τους video clip, στα παρακάτω links:
www.filmband.gr
www.myspace.com/filmgreece

ενώ τα link για τα iΤunes είναι:

iTunes UK shop
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewAlbum?id=133563101&s=143444

iTunes German Shop
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewAlbum?id=133563101&s=143443