Τιμή- ρεκόρ για πίνακα του ντα Βίντσι

11.07.2001
Στην τιμή-ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο, ένα σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Tο έργο αγόρασε ένας άγνωστος άντρας μέσω τηλεφώνου. Η σπουδή αυτή, με τίτλο "Αλογο και Καβαλάρης" θεωρείται από τους ειδικούς το σπουδαιότερο σχέδιο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης που πωλείται σε δημοπρασία, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.
Στην τιμή-ρεκόρ των 13 εκατομμυρίων ευρώ πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο, ένα σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Tο έργο αγόρασε ένας άγνωστος άντρας μέσω τηλεφώνου.
Η σπουδή αυτή, με τίτλο "Αλογο και Καβαλάρης" θεωρείται από τους ειδικούς το σπουδαιότερο σχέδιο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης που πωλείται σε δημοπρασία, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.
Στο ίδιο ποσό είχε πουληθεί πέρυσι ένα σχέδιο του Μιχαήλ Αγγελου, η "Σπουδή για τον Αναστημένο Χριστό". "Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο. Ο ντα Βίντσι απέδωσε με μοναδική λεπτότητα την κίνηση του "αλόγου και του καβαλάρη", δήλωσε ο Νόελ Ανεσλέι, κριτικός τέχνης του Sotheby's.
Σημειώνεται τέλος, ότι το σχέδιο πουλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών από την οικογένεια του αμερικανού συλλέκτη Κάρτερ Μπράουν, πρώην διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον. Το έργο άνηκε στην οικογένεια από το 1928.