Περίπλους, Τετράδιο για τα γράμματα και τις τέχνες

17.07.2001
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του "Τετραδίου για τα γράμματα και τις τέχνες", από τις εκδόσεις Περίπλους. Πρόκειται για το 50ο τεύχος περιοδικού με το οποίο συμπληρώνει και 17 χρόνια ζωής. Ο εκδότης του περιοδικού Διονύσης Βίτσος αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή: " Το πεντηκοστό τεύχος ενός περιοδικού μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως να σημαίνει και τίποτα, ενα είναι το σίγουρο : ότι αποτελεί δείγμα γραφής ικανό ώστε να ελπίζει κανείς ότι μπορεί και να καταδεχθεί και να ασχοληθεί με το περιοδικό κάποιος μελετητής ή έστω καταγραφέας της ιστορίας των περιοδικών.
Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του "Τετραδίου για τα γράμματα και τις τέχνες", από τις εκδόσεις Περίπλους. Πρόκειται για το 50ο τεύχος περιοδικού με το οποίο συμπληρώνει και 17 χρόνια ζωής. Ο εκδότης του περιοδικού Διονύσης Βίτσος αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή: "Το πεντηκοστό τεύχος ενός περιοδικού μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως να σημαίνει και τίποτα, ένα είναι το σίγουρο: ότι αποτελεί δείγμα γραφής ικανό ώστε να ελπίζει κανείς ότι μπορεί και να καταδεχθεί και να ασχοληθεί με το περιοδικό κάποιος μελετητής ή έστω καταγραφέας της ιστορίας των περιοδικών. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις περιοδικών, και ελληνικών, που ένα και μόνο τεύχος του στάθηκε αρκετό για να περάσουν στην ιστορία. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες που ήρθαν να φέρουν το καινούριο ή τουλάχιστον να πουν το παλιό με καινούριο τρόπο. Δεν ήταν στόχος του Περίπλου αυτό το τελευταίο. Από αυτογνωσία, ίσως, του εκδότη του, που θεωρούσε θέμα στοιχειώδους αισθητικής να γνωρίζει το μέχρι που μπορεί να φτάσει. Κι αν σήμερα, πενήντα τεύχη η δεκαεπτά χρόνια μετά από εκείνο το πρώτο, θα είχε το δικαίωμα να καυχηθεί για κάτι, αυτό θα ήταν η επιμονή που έφερε τη μακροβιότητα και η υπομονή που χάρισε τη συνέπεια".
Στις σελίδες του νέου τεύχους μπορείτε να βρείτε:
1. Ποιήματα των Federico Garcia Lorca, Paul Eluard, Friedrich Koilerlin, Yves Bonnefoy, Lean- Claude Vilaim, D.M Lawrence, Billy Rossen.
2. Πεζά των Joao Silverio Trevisan, Χρήστου Μπουλώτη, Φρίντας Μήτσιου, Ιωσήφ Βεντούρα.
3. Θεατρικό του Μάκη Τσίτα
4. Τριβόλους των Νίκου Μοσχονά: "Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική", Γιάννη Μουγογιάννη: "Η αθλιότητα της λογοκλοπής", Lars Noegaard: "Μια μαρτυρία του Νικόλαου Λούντζη", Διονύση Βίτσου, μικρά σχόλια.
5. Μελετήματα των Ελισάβετ Κεφαλληνού: "Νίκος Εγγονόπουλος και πολιτική ηθική", Χρίστου Παπαγεωργίου: "Τόλης Καζαντζής, ο ορισμός του πεζού κειμένου", Γιώργου Πεφάνη: "Ο πόθος και η εκλογίκευση στο θέατρο του Μουρσελά", Αργύρη Αρχάκη: "Μια πραγματολογική προσέγγιση της μεταφοράς", Διονύση Κλαυδιανού : "Λουίτζι Μερκατίνι".
6. Κριτικές των Γεωργίου - Αλεξάνδρου Μαγκάκη, Ελένης Χωρέανθη, Χρίστου Παπαγεωργίου, Γιάννη Πλαχούρη, Ρίτσας Φράγκου- Κικίλια, Βίτως Αγγελοπούλου, Τζίνας Καλογήρου, Κ.Α Κολοβού, Γιάννη Δεμέτη
7. Παρουσιάσεις εκατόν εβδομηντατεσσάρων βιβλίων