Σύρος...η εικαστική!

06.08.2001
Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις συνεχίζουν την εικαστική δραστηριότητα των εκδηλώσεων "Ερμουπόλεια 2001", που διοργανώνει ο Δήμος Σύρου σε συνεργασία με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη. Συγκεκριμένα, στις 9 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην "Πινακοθήκη των Κυκλάδων" ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Καρά, ενώ στις 11 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Ερμούπολη", έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου.
Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις συνεχίζουν την εικαστική δραστηριότητα των εκδηλώσεων "Ερμουπόλεια 2001", που διοργανώνει ο Δήμος Σύρου σε συνεργασία με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη.
Συγκεκριμένα, στις 9 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην "Πινακοθήκη των Κυκλάδων" ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Καρά, ενώ στις 11 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "Ερμούπολη", έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γέρου.
Ο Χρήστος Καράς, ένας από τους σημαντικούς μας καλλιτέχνες που ανανέωσαν την εικαστική έκφραση και τις αισθητικές μας αντιλήψεις, συνδυάζει στη ζωγραφική του την υπαρξιακή αγωνία τού ανθρώπου, ο οποίος διανύει το κατώφλι δύο εποχών: ανάμεσα στις εικόνες της μνήμης και στη νέα πραγματικότητα της υψηλής τεχνολογίας. Αρχικά υπερρεαλιστής, ο Χρήστος Καράς εμπλούτισε το προσωπικό του ιδίωμα με στοιχεία της ποπ αρτ και της μεταφυσικής ζωγραφικής. Με ευκρίνεια και αισθαντικότητα, με υπαινικτική κοινωνική κριτική και ποιητικότητα, οι μορφές του παρουσιάζονται αληθοφανείς και ταυτόχρονα ονειρικές.
Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η κριτικός και ιστορικός της τέχνης Αθηνά Σχινά: "Εικόνες μέσα στις εικόνες είναι τα τοπία του, τα στιγμιότυπα ή οι "νεκρές φύσεις", εκεί όπου τα συνομιλούντα μοτίβα και κυρίως τα χρώματα ξεφεύγουν απ' τα στενά πλαίσια της φόρμας, διαποτίζοντας και εντέλει διασυνδέοντας τα διαφορετικά επίπεδα του χώρου. Ενός χώρου μέσα στον οποίο αιωρούνται οι μορφές, ημιδιαφανές και αερόβιες, με υποδόριο ανοιξιάτικο κι άλλοτε μεσημβρινό φως, να τους χαρίζει μια ανατρεπτική ευστάθεια. Αρχέγονες μνήμες και σύμβολα, διφορούμενα και στερεότυπα, όλα λικνίζονται στο φως των εντυπώσεων που έχουν χαράξει μέσα μας διαπολιτισμικές παρακαταθήκες".
Η έκθεση έργων του Χρήστου Καρά στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σε διαφορετικό ύφος κινούνται οι εικαστικές αναζητήσεις του Δημήτρη Γέρου. Η έκθεση έργων του εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου στην αίθουσα τέχνης "Ερμούπολη" της Σύρου και θα παρουσιαστούν τριάντα πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης τα τελευταία 25 χρόνια.
Ο Δημήτρης Γέρος δημιουργεί έναν κόσμο που δε δεσμεύεται από τη φυσική πραγματικότητα αλλά την προσλαμβάνει, την αναπλάθει, τη φιλτράρει και τέλος τη συνθέτει σε νέες απρόσμενες σχέσεις σε μια μεταφυσική ατμόσφαιρα. Ο έντονος συμβολισμός που διακρίνεται στις λιτές του συνθέσεις, στα άδεια τοπία του με τις ανύπαρκτες ή ολιγάριθμες μορφές, τις τομές ή τα παράθυρα, δημιουργούν την εντύπωση ότι η συγγένεια με τη σουρεαλιστική σύλληψη γίνεται πιο στενή. Ολα τα σύμβολα που χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Γέρος (δέντρο, καράβι, ψάρι, πουλί κ.ά.) είναι δοσμένα με ευκρινές σχέδιο και καθαρά χρώματα.
Στον κατάλογο που κυκλοφόρησε με αφορμή την έκθεση έργων του Δ. Γέρου στη Σύρο, ο Τζον Γουντ αναφέρεται στις δύο μεγάλες αγάπες του καλλιτέχνη: τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Για τις ζωγραφικές δημιουργίες σημειώνει χαρακτηριστικά: "Οσο περισσότερο κοιτάμε και μελετούμε τους πίνακες του Δ. Γέρου, τόσο συνειδητοποιούμε ότι είναι οι προσωπικοί του εικαστικοί ύμνοι στη Φύση. Παρά τις αλλόκοτες και σουρεαλιστικές αντιπαραθέσεις τους, είναι κατά βάθος τόσο κλασικοί όσο και η ίδια η αρχαιότητα. Ο θεατής, ωστόσο, μπορεί να απορήσει με τα παράξενα σχήματα που πετάνε στον αέρα σε τόσους πίνακες του Γέρου.
Ο θεατής αναγνωρίζει βέβαια τα πουλιά, τα ψάρια και τα δέντρα από τον φυσικό κόσμο που τον περιβάλλει, αλλά αυτά τα ασυνήθιστα σχήματα δίνουν αρχικά την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναδεί. Πρόκειται για ένα σχήμα που είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό σύμβολο του Γέρου, μια εικόνα που χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια, στον ένα πίνακα μετά τον άλλο".
Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Αυγούστου.