Λουκρητία Βοργία

07.08.2001
Στα χρόνια της Ιταλικής Αναγέννησης, όταν ο έρωτας γίνεται πηγή έμπνευσης για όλες τις τέχνες, σε μια εποχή γεμάτη πολυτέλεια, γεννιέται η Λουκρητία Βοργία. Είναι πάρα πολύ όμορφη, τόσο που ο πατέρας της πάπας Αλέξανδρος ο ΣΤ΄ και ο αδελφός της Κάισαρας αποφασίζουν να την κάνουν από μικρή πειθήνιο όργανο των πολιτικών τους φιλοδοξιών. Γρήγορα ξεσπούν σκάνδαλα και συκοφαντίες εναντίον της. Σε ηλικία είκοσι ετών, ο τρίτος γάμος της την κάνει δούκισσα της Φεράρας όπου βασιλεύουν τα Γράμματα και οι Τέχνες. Θα βρει άραγε κοντά στον σύζυγό της, την ευτυχία;
Στα χρόνια της Ιταλικής Αναγέννησης, όταν ο έρωτας γίνεται πηγή έμπνευσης για όλες τις τέχνες, σε μια εποχή γεμάτη πολυτέλεια, γεννιέται η Λουκρητία Βοργία.
Είναι πάρα πολύ όμορφη, τόσο που ο πατέρας της πάπας Αλέξανδρος ο ΣΤ΄ και ο αδελφός της Καίσαρας αποφασίζουν να την κάνουν από μικρή πειθήνιο όργανο των πολιτικών τους φιλοδοξιών. Γρήγορα ξεσπούν σκάνδαλα και συκοφαντίες εναντίον της. Σε ηλικία είκοσι ετών, ο τρίτος γάμος της την κάνει δούκισσα της Φεράρας όπου βασιλεύουν τα Γράμματα και οι Τέχνες.
Η συγγραφέας, Ζενεβιέβ Σωβέλ, είναι γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Εχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της στη μελέτη του πεπρωμένου παρεξηγημένων γυναικών που έχουν κατασυκοφαντηθεί από την επίσημη ιστορία. Στις μυθιστορηματικές τις βιογραφίες συνδυάζει την ακρίβεια της δημοσιογράφου με την ευαισθησία της μυθιστοριογράφου.
Στη "Λουκρητία Βοργία" προσπαθεί να σκιαγραφήσει μια από τις πιο μυστηριώδεις και διαβόητες γυναίκες της ιστορίας. Αυτό που προξενεί εντύπωση στο βιβλίο είναι ότι παρουσιάζεται η καθαρά ανθρώπινη και ευαίσθητη πτυχή του χαρακτήρα της γυναίκας που έχει μείνει στην ιστορία γνωστή ως τρομερή δολοπλόκος. Πολύ παραστατικά παρουσιάζεται η προσπάθεια της να βρει την προσωπική της ευτυχία και ανεξαρτησία. Θέλει και προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από τις ίντριγκες και τα πολιτικά παιχνίδια της εποχής, όμως βρίσκεται παγιδευμένη στο ρόλο που αναγκαστικά καλείται να παίξει από την κοινωνία εξαιτίας της θέσης της.

Εκδόσεις Περίπλους
Τίτλος: Λουκρητία Βοργία
Συγγραφέας: Ζενεβιέβ Σωβέλ
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη
Σελίδες: 303
ISBN: 9760-8151-57-0