Οκτώβριος με θέατρο, ρομαντισμό και μαγεία της Απω Ανατολής

18.09.2009
Με την "Άλκηστη" του Γκλούκ, την "Εκατομμυριούχο" του Σο και ταξίδια στη μαγεία της Απω Ανατολής αλλά και το ρομαντισμό του Ραχμάνινοφ ανοίγει η καλλιτεχνική περίοδος τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 19 και 22 Οκτωβρίου.
Με την "Άλκηστη" του Γκλούκ, την "Εκατομμυριούχο" του Σο και ταξίδια στη μαγεία της Απω Ανατολής αλλά και το ρομαντισμό του Ραχμάνινοφ ανοίγει η καλλιτεχνική περίοδος τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

19 και 22 Οκτωβρίου.
Παρουσίαση της όπερας του Christoph Willibald Gluck «Άλκηστη» σε συναυλιακή μορφή που εμπλουτίζεται με τη σκηνοθετική ματιά του Νίκου Πετρόπουλου.
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που το 1954 είχε ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας, την χρονιά που κατά πολλούς την καθιέρωσε ως μία πραγματική σταρ της όπερας, ερμηνεύει στο Μέγαρο η Άννα Κατερίνα Αντονάτσι.
Στον ρόλο του Άδμητου εμφανίζεται ο Γκρέγκορυ Κούντε.

Εκλεκτοί έλληνες ερμηνευτές συμπληρώνουν τη διανομή: o Βασίλης Καβάγιας (Eύανδρος), o Δημήτρης Πλατανιάς (Ιερέας του Απόλλωνα), o Δημήτρης Τηλιακός (Ηρακλής) και o Πέτρος Μαγουλάς (Αγγελιαφόρος του στρατού). Κορυφαίοι είναι οι : Μυρσίνη Μαργαρίτη(σοπράνο), Μαρία Βλαχοπούλου(μέτζο σοπράνο), Βασίλης Καβάγιας(τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς(μπάσος).

Την όπερα θα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου με την Ορχήστρα Πατρών σε όργανα εποχής ενώ τη μουσική προετοιμασία των σολίστ έχει αναλάβει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Την επιμέλεια του σκηνικού χώρου, τον σχεδιασμό προβολών και φωτισμών έχει κάνει ο Νίκος Πετρόπουλος. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ.

Η παρουσίαση της Άλκηστης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμπληρώνει ένα τρίπτυχο με τις ομορφότερες όπερες του Κρίστοφ Βίλλιμπαλντ Γκλουκ, μετά την Ιφιγένεια εν Ταύροις (ΜΜΑ, Μάιος 1993) και τον Ορφέα και Ευρυδίκη (ΜΜΑ, Οκτώβριος 1997).


6, 7, 8, 10, 11 & 12 Οκτωβρίου

Η Εκατομμυριούχος του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο σε διασκευή μιούζικαλ της Νόνικας Γαληνέα και του Κοσμά Βίδου ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής με μία ομάδα διακεκριμένων καλλιτεχνών.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Νόνικα Γαληνέα (Επιφάνια) και ο Γιάννης Μπέζος(γιατρός).
Η μουσική είναι του Σταμάτη Κραούνακη, οι στίχοι και η επιμέλεια κειμένων της Λίνας Νικολακοπούλου και η δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου. Παίζουν ακόμη οι Αλέξανδρος Μυλωνάς(Σύζυγος-Σαμψών), Μελίνα Τανάγρη(Μόνα Λίζα/Γυναίκα του Εμπόρου), Χαράλαμπος Γιωτόπουλος(Μαιτρ-Εμπορος), Αρτο Απαρτιάν(Δικηγόρος) και Χρήστος Ευθυμίου(Βαλεντίνο).


21, 22 & 23 Οκτωβρίου


Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, Γιούρι Τεμιρκάνοφ.
Το παλαιότερο συμφωνικό σύνολο της Ρωσίας (ιδρύθηκε το 1882), και μια από τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου. Δια μέσου των ιστορικών αλλαγών που συνέβησαν στη μεγάλη αυτή χώρα, το σύνολο διατήρησε το καλλιτεχνικό του προφίλ, που διαμόρφωσαν μεγάλες μουσικές προσωπικότητες.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Βασικός Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης από το 1988, ο Τεμιρκάνοφ συνεργάζεται παράλληλα με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, όπως η Royal Philharmonic Orchestra, η Φιλαρμονική της Δρέσδης, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Δανίας, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης κ.ά., ενώ από τον Ιανουάριο του 2009 είναι Μουσικός Διευθυντής στο περίφημο Teatro Regio της Πάρμας.

Το πρόγραμμα των τριών ημερών περιλαμβάνει τα τρία κοντσέρτα για πιάνο του Ραχμάνινοφ και έργα Τσαϊκόφσκι. Σολίστ στο πιάνο οι Ντενίς Ματσούεφ (21/10), Νικολάι Λουγκάνσκι (22/10) και Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης (23/10).


29 Οκτωβρίου


Οι βραβευμένοι νέοι καλλιτέχνες του Διαγωνισμού Πριγκίπισσα Χριστίνα της Ολλανδίας Elvira (Yasmine) van Groningen(βιολί), Irene Kok (βιολοντσέλο) και Caspar Vos (πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα Ραχμάνινοφ, Μπράμς και Σούμαν.


30, 31 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου

6ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση: «Μουσική: παιδεύει, εκπαιδεύει, θεραπεύει»

Tο 6ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη".
Το συνέδριο έχει σκοπό να φέρει σε επαφή όλους όσοι ασχολούνται με τη μουσική αγωγή και τη διδασκαλία της μουσικής, σε όλες τις μορφές και σε όλες τις βαθμίδες και επίπεδα.

Οι γενικοί θεματικοί άξονες του Συνεδρίου είναι: Μουσική και Εκπαίδευση, Μουσική και Ψυχολογία, Αξίες της Μουσικής Αγωγής, Μουσική και Ειδική Αγωγή, Μουσική και Ιατρική, Μουσική και Εγκέφαλος. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Πολιτισμού.